Intim ügy, de torna

Nem vagyok egy betegeskedő típus, se nőgyógyászati problémáim, sem a vizelettartással, sem az elengedéssel nem voltak gondjaim soha. Épp ezért nem is éreztem korábban késztetést az intimtornára – még ha tudtam is róla, hogy egyéb áldásos hatásai is vannak… Na, de most kipróbáltam.

Hősanya típus sem vagyok (még), és az életem legfőbb megvalósítását sem a gyermekszülésben láttam (eddig). A lázasan (és szorongva) szülésre készülődő huszon-harmincéves kismamák különféle csoportjaitól – derekasan bevallom – viszolygok ma is, amíg tehetem, a félelmeiktől, a lehetséges kismillió komplikációtól, a mindenféle rémtörténetektől és féltudományos információktól tudatosan távol tartom magam. 

Ám szülésre készülődve lassan, jelentkeztem egy intimtorna-tanfolyamra. 

Merthogy a gátizmaimat szeretném felkészíteni, hátha nem minden nyúlik, törik vagy szakad – ha lehetőségem lesz természetesen szülni az én koromban. Kinda Tünde évtizedes Kriston-torna tréneri tapasztalatát ismerve, abban biztos vagyok: ha lesz szülés, ha nem, az intimtorna semmiképp sem árthat. 

Az első alkalmakkor főként „turbósítunk” – olyan gyakorlatokat végzünk az oktatóval, amelyektől a vérkeringésem érezhetően beindul, s a könnyű mozdulatok igencsak jól esnek nem csupán a testemnek, de a lelkiállapotomnak is. Még mielőtt valaki megijedne: 

nem pucéran tornáztatjuk az intim tájainkat, nem nyúlkálunk egymás nadrágjában, csupán megdolgoztatjuk a húgycső-, a hüvely- és a végbélnyílás körüli izmokat. 

Huszonéve érettségiztem – akkor sem anatómiából –, ezért nem árt átismételnünk a női test felépítését, és kifejezetten a három-, munkára kényszerített izmunkat. Mióta ugyanis az ember (és az asszony is) felegyenesedett, hatalmas terhet jelent a test súlya a gátizomra. Szorítjuk a vizeletet képzeletben, a végbélzáróizmot és a hüvelyt teljes hosszában 

– mindeddig például azt sem tudtam, hogy a hüvelyre nehezedik a méhem súlya, ha a szalagok megnyúltak.

(Ej, de rég volt az a biológia óra…) És ha már a képzeletnél tartunk, itt is bebizonyosodik, mekkora ereje van a vizionálásnak. Szakszerű vezetéssel sokkal könnyebb elképzelni, hogyan működik a hüvelyed, milyen intenzitással szorítsd vagy éppen hogyan lazítsd – azóta is hallom a fejemben a képszerű instrukciókat, minden egyes gyakorlás alkalmával. Hüvelyizmot húzzuk balra, végbélzáróizmot jobbra – a masni nevű gyakorlat már a tanfolyamunk csúcsa.

És persze lelki síkon is edződünk cseppet, miből is áll össze a „nőiség torta”: 

saját születésünk története, a menstruációval kapcsolatos tapasztalataink, az elengedés – biológiai folyamatokban és szexualitásban egyaránt –, milyen sportot űzünk, az mennyire kíméletes a gátizommal. Csak most tudatosul bennem, hogy az ugrókötelezés, a nagyon intenzív-, ugrálós sportok egyáltalán nem tesznek jót az alhasi területnek. (Kis logikával gondolhattam volna.) 

Hogy a Kriston Intim Torna miként segített a szülésben, a hüvelyem ellazításában, megnyitásában, a gátizmaim védelmében, rugalmasságában és a regenerálódásban, néhány hónap múlva tudok beszámolni róla. 

A szexualitásban tett jótékony hatásairól írnak majd a kolléginák, akik igencsak kíváncsiak lettek, messzemenően pozitív tapasztalataimat hallva. De ha csak annyit nyertem is az intimtorna által, hogy sokkal tudatosabban érzékelem, melyik szervem hol van, már nem volt hiába. Merthogy a rendszeres-, kitartó gyakorlást helyetted senki meg nem csinálja. De ez minden tornával így van. 

És hogy az alhaskímélő felülés elsajátítását és a már korántsem könnyed átfordulás technikáját is ennek a tanfolyamnak köszönhetem, piszlicsáré apróságnak tűnhet, ám aki volt már várandós, tudja: nem is olyan apróság balról jobbra fordulni az ágyban, a gravitáció törvényeinek immár óhatatlanul engedelmeskedő babával a pocakban. 

Testünk több mint 650 izma közül a gátizommal foglalkozunk a legkevesebbet. Sőt, egyenesen tabu téma. Pedig óriási szerepük van ezeknek az izmoknak: alátámasztják, megtartják a hasüreg belső szerveit, valamint gondoskodnak a húgycső, a hüvely, a végbél megfelelő zárásáról, azok akaratlagos működéséről. A gátizmok ellazulása és a szalagrendszer meggyengülése rendkívül kellemetlen tüneteket eredményezhet. Ha a húgycső gyengült, akkor vizeletcsepegés, stressz-inkontinencia lép föl, ha a szalagok megnyúltak, és a hüvely is gyenge, méhsüllyedés, méhelőesés alakulhat ki, és romlik a szexuális érzékelés is. A végbél záróizmainak gyengülésekor a széklet- és szél visszatartásánál léphetnek fel gondok. Térségünkben nincs az intimtornának hagyománya, a székely férfiakat rávenni arra, hogy egyáltalán beszéljenek az altestükről, nem egyszerű. Ám férfiakra, nőkre egyaránt jellemző, hogy nem hajlandóak intimtornára járni, még akkor sem, ha problémáik adódnak. A Kriston Intim Torna az alhas izmait-, kötőszöveteit- és szerveit védő egészségnevelő program nőknek, férfiaknak, gyerekeknek, megelőzési- és szövetgyengeségből-, keringési nehézségből-, valamint egyéb más funkciózavarból származó tünetek megszűntetésére, mérséklésére való törekvéssel. A Kriston Andrea által kifejlesztett módszer három pillérre építkezik: egyrészt a gátizom és a medencefenék tornáztatása, erősítése, aztán a szokásáthangolás, amely során rávilágítanak arra, hogy a mindennapi szokásaink közül mi az, ami rossz hatással van az altestünkre, a harmadik rész pedig a pszichoszomatika. Arra buzdít a tréner, hogy változtassunk, ha az altest területén funkciózavar vagy szervi elváltozás jelenik meg: gyulladás, terméketlenség, PCOS, endometrózis, szexuális-, menstruációs zavar, erekciós- vagy magömlési zavar, prosztataprobléma… A tanfolyamon megtanulhatjuk, mit tehetünk önmagunkért. 

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

A test, a lélek és a szellem karbantartója: az Aviva-módszer
A test, a lélek és a szellem karbantartója: az Aviva-módszer

Modern életvitelünk során hajlamosak vagyunk megfeledkezni a saját testi és lelki egészségünkre való odafigyelésről. Amikor ez a fajta tudatosság háttérbe szorul, a szervezetünk jelezni kezdi valamilyen formában, és romlani kezd az egészségünk. A rossz beidegződések és az életmód döntés kérdése, bármikor változtathatunk. Egy ilyen lehetőség az Aviva-torna, amely fizikai és lelki egészségünkre is jótékony hatással lehet. A módszer lényegéről Csendőr Zsuzsánna Aviva-oktatóval beszélgettünk.