ARCHÍV Egy sör nem sör!? – Ivással kapcsolatos hitek és tévhitek

Megiszunk valamit? Gyere be egy italra! Egészségedre! Koccintsunk! Mit kérsz: sört, bort, pálinkát? Jöhet, ebben a sorrendben. Evés előtt pálinka, evés után bor. De hát egy sör nem sör, hozhatsz még! Á, a sör nem ital. – Mennyiféle párbeszéd zajlik az alkohol körül kicsinyke társadalmunkban! Ivással kapcsolatos hitek és tévhitek. (Cikkünk a Nőileg magazin 2018. decemberi lapszámában jelent meg.)

Társadalmilag bevett szokás, hogy szinte mindenre koccintunk: születésre, halálra, elvégzett munkára, bánatra, szomorúságra, idegességre, születésnapra, névnapra, akkor is, ha rég nem látott barátokkal találkozunk, de legtöbbször csak úgy egymás egészségére is. 

Egészségedre!

Decemberben még több alkalom adódik, hogy a pohár fenekére nézzünk: karácsony, az év végi céges bulik, hazaérkeznek a rég nem látott barátok, összeül a család, és a szilveszteri partiról még nem is beszéltünk. Jakab Izabella pszichiáter szerint az lenne a legjobb, ha az alkoholfogyasztásnak – vagy nevezzük akár ivászatnak – nem lenne ilyen „kultúrája” társadalmunkban. Míg néhány évtizede az emberek többsége leginkább hétvégéken nézett alaposan a pohár fenekére, addig

napjainkban az alkoholfogyasztás már a hétköznapokban is központi szerepet tölt be.

Ez elsősorban amiatt van így, mert több klub, pub nyílt meg, valamint az italok terén is jóval nagyobb a felhozatal. Egyre kevesebb olyan emberrel lehet találkozni, aki nem fogyaszt alkoholt, és sajnos az italozás a fiataloknál előszobája lett az egyre inkább elterjedt drogfogyasztásnak – magyarázza Izabella. Az utóbbi években megváltozott az italozási szokás. A legideálisabb az lenne, ha soha semmilyen alkoholt nem fogyasztanánk, de azért valljuk be, néha jólesik felhörpinteni egy pohár bort, vagy, mondjuk, koktélozni egyet a barátokkal. Egyes tanulmányok szerint a kis mennyiségű alkohol, főleg a bor, védő hatású a polifenoltartalma miatt, más tanulmányok szerint azonban ez is káros.

Miből mennyit?

Ami még elfogadható lehet:

  •  férfiaknál 14 ital/hét – nőknél 7 ital/hét
  • 1 ital: 10 g tiszta alkohol, vagyis kb. 1 pohár sör, 1 dl bor vagy 0,2 dl tömény ital

Ha nem szeretnénk teljes absztinenciát hirdetni az ünnepekre, akkor érdemes a következő jó tanácsokat figyelembe venni:

Sose igyunk éhgyomorra! – Ha tudjuk, hogy este duhajkodás lesz, együnk valamit, mielőtt elindulunk otthonról, hiszen a gyomorban levő étel miatt az alkohol lassabban szívódik fel, így elkerülhetjük a rosszullétet is. Ha mégis kimaradt a vacsora, ugorjunk be egy boltba, hiszen egy ropi, gyümölcs vagy péksütemény is segíthet.

Sok-sok víz! – Bármilyen ital legyen az, igyunk melléje vizet. Sokat. Vagy legalább annyit, amennyi alkoholt fogyasztunk. Így az alkohol lassabban áramlik a vérben, és segít, hogy ne részegedjünk meg hirtelen. A sok víz fogyasztása a másnaposság ellen is jót tesz.

Minőség! – Házi pálinka és házi bor helyett igyunk inkább minőségi italokat! A vörösbor és általában a a jó borok polifenolt tartalmaznak, antioxidánsokat, amelyek segítenek lekötni a szervezetben a káros hatású szabad gyököket, illetve növelik a „jó” koleszterinszintet is.

Csak óvatosan! – Vigyázzunk, ne keverjük az italokat, mert az gyakran okoz rosszullétet. Főként a koktélokra ügyeljünk! És ne, annak se dőljünk be, hogy „sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör”, hiszen a mondást fordítva is használják más nyelvterületen.

Elég volt! – Ismerjük meg határainkat! Szórakozni, társaságban lenni, jól érezni magunkat – ezért megyünk bulizni, és nem lerészegedni, rosszul lenni. Emiatt jó tisztában lenni azzal, hogy hol húzódik a határ, mennyi az a mennyiség, amitől még jól érezzük magunkat, és nem kezdünk el szédülni, összevissza beszélni, imbolyogni stb.

Semmi zsírosat! – Mindannyian bedőltünk már annak a tévhitnek, hogy az este végeztével megéhezve, gyorsan ettünk valamit még hazamenetel előtt, hogy az majd felszívja az alkoholt. Nos, egy kései zsíros, nehéz étel még rosszabbat tehet velünk. Inkább egy salátát vagy kis harapnivalót válasszunk, és azt is szépen lassan együk meg, hogy ne ez okozzon később bajt.

Ezt a sorrendet ne kövessük, nem lesz ugyanis fáklyás menet, ami ezután jön

Jaj, macskajaj!

Ez az, amitől mindenki szabadulni szeretne – mégis elég gyakran elmaradnak az óvintézkedések. Ugyanis ha sok vizet fogyasztanánk egy fergeteges este alatt, megkönnyíthetnénk magunk számára a másnapot. 

Jót tesz:

  • ha lefekvés ellőtt bedobunk egy 1000 mg-os C-vitamint – erős antioxidáns hatásával segít.
  • ha valamilyen gyulladáscsökkentő tablettát is beveszünk – rendbe teszi a gyomrot, csillapítja a hasogató fejfájást. Fontos azonban, hogy ne paracetamoltartalmú gyulladáscsökkentő legyen, mert azt is a máj bontja le. 
  • ha kiadós reggelivel kezdünk – az alkohol hatására jelentősen eshet a vércukorszint, ami szédüléssel, fejfájással, rossz közérzettel tetézi a macskajajt, a reggeli azonban enyhíti a panaszokat. 
  • bőséges folyadék – illetve tiszta vizet a pohárba a dehidratáltság ellen az italok közben is, lefekvés előtt és felkelés után is!

Ártunk vele:

  • A kutyaharapás szőrével nem jó módszer, szóval ne igyunk rá a másnaposságra, mert bár lehet, hogy nem érezzük a gyengeséget, a májat tovább terheljük, és a harmadnap sokkal rosszabb lesz. Axióma: másnaposság elleni csodaszert még nem találtak fel, ellenben pihenéssel és folyadékpótlással enyhíthetjük a tüneteket.

Szóval, kedves olvasó, a decemberi ünnepek alatt is érezd jól magad, legyél sokat a barátaiddal, a családdal, fogyassz ételt-italt felelősségteljesen, mértékkel és tartózkodással! És nem arra a szakállas viccre gondolunk, hogy mérték a vödör és tartózkodás a pad alatt!

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock