Felfázás – a nők mumusa

A nők többsége telente, vagy ha hűvösre vált az idő, gyakran fél a felfázástól. De valóban a hidegtől fázunk fel? Mit tegyünk, ha jelentkeznek a tünetek? Hogyan essünk túl rajta mihamarabb?
Hirdetés

Ne ülj a hideg lépcsőn, mert felfázol! Ne mászkálj zokniban, cipő nélkül, mert rossz vége lesz! – hallottuk anyáinktól, s most mi mondogatjuk ugyanezt gyermekeinknek. Pedig ma már köztudott, hogy nem a hideg miatt fázunk fel. A felfázást ugyanis többnyire egy húgyúti gyulladás okozza, egy bakteriális fertőzés, amelyet orvosi szakszóval hólyaghurutnak neveznek. Hívják még felszálló betegségnek is, mivel a kórokozók a húgycsövön keresztül jutnak a szervezetbe és okoznak gyulladást. Nagyon gyakori betegség, és nemcsak a statisztikák, de a tapasztalat is azt mutatja, hogy a nőket sokkal inkább érinti, mint a férfiakat. A női húgyutak ugyanis rövidebbek a férfiakénál, a végbélnyílás is sokkal közelebb van a húgycső kivezetéséhez, így a baktériumok gyorsabban bejutnak a szervezetbe, és nem mellékesen a női nemi szervek és a húgyutak sérülékenyebbek, mint a férfiaké.

A felfázás tünetei és oka

 

  • gyakori vizelési inger
  • a vizelet szúr, csíp, esetleg szagos, sötét színű
  • fájdalmas vizelés
  • fájdalom a kismedencében vagy az egész alhasban.

 

Ezeket tapasztalhatjuk, ha felfáztunk. Okozhatja közös fürdő vagy jakuzzi használata, de szexuális úton terjedő betegségek is. A kórokozókat a vér is eljuttathatja a belekből a húgyúti szervekig, amelyek ott megtelepedhetnek. Ha a baktériumok már jelen vannak a húgyutakban, bármilyen tevékenység, amely alhasi vérbőséget okoz, könnyen kiválthatja vagy felerősítheti a panaszokat: forró fürdő, szexuális együttlét, nagyon csípős ételek fogyasztása. A menopauzát követően többször felfázhatunk, mint korábban, mivel a szövetek rugalmatlansága miatt a baktériumok könnyebben bejutnak a húgyutakba.

A felfázás bizonyosságának legegyszerűbb módja a vizeletvizsgálat. Ha a felfázás rendszeresen visszatér, komolyabb kivizsgálás is javallott, mivel a hólyaghurut több betegség tünete lehet.

Előzzük meg! Hogyan?

  • Igyunk sok vizet! A nagy mennyiségű folyadék átmossa a hólyagot, és megnehezíti a baktériumok letelepedését.
  • Öltözzünk rétegesen!
  • Ha közös fürdőt használtunk (medencét, jakuzzit stb.), igyekezzünk mihamarabb megtörölközni és levenni a vizes fürdőruhát!
  • Ne tartsd vissza, ha pisilni kell!
  • Nem szerencsés a szexuális partner gyakori cseréje.
Hirdetés

Természetes gyógyulás

A gyógynövények sokat segíthetnek. Készítsünk ülőfürdőt, borogatást vagy teát! 

A felfázás ellen ajánlott például konyhasós ülőfürdőt készíteni. Ehhez egy teli kád forró vízbe 1 kg sót kell tenni, majd ebben 20-25 percet ülni. Közben se hagyd kihűlni a vizet! Borogatás gyanánt cickafarkból készítsünk teát. A langyos teavízbe mártsunk bele egy kis törölközőt, és tegyük alhasunkra. Segíteni fog. Főleg, ha mellé medveszőlőlevél-teát fogyasztunk.

Az áfonya és annak leve a visszatérő fertőzéseknél segíthet. Ha valakit már kezeltek antibiotikummal, de a fertőzés mégis rendszeresen visszatér, érdemes fogyasztani áfonyát, ami segít fertőzésmentesen tartani a húgyhólyagot. Hasonló esetben ajánlott nagy dózisú C-vitamint bevinni a szervezetbe, ami savasítja a vizeletet, és így gátolja a káros baktériumok húgyutakba jutását. A fertőzés csírájában való elfojtásában segíthet a szódabikarbóna is, ami szintén semlegesíti a vizelet savasságát. Egy teáskanál szódabikarbónát oldjunk fel egy pohár vízben, és igyuk meg.

Nemcsak a megelőzésben, de a gyógyulásban is segít a sok vízfogyasztás és gyakori vizeletürítés. Fertőzésgyanú esetén óránként legalább 2,5–5 deci vizet kell inni, így a gyakori vizeléssel ürülnek a baktériumok. Kialakulóban lévő fertőzés esetén jobb, ha kávét és alkoholt nem fogyasztunk, ezek ugyanis irritálják a húgyhólyagot.

A természetes gyógymódok, házi praktikák a fertőzések megelőzésében és korai stádiumban történő kezelésében segíthetnek. Fontos azonban tudni, hogy ha négy-öt nap után sem szűnnek, enyhülnek a panaszok, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, és az antibiotikumos kezelés valószínűleg elkerülhetetlen lesz.

Fotó: Shutterstock

Hirdetés