ARCHÍV Ha megritkul fejünk dísze: a hajhullás általában kezelhető

Fejünk éke, a dús, fényes hajkorona mindig is az egészség, a nőiesség, a szépség szimbóluma volt. A dús haj azonban sok nő számára csak vágyálom: a hajhullás elterjedt, mindennapi probléma, leggyakrabban azonban kezelhető. (Cikkünk a Nőileg magazin 2017. márciusi lapszámában jelent meg.)

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Hajunk hullása természetes folyamat, olyan, akár a bőr hámlása: az elhalt, elroncsolódott hajszálak kihullanak, helyükbe pedig újak nőnek. A természetes, „normális” hullás-növekedés folyamat azonban életünk során több okból felborulhat: ősszel-tavasszal rendszerint felerősödik a hajhullás, életünknek fokozottan stresszes időszakában is szaporábban hullatjuk hajszálainkat, illetve

szülés vagy szoptatás után is feltűnően, akár ijesztően sok hajszál marad mosás után a lefolyóban.

Szezonális hajhullásnak nevezzük az általában tavasszal és ősszel előforduló, természetes evolúciós folyamatot, melynek során a hajszálak kicserélődnek: a régiek elhullnak, helyükre újak nőnek. Gond akkor van, ha az elhullott hajszálak száma meghaladja a százat – figyelmeztet dr. Borsa István csíkszeredai bőrgyógyász főorvos.

Ha sok elhull

Első hallásra furcsának tűnhet, a főorvos azonban azt ajánlja, hogy aki meg akar bizonyosodni arról, hogy hajhullásával orvoshoz kell-e forduljon, az pár hétig vezessen hajnaptárt, vagyis jegyezze fel, hogy hajmosáskor hány hajszál gyűlt össze a kádban.

„Ha negyven-hatvan között van a kihullott hajszálak száma, az még normális,

ha azonban száznál több az elhullt szálak száma, érdemes szakemberhez fordulni” – hangsúlyozza. Pánikra azonban még ekkor sincsen ok, hiszen a hullás oka legtöbb esetben egyszerűen és gyorsan kezelhető.

Mitől, miért hull?

A bőrgyógyász szerint létezik a hajhullásnak egy átmeneti fajtája, ami visszafordítható gyógyítható betegség: gyógyszerek, a szervezetben lévő gyulladásos gócok, fertőző betegségek mellékhatásaként is jelentkezhet, és amint megszűnik a kiváltó ok, a hajszemölcsök regenerálódnak. Ilyenkor tüzetes kivizsgálásnak vetik alá a pácienst, majd a gyulladási gócpontot azonosítva és kezelve, a hajhullás is megszűnik.

Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak hajhullást,

s bár legtöbb esetben ez mellékhatásként szerepel a készítmény útmutatójában, egyéni, egyedi reakciók is előfordulhatnak. „A citosztatikumok, véralvadásgátló, koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek, gyulladáscsökkentők, bizonyos vérnyomáscsökkentők és retionidok okozhatnak hajhullást” – figyelmeztet Borsa doktor.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A gyógyszerek okozta kopaszodás esetén a szer elhagyása után a hajnövekedés rendszerint helyreáll. Ugyanez a helyzet bizonyos mechanikai ingerek hatására, bizonyos frizurák viselése miatt fellépő hajhullásnál is, feltéve, hogy a hajszemölcsök nem sérültek.

Mítosz viszont, hogy ha télen nem viselünk fejfedőt, akkor sérülnek a hajhagymáink.

Bár egyesek állítják, hogy a hajhagymák megfázása is okozhat kopaszságot, a bőrgyógyász szakember szerint erre nincs egyértelmű bizonyíték.

Az viszont, hogy a szoros, a hajat húzó frizura nem tesz jót fejünk díszének, egyáltalán nem légből kapott ötlet. „Külön felhívom a hölgyek figyelmét arra, hogy a gyakori, szoros copf viselete trakciós vagyis húzódásos hajhullást okozhat, kerüljék tehát az ilyen típusú hajviseletet” – tudtuk meg.

Mit tegyünk?

A bőrgyógyász szerint a szezonális hajhullás esetén is segíthetjük a hajhagymák gyorsabb regenerálódását a fejbőr masszírozásával, hajnövekedést serkentő samponokkal, tablettákkal. Védhetjük a hajunkat úgy is, hogy kevesebbet használjuk a hajszárítót, vagy ha mindenképpen szükségünk van rá, a hőfokozatokat betartva először hideg, majd langyos és csak ezt követően szárítjuk a hajunkat meleg levegővel.

A szervezet megfelelő vitamin- és nyomelemellátásával sok hajprobléma megelőzhető,

fontos tehát a kiegyensúlyozott táplálkozás is. Ma már számtalan, a hajhullás folyamatát megfékező és a hajnövekedést serkentő készítmény kapható, sokuk vény nélkül. Vásárlás előtt azonban kérjük ki az orvos vagy a gyógyszerész véleményét, hisz sokszor a hangzatos márkájú termék ugyanazon hatóanyagokat tartalmazza, mint az olcsóbbik, kevésbé felkapott termék. A szezonális hajhullás mérsékelésében sokat segíthetnek a vas- és cinkalapú multivitaminok is.

Ha száznál több hajszálat hullatunk

A krónikus hajhullás kapcsán leginkább az androgén, a férfias típusú kopaszodás és a foltos hajhullás kerül szóba: a 65 év fölötti nőknek a 75 százalékát érinti az androgén kopaszodás, ami nagyrészt hormonális eredetű elváltozás. Az érintettek androgénhormon-szintje magasabb a normálisnál, valamint hajhagymáik érzékenyek a dihidrotesztoszteronra (DHT), ezért elsorvadnak és elhullnak. Nőknél megfigyelhető, hogy a hajvesztés a homlok fölötti fejrésznek egy vékony sávja mögött kezdődik el. Idősebb nőknél azért fordul elő gyakrabban ez a típusú hajvesztés, mert

a menopauza után csökken az ösztrogéntermelés, és magasabb lesz az androgén hormon aránya.

Ilyen esetben a hajhullás kezelése összetett: Borsa doktor szerint ennél a típusú hajhullásnál elsőként a fejbőr zsírosodását kell megszüntetni, erre gyógyszeres sampont, Minoxidil-oldatot, ösztrogéntartalmú tinktúrát vagy melatoninoldatot, esetleg Thymuskint ajánl, belsőleg pedig nőgyógyásszal egyeztetve hormonkezelést és biotint (H-vitamint).

„Gyakori típusa a hajvesztésnek a foltos hajhullás, ami hirtelen jelentkezik, szinte egyik napról a másikra egy-két folt jelenik meg a fejbőrön vagy a testszőrzetben, de elhullhat az egész haj vagy akár az egész szőrzet is. Részben örökölhető, de infekt allergia mellékhatásaként is jelentkezik. A tudomány mai állása szerint autoimmun betegség, néha körömelváltozással is jár. Nem kell megijedni, nagy százalékban helyrehozható betegségről van szó” – sorolta tovább.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A foltos hajhullást külső-belső szteroidkezeléssel, a hajhagymák működését, regenerálódását segítő és stimuláló difenilciclopropenon-tartalmú oldattal vagy Minoxidil hatóanyagú hajszesszel, olykor ultraibolya sugárral gyógyítja a bőrgyógyász.

Belsőleg szintén szteroidos kezelést és cink- vagy biotin- (H-vitamin) tabletta szedését követeli meg ez a típusú hajvesztés.

A foltos kopaszság nem ritka formája a trikotilománia, amikor a neurózisban szenvedő (leggyakrabban gyerek) akaratán kívül, akár álmában kitépegeti a hajszálait egy bizonyos fejterületről. A kezelés ilyen esetben ideggyógyász közreműködésével történik.

Végül a bőrgyógyász azt tanácsolja, hogy problémáikkal időben forduljanak szakemberhez a hölgyek, hiszen a különböző típusú hajhullások jól kezelhetők.

Sej-haj – hajvesztésem története

Tizenhárom-tizennégy éves koromban – a legkényesebb tiniévekben – figyeltünk fel először a szüleimmel arra, hogy a korábban sűrű hajam nagyon kivékonyodott. Az akkor még csak szezonális hajvesztésnek látszó hullás azonban általánosult: másfél éven belül látványosan kevés hajam maradt. Kipróbáltunk mindent a legolcsóbbtól a legdrágább készítményekig, a helyzet azonban változatlan maradt.

A hajhullás lelki okait s az így keletkező sebeket félretéve, látszólag semmilyen fizikai problémám nem volt, így a családorvos szakorvosi kivizsgálásra küldött, mely végül majd kétévesre nyúlott, igen kevés eredménnyel. A kilencvenes évek végén ugyanis kevesen foglalkoztak mélyrehatóan a hajhullás okaival, így nagykorúsításom derekán azt a diagnózist kaptam: makkegészséges vagyok, csak kopasz. Bele kell nyugodni. Egyetlen gyanús tünet volt: makacsul zsírosodott az a kevés szál is a fejemen, ami megmaradt.

Erről a jogosan mondhatni mélypontról a helyes diagnózis felállítása, illetve kétéves kezelés mozdított ki. Mint meglepődve tapasztaltam: az állapotom egyáltalán nem ritka, sőt, viszont fiatal nőknél rendkívül ritkán fordul elő. Az androgén típusú hajhullást tehát mintegy hatvan százalékban sikerült visszafordítani, azonban a régi „hajkoronám” odalett. Azóta egyébként több hozzám hasonló nővel találkoztam: sokukon semmilyen látható nyomot nem hagyott a hajhullás. A folyamat tehát visszafordítható, ennek egyetlen feltétele, hogy még időben szakemberhez forduljunk.

korábban írtuk

Foghíján: mit kell tudnunk a fogváltásról?
Foghíján: mit kell tudnunk a fogváltásról?

A fogzás időszaka zajlik nálunk: egyiknek most nőnek, a másiknak már cserélődnek. Bár a kicsi fogainak áttörése fájdalmasabb az egész család számára, a fogváltás is ugyanolyan figyelmet érdemel.