Horváth Attila: A thai masszázs a teljes testre koncentrál, a szabad energiaáramlást igyekszik előidézni

A masszázs a legrégebbi gyógymódok egyike, évezredek óta használják különféle egészségügyi panaszok kezelésére. Környékünkön talán a legismertebb a klasszikus svéd masszázs, ehhez képest a thai masszázst sokkal kevesebben ismerik, s talán nem túlzás azt állítani, hogy számos tévhit is él az emberek fejében ezzel a módszerrel kapcsolatban. Horváth Attila thai-masszőr mesél a Buddha idejéből eredeztetett ősi gyógymódról.

Thai masszázs során a legfőbb dolog a test energiavonalain való munka. Miközben a terapeuta a masszírozott személy energiapontjaival dolgozik, nyújtja is a „páciens” testét közben – amennyiben az nem túl feszes. Attila Magyarországon tanulta a szakma rejtelmeit, ennek érdekében a közelmúltban több kurzuson is részt vett, nagy odaadással. 

– Miben rejlik a thai masszázs hatékonysága, miért más, mint mondjuk az általunk ismert svéd masszázs?

– Hatása elsősorban az energiarendszer kiegyenesúlyozásában rejlik. A thai masszőr az izmok nyújtásával, a különböző testrészek kimozgatásával, nyomásával szabad energiaáramlást igyekszik előidézni a testben, hogy ezáltal pszichés és fizikai értelemben egyaránt oldódást érhessen el a páciensnél. 

– Tehát tulajdonképpen nem csupán „tüneti megoldást” kínál, hanem a test belső rendszerére is hatással van?

– Jó esetben igen. Mi arra törekszünk, hogy kívül és belül egyaránt oldjuk a merevségeket, kitisztítsuk az energiautakat, hogy szabadon áramolhasson a masszírozott személyben lévő életenergia. A thai masszázs mindig a teljes testre koncentrál, pontosan azért, hogy megtaláljuk azokat a pontokat, ahol az energia nem mozog, és felszabadíthassuk azokat. 

– Mit jelent, hogy jó esetben?

– Sok olyan vendégem van, akik tudatosak, és a masszázs ideje alatt, abban a két-három órában nagyon jelen vannak, figyelik a testüket – én érintem őket mondjuk bokánál, és ők érzik a vállukban –, vagy vannak, akik légzéssel is besegítenek… Az ilyen esetekben vannak nagyon látványos változások. 

– Például?

– Nőknél volt olyan, hogy az addig rendszertelen, fájdalmas menstruációs ciklusok helyreálltak, de hatásos volt gyomorpanaszokra is, valamint derék- és végtagfájdalmakra… Van ugyanakkor olyan is, aki azt mondja, hogy neki lelkileg segít.

– Miért lehet hatásosabb azoknál az embereknél, akik jobban át tudják adni magukat ennek az egész folyamatnak?

– Azt gondolom, hogy bizonyos negatív dolgok, betegségek, fájdalmak nem véletlenül jönnek az életünkbe, ott általában van valami megoldásra váró dolog a háttérben lelki szinten is. Ha ilyen esetben az ember nem tanul egy leckét, nem tud másképp nézni az adott helyzetre, lehet, hogy nem lesz javulás, még ha a világ legjobb orvosa ér hozzá, akkor sem. De amint rájön erre az ember, kicsit kezd nyitni, keresni, hogy mi az, amit ebben a helyzetben jobban tud csinálni, vagy ha nem tud változtatni, mi az, amit el kell fogadnia, nagyobb az esélye, hogy valami jó irányba elmozdul. 

– Mennyi időt vesz igénybe egy ilyen masszázs, és hogyan zajlik?

– Körülbelül két-három órát kell rászánni. A talptól indulunk, és egészen a fejtetőig átmozgatjuk a testet. A masszázsok során én nagyon jelen kell legyek, hogy érezzem, hol feszül, hol fáj a „páciensnek”, meddig mehetek el. Ha valamiben mégsem vagyok biztos, akkor kérdezem, hogy az esetleges kellemetlenséget mindenképpen elkerüljük. Egyébként ezt a fajta masszázst nem masszázságyon, hanem a földön, egy direkt erre a célra kialakított matracon végzik. A masszírozott személy kényelmes, laza ruházatban marad, akárcsak én, semmilyen olajat, vagy egyéb masszázsterméket nem használunk a végzése során. 

– Van esetleg olyan is, akinek nem javallott ez a fajta masszázs?

– Nem mondanám, hogy van, akinek nem ajánlott, azonban a masszázs előtt mindig felteszek néhány kérdést a kliensnek. Ez nagyon fontos, hiszen így állapítom meg, hogy adott személynél mi az, ami ki kell maradjon, mi az, amire nagyobb hangsúlyt kell fektetnem, és mire vigyázzak nagyon. Ha valaki röviddel valamilyen sérülés után jelentkezik masszázsra, szem előtt tartom, hogy a sérült részt nagyon óvatosan kezeljem, de ő is kaphat masszázst. Szóval, a legfontosabb, hogy személyre kell szabni – a kérdésekre érkező válaszok alapján – a masszázst, és akkor bárkin alkalmazható.  

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

Fotó: Horváth Attila archívuma

korábban írtuk

Megbetegítheti-e a lélek a testet?
Megbetegítheti-e a lélek a testet?

Több ezer éves kérdése ez az emberiségnek, és bár hatalmas fejlődési ívet ír le az orvostudomány, úgy tűnik, még mindig csak részleteiben ismerjük a választ. A gyógyításban dolgozók viszont egyre inkább tudják: a lélek bajai a testünket is bántják, de a testi nyavalyák is változást okoznak a pszichénkben. (Cikkünk a Nőileg magazin 2018. novemberi lapszámában jelent meg.)