Címke: tréning

Konditerem otthon: hogyan gyúrjunk házilag?

Tornászni, edzeni otthon is lehet, hiszen számos olyan erősítő gyakorlat van, aminek az elvégzéséhez nincs szükség semmilyen eszközre. Az otthoni torna előnye, hogy nem kerül pénzbe, és a nap bármely szakában elvégezhetjük.

Kalandra fel – vízisportok a kellemestől az extrémig

Felkészülést igényel ez a fajta sportolás is. Ami biztos: kell hozzá fizikai erő, és csak úgy érdemes elkezdeni, ha ismerjük a veszélyeit, továbbá szükséges, hogy jól tudjunk úszni. Feltérképeztük környékünk vízi sportolási lehetőségeit, van kínálat, de még gyerekcipőben jár ez a terület. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. augusztusi lapszámában jelent meg.)

Intim ügy, de torna

Nem vagyok egy betegeskedő típus, se nőgyógyászati problémáim, sem a vizelettartással, sem az elengedéssel nem voltak gondjaim soha. Épp ezért nem is éreztem korábban késztetést az intimtornára – még ha tudtam is róla, hogy egyéb áldásos hatásai is vannak… Na, de most kipróbáltam.

Fazakas Bíborka: „A terepfutás számomra szabadság”

Sárban és hóban, esőben és fagyban, jelentős szintkülönbségekkel tűzdelt terepen szaladni, akár száz kilométert, esetenként még annál is többet – sokunknak még belegondolni is megterhelő, Fazakas Bíborkának azonban mindez a szabadságot jelenti. A jelentős eredményeket elért szovátai terepfutónő, testnevelő tanár, feleség és édesanya e nem mindennapi sportról, motivációiról, valamint a sportélet és a hétköznapok egyensúlyáról mesélt.

Súlyos kérdés: szálkásítás vagy izomnövelés?

Kockahas négy hét alatt! Így növeszd a vádlid tíz nap alatt! „Brazil”-fenék harminc nap alatt – hány ilyet látunk nap mint nap? Ha ez ilyen egyszerű lenne… Mert fontos tudni: nem mindegy, hogy szálkásítunk vagy izomtömeget növelünk, sőt, rendszerint mindkettőre szükség lenne. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. decemberi lapszámában jelent meg.)

Ezt edd, ha eddzel: Táplálkozási kisokos sportoláshoz

Az egészséges életmód mozgás és tudatos táplálkozás nélkül elképzelhetetlen – ez egy olyan igazság, amelyet a szakemberek sem cáfolnak. Mit együnk és mikor? Vizet bármennyit, bármikor? Szakembert kérdeztünk, mire figyeljünk edzés előtt és után, ha már eldöntöttük, hogy rendszeresen mozgunk. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. novemberi lapszámában jelent meg.)

Éles fájdalmak sportolás után: izomláz és izomgörcs

Izomláz és izomgörcs – hasonló, mégis eltérő jelenségekről beszélünk. Míg az izomláz akár napokig eltarthat, az izomgörcs pár másodpercnyi feszülés után is elmúlhat, aztán akár rögtön újra jelentkezhet, főként, ha nem ismerjük a megfelelő kezelését. Mindkettőnek van ellenszere, ha fel vagyunk készülve, túl nagy meglepetés nem érhet. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. októberi lapszámában jelent meg.)

Körbeölel és enyhülést ad: a kineziológiai tapasz

Amikor először láttam ilyent valakin, azt hittem, valami új divat. Amikor „témába tettek”, még mindig azt gondoltam, hogy csak divat. Komolyabban utánajárva, szakemberek bizonyítják a jótékony hatását. Nézzük, mire jó a kineziológiai tapasz, és hogyan használjuk célszerűen. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. szeptemberi lapszámában jelent meg.)

Túrázni jó(l)! – Kisokos kezdő természetjáróknak

Strandpapucs vagy bakancs? Medve vagy juhászkutya? Kullancskanál vagy gázspray? – mibe öltözzünk, mit csomagoljunk, hogyan viselkedjünk, ha a városi séta helyett erdőre, mezőre, vagy éppen a hegyekbe kívánkozunk. Nem kell túlbonyolítani, de néhány egyszerű szabály betartásával a kezdő túrázó is maradandó élményekkel térhet haza. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. júliusi lapszámában jelent meg.)

Kell nekünk a kardió

Edzés, edzés, de miféle? Tudjuk, hogy miért hasznos, miért pont kardióedzést válasszunk? Utánanéztünk és ismét megbizonyosodtunk: ez jó. Elmondjuk, mi fán terem, és mik segítenek, hogy helyesen kardiózzunk. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. májusi lapszámában jelent meg.)

Melleket a magasba?! De komolyan…

Leintettük egymást (én hallgattam), mikor szóba került, hogy létezik egyáltalán olyan gyakorlat, ami hatékony mellemelésre. Igen, igen, erre. Azt mondta több barátnő is, kamu, ne dőljetek be az ilyen ígéreteknek, a melleket nem lehet megemelni holmi otthon végezhető tornagyakorlatokkal. A plasztikai sebészet, az megoldja a problémát, de egyéb…? – Nos hát, kutatómunkába kezdtem enyhe kritikus hozzáállással, meg azzal az alaptapasztalattal, hogy ahány ház, annyiféle… kebel. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021.

Banyapúp – nemcsak időseknél, hanem bárkinél és bármilyen korban kialakulhat

Banyapúp – ez a becses neve a nyak és a gerinc találkozásánál kialakuló púpnak. A szomorú hírünk viszont, hogy nemcsak időseknél, hanem bárkinél és bármilyen korban kialakulhat alig néhány hónap alatt. Szerencsére, ugyanilyen gyorsan meg is szabadulhatunk tőle! (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. márciusi lapszámában jelent meg.)

Fehérjék, szénhidrátok porban – Csodaszer nem létezik

Sokan frászt kapnak attól, ha elhangzik, életmódváltásra van szükség, életmódot kellene váltani, ő és ő életmódot váltott. Frusztrál, ha másnak sikerült az, amire az egészségem szempontjából nekem is szükségem lenne, azonban nálam még csak a terv van kész, de majd holnap, hanem holnapután nekifogok. Talán azért, mert titkon tudjuk, a változáshoz nem elég, ha csupán külsőségekben mutatkozik meg a szándék, egy picivel többre van szükség ahhoz, hogy tartós, egészséget szolgáló újfajta életmódot mondhassunk

Több mint mozgás – Amióta futok, szeretem a telet

„Úgy döntöttem, elmegyek egyet futni… Egész a sportpályáig szaladtam, aztán ott meg addig, amíg éreztem, hogy nincs erőm még egy lépéshez sem. Elfutottam minden elől…” Amikor előbbi sorokat fogalmaztam, 2015 őszén, a Háromszázhatvanöt című regényem kéziratában, én sem gondoltam volna, hogy most, 2022 januárjában hatéves futó évfordulót fogok ünnepelni. Annál az egyszerű oknál fogva, hogy amikor ezt írtam, én még nem futottam…

Home office: hol itt fáj, hol ott fáj – Tippek, tanácsok megelőzésre

Korábban Erdélyben ritka volt, mint a fehér holló az otthonról dolgozók aránya, ha a hazavitt pár órás munkákat nem számoljuk, akkor igen kevesen voltak bizonyára olvasóink között is, akik számára a mindennapi rutint a felkelés, reggeli, kávé után a laptop felnyitása vagy a számítógép bekapcsolása jelentette, és az otthoni négy fal között zajlott a kenyérkeresés. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. januári lapszámában jelent meg.)

Férfi fakanállal – Tudja, mit kavar

Amikor a férfi főz – valójában ezt nem is kell tovább ragozni: erdélyi férfiakat kértünk fel, osszák meg a Nőileggel egy-egy kedvenc receptjüket. Ám nem alkalmi konyhakontárokról van szó, hanem olyan pasikról, akik rendszeresen, örömmel és jól főznek.

Statisztából főszereplő: egres

Sokáig nem értékeltem az egrest. Az epret lestük folyton, szemenként szedtük, ahogy érett. Majd a ribizlit, de a málnát vártuk a legeslegjobban, mert abból kevés volt. Az egres mindig csak statiszta volt a konyhában.

Toszkána feltölt, pozitív életérzést ad, elvarázsol

Van már bakancslistád? Tudod, azon dolgok sora, amelyet az ember meg akar még tenni hátralevő élete során, mielőtt „feldobná a bakancsot”. Ha nincs, épp ideje elkezdeni írni egyet. Ha nem másért, hát azért, hogy felírhasd rá Toszkánát.