ARCHÍV Higiénikus csobbanás – uszodai etikett

A legtöbb erdélyi városban viszonylag jó körülmények kínálkoznak a különféle uszodai sportok űzésére. S bár azt gondolhatnánk, hogy kellő részletességgel ismerjük ezeknek a közösségi tereknek a használati szabályait, a valóság sajnos egészen mást mutat. Lássuk, mire is kell figyelnünk, ha uszodába megyünk! (Cikkünk a Nőileg magazin 2016. márciusi lapszámában jelent meg.)

Fotó: Mihály László

Bokáig érő víz az öltözőben, sáros szekrény, vállalhatatlanul piszkos WC, hajszállal teli zuhanyzó, sebtapasz a medencében. Nem biztos, hogy a felsorolt tünetegyüttes egyszerre jelentkezik, de az is kellemetlen, ha csak egyikükkel találkozunk egy kiadós sportolás előtt. De olyan eset is előfordul, hogy nem a tisztasággal, hanem a medencét használók viselkedésével vannak gondjaink. Bodrogi Zsolt testnevelő tanár, úszómester, az Udvarhelyi Delfinek Sportklub elnöke foglalta össze az uszodahasználat szabályait.

Elsőként fontos eldönteni, hogy úszni vagy pedig lazítani megyünk uszodába,

hiszen ennek függvényében változik, hogy mit kell pakolnunk az edzőtáskába. Műanyagpapucs, két törülköző, fürdőruha, tusfürdő, sampon mindenképpen legyen nálunk. Felénk sajnos nem divat még, de nem árt, ha úszósapkát is viszünk magunkkal, hiszen így megkímélhetjük a medencét használókat az ujjakra, lábra csavarodó vagy a szájba bejutó fránya hajszálaktól. Ha kifejezetten sportolni szeretnénk, akkor érdemes úszószemüveget is pakolni.

Fotó: Mihály László

Medence-módi

Fontos tudni, hogy nem tisztálkodás céljából kell uszodába járni. Éppen ezért jó, ha otthonról eleve tisztán, ápoltan indulunk el, de mielőtt fejest ugranánk a medencébe, alaposan zuhanyozzunk le. Így minden olyan fölösleges anyagot lemoshatunk magunkról, amelyeknek nincs helye a medencében. Hiszen ott sem smink, sem arcszesz vagy arckrém, de parfüm sem szükséges. Mindközül azonban az utóbbi a legrosszabb:

a páradús levegőben az illatok felerősödnek, így egy jó mélyen beszippantott dózis szinte fulladást tud okozni,

főként azoknak, akik sportszerűen úsznak mellettünk. Ugyanakkor a vízben is többféle vegyszer található, amelyek reakcióba léphetnek a bőrünkön található kozmetikumokkal, kellemetlen tüneteket eredményezve.

Úszás előtt, illetve közben is ajánlott a mosdók használata. Ma már egyre kevesebb alkalommal fordul elő, hogy vizelet kerül a medence vizébe, de sajnos, még mindig jellemző. Az uszodákban rendszeresen figyelik a víz Ph-jának alakulását, így pontosan látszik, amikor nem kívánt anyagok kerülnek bele. Kisgyerekek esetében kötelező módon használni kell az úgynevezett úszópelenkát, amelynek használatával elkerülhetővé válik a medencében egy esetleges teljes vízcsere.

A medencetérbe nem ajánlott papucs nélkül bemenni.

Ennek elsősorban higiéniai okai vannak. A papucs használatával jelentősen csökkenteni tudjuk a különféle gombás bőrfertőzések valószínűségét. Emellett papucsban sokkal kisebb eséllyel csúszunk meg a vizes csempén. Érdemes főleg a gyerekek figyelmét felhívni arra, hogy ne rohangáljanak esztelenül ezen a nedves felületen, mert könnyen elcsúszhatnak, és megüthetik magukat.

Fotó: Mihály László


Az edzésszerűen sportolók számára az egyik legnagyobb problémát a kijelölt sávokon az úszás irányának be nem tartása okozza. A kisebb fürdőkben, wellness-központokban is általában egy-két sávot el szoktak különíteni az úszók számára, a nagyobb uszodákban pedig általában a teljes medence sávokra van osztva. Ezek használata rendkívül egyszerű:

az úszás iránya a közúti közlekedéshez hasonlóan, a jobb oldalon történik.

Ha ezzel mindenki tisztában lenne, akkor elkerülhetővé válna a ritmusból való kiesés, a felesleges megállás és a nagyon idegesítő kerülgetés. Illik természetesen szabadon hagyni ezeket a sávokat, hogy a csak kedvtelésből lubickolók ne zavarják a sportolókat.„Sajnos felénk ezt nem nagyon tisztelik” – összegez Bodrogi Zsolt.

Kisebb medencék esetén általában tilos a szélről való ugrálás, vagy megvan az arra kijelölt hely. Ilyen lehet például a rajtkő. Ennek ellenére gyakran előfordul, hogy véletlenül vagy figyelmetlenségből az úszó gerincére ugranak az önfeledten pancsoló gyermekek, s ez ha nem is végzetes, de mindenképpen kellemetlen élményt jelent.

Fertőző betegségek vagy a test valamely területén található seb esetén keressünk valamilyen más kikapcsolódási lehetőséget.

Érdemes figyelni arra is, hogy a sebtapasz használata sem ajánlott, ha úszni megyünk, hiszen az könnyen leázik, és a vízbe kerülve nem csak gusztustalan látvány, de veszélyes is lehet, hiszen akár valakinek a szájába is kerülhet. Ha körömgombánk van, akkor használjuk a láb fertőtlenítésére szolgáló lábmosót, illetve próbáljuk meg kezeltetni azt.

Fotó: Mihály László

Szauna-szabályok

A parfümök és egyéb erős illatú kozmetikumok kerülése a szauna esetében is érvényes. A rendkívül magas páratartalom és hőmérséklet sokszorosára fölerősíti ezeknek az illatát, amelyek így zavarják a szauna többi használóját.

Felénk sajnos még nem kellően elterjedt, de azért egyre több jó példa van arra, hogy

törölköző nélkül tilos a szauna használata.

Fontos megjegyezni, hogy nem elég egy kéztörlő méretű textíliával bemenni a forró kamrába, hanem akkora törölközőt kell választani, amelyre ráülve a lábaink is elférnek, hogy a testünkről lecsepegő és lefolyó izzadtságot mindenhol föl tudja inni.

Mindenképpen érdemes száraz testtel kezdeni a szaunázást, hiszen így sokkal hatékonyabb a méreganyagok távozása a szervezetből. Emellett – bár nálunk furcsán néznek az emberre –

ajánlatos fürdőruha nélkül szaunázni, hiszen a szintetikus anyagú textíliák gátolják a méreganyagok távozását.

Ez nem azt jelenti, hogy pucéron, egymást méregetve kell szaunázni, hiszen egy nagyobb törölközőt magunkra terítve diszkréten és rendeltetésszerűen használhatjuk a jótékony meleget. A szauna használata után mindenképpen zuhanyozzunk le. Nem kell föltétlenül jéghideg víz alá bújni, elég, ha langyos vízzel mossuk le magunkat, utána pedig szigorúan legalább 10–15 percet nyugodt helyzetben pihenjünk, hogy nyugodjon meg a szervezetünk. Semmiképpen nem higiénikus egyből a medencébe ugrani izzadt testünkkel.

Öltöző és zuhanyzóhasználat

Sem egyik, sem másik helyiséget nem egyedül használjuk, így különösen érvényes az ismert szabály, hogy úgy hagyjuk azokat magunk után, mint ahogyan kapni szeretnénk. Igen kellemetlen perceket okozhatunk a következő vendégnek, ha vizes törölközőnket és fürdőruhánkat az öltöző padlójára csavarjuk ki, vagy sáros cipőnket az ülőkére feltéve kötjük be. Figyeljünk ugyanakkor a szekrények használatára is: a cipőnket tegyük zacskóba mielőtt a szekrénybe helyeznénk. Ez különösen fontos esős, sáros, latyakos időben. A zuhanyzók esetében is érvényes, hogy se betétet, se tampont, se pedig a fésünkből kiszedett hajat ne hagyjuk szerteszét magunk után.

Közös érdekünk, hogy kellemes élményben legyen részünk egy-egy vizes kikapcsolódás során. Figyeljünk egymásra, és legyünk tekintettel társaink felhőtlen kikapcsolódására is.

korábban írtuk

Ménessy Kinga Kitty: Tudják, hány százalékot tesz ki a rólunk alkotott összképben a vizuális információ?
Ménessy Kinga Kitty: Tudják, hány százalékot tesz ki a rólunk alkotott összképben a vizuális információ?

A protokoll nagykönyv szerint a megjelenésünk nem csupán fél-, hanem a teljes sikert jelentheti. Ezzel szemben, mifelénk a szürke összes árnyalatát viseljük, pedig van élet a fekete-fehér kombináción túl, még a protokoll szerint is.