ARCHÍV Itt is viszket, ott is viszket – Bárhol felbukkanhat tetű, rüh vagy bolha

Nagyon kellemetlen tud lenni, ha valamilyen élősködőt fedezünk fel magunkon, gyermekeinken. A tetű, rüh vagy a bolha megjelenése rengeteg bosszúsággal jár, védekezni ellenük igazából nem lehet. Hiába a maximális tisztaság, szinte bárhol összeszedhetünk egy albérlőt. Ilyen esetben a legfontosabb a mihamarabbi és kitartó kezelés. (Cikkünk a Nőileg magazin 2016. márciusi lapszámában jelent meg.)

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Járványról ugyan semmiképpen nem beszélhetünk, de egyre gyakrabban halljuk, hogy „tiszta, rendes családoknál” is felbukkant valamelyik élősködő rovar vagy a rühatka. Buzogány Ildikó családorvost kérdeztük, hogy hogyan kell megszabadulni tőlük.

Ha viszket a fej

A tetvességet egy élősködő rovar okozza, amely a fejtetőn, illetve a hajszálakon telepszik meg. Más helyen nem is él meg hosszú ideig. A tetű a fej azon részeit kedveli, ahol vékony a bőr, és jó melegben lehet. Leggyakrabban a fültőnél, a tarkótájékon bukkanhatunk rájuk. Ha nem vesszük észre időben jelenlétüket, akkor természetesen a fej teljes hajas felületén elszaporodnak. A folyamat a tojások lerakásával kezdődik, ezeket nevezzük serkéknek. Ezekből lárvák, majd pedig tetvek fejlődnek.

Egy ilyen ciklus hét napig tart, s ha kezeletlen marad, akkor kezdődik elölről.

Érdemes tudni, hogy a tetű terjedése leginkább összebújással valósul meg, de egy fertőzött fejről lehulló hajszál is képes átjuttatni a serkét egyik fejről a másikra. Így tulajdonképpen szinte bárhol összeszedhetjük ezt az élősködőt. A tetű nem ugrik, hanem átmászik egyik gazdatestről a másikra. Ezért fordul elő a leggyakrabban a 3 és 12 éves gyerekek között, hiszen ők hajlamosak egymással összebújni, sapkát, fésűt, hajgumit vagy csatot cserélni.

Tünetek

Az első jele a tetvességnek a vakarózás. A tetű jellemzője, hogy megcsípi a fejbőrt, ilyenkor pedig egy olyan anyagot bocsájt ki magából, amely viszketést vált ki. Gyakran előfordul, hogy a kisgyerekek sebesre vakarják a fejbőrt, amelyet orvosilag mindenképpen kezelni kell. Emellett általában érződik az apró rovarok ide- odamászkálása is a hajszálakon, amely szintén nagyon könnyen észrevehető.

Általában négy-öt tetűnél több nem szokott előfordulni.

Nagyon elhanyagolt tetvesség esetén beszélhetünk a teljes fejtetőt elárasztó esetről.

Kezelése

A legjobb, ha minél korábbi stádiumban észrevesszük. Szisztematikusan, a fejtetőt kisebb részekre osztva át kell fésülni a hajat. Ezt követően a teljes felületet tetű elleni szerrel fertőtleníteni kell. Erre általában kétféle készítményt szoktak ajánlani. A Nitifor és a Pedex számít a klasszikus tetű elleni fertőtlenítőnek. Fontos megjegyezni azonban, hogy mivel ezeket régóta használják, a tetvek ellenállóak lettek vele szemben, így egy kezelés általában nem tünteti el őket.

Az első fertőtlenítést követő hetedik napon mindenképpen meg kell ismételni a kezelést, hogy biztosak lehessünk az eredményben.

Az újabb fertőtlenítő a Paranix spray, amely szintén recept nélkül kapható a patikákban. Fodor Ildikó asszisztensnő azt javasolja, hogy a fejet előre tartva, a tarkótól a fejtető irányába haladva egy fehér lapra fésüljük ki a rovarokat a hajból. Erre érdemes kifejezetten tetűfésűt vagy pedig nagyon sűrű fogazatú fésűt használni.

A doktornő arra is felhívta a figyelmet, hogy nem elég pusztán a fej fertőtlenítése, ilyenkor

a sálat, sapkát is ki kell mosni. Emellett pedig a fertőzött személy fejével közvetlen érintkezésben lévő fésűt, hajkefét is fertőtleníteni kell.
Megelőzés

Az óvodákban, iskolákban rendszeresen szűrik a gyerekeket, elsősorban iskolakezdéskor, vakációk után jellemző, hogy az asszisztensek ellenőrzik a gyermekeket. Ugyanakkor a nyári táborozások időszakában a családorvosok is ellenőrzik a diákokat, hiszen általában a részvétel orvosi igazoláshoz kötött.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Fejviszketést a korpásodás is okozhat. S bár a korpa és a serke nagyon hasonlít egymásra, míg a korpa kézzel könnyedén eltávolítható, addig a serkét meg kell fogni, és kézzel le kell húzni a hajszálról. Ez utóbbinak az állaga is más, összenyomva pattanó hangot ad ki. Tetvesség esetén

a szülő el kell magyarázza a gyermeknek, hogy ez nem szégyen, erről ő nem tehet, hiszen ő is valakitől elkapta.

Fertőtlenítéssel jól kezelhető. Igazából olyan, mint egy mandulagyulladás: kezeléssel elmúlik, és semmiképpen sem kell szégyellni – hívta fel a figyelmet Buzogány doktornő.

A rühesség – elég egy kézfogás

A rüh az atkafélék családjába tartozik. Az általa terjesztett fertőzés a rühesség, amely szoros bőrkontaktussal terjed. Elég akár egy kézfogás is ahhoz, hogy a fertőzött személytől mi is elkapjuk ezt a kellemetlen betegséget.

Tünetek

A fertőzés tüneteinek lappangási ideje viszonylag hosszú, 2–6 hét, mivel a petékből a lárvák néhány hét alatt kelnek ki. Ebben az esetben is a legelső jel a vakarózás. A rüh behatol a bőr felső hámrétegébe, és onnan táplálkozik. A rühatka járatokat váj a bőrbe, táplálékát pedig a felületes hámsejtekből nyeri. Az ürüléke allergiás reakciót válthat ki, amelynek hatására a bőr kipirosodik, viszket. Általában a meleg testrészeket kedveli, illetve azokat a helyeket, ahol a bőr nyomódik.

Leggyakrabban a fenéken, ágyékban, a hason, a mell alatti részen, illetve hónaljban, a végtagokon, a kéz és a láb ujjai közötti részen telepedik meg,

ott, ahol vékonyabb a bőr. Ha sokáig marad kezeletlenül, akkor ezek a bőrrészek könnyedén elfertőződnek, és más bőrgyógyászati betegségekkel könnyedén összetéveszthetővé válik. Ilyenkor allergiát is okozhat, vagy ekcémás tüneteket is észlelhetünk.

A legjellemzőbb tünete az éjszaka, ágymelegben történő iszonyatos viszketés. Ez az egyetlen olyan jellemzője, amely fölismerhetővé teszi. Fontos megjegyezni, hogy a rühvel fertőzött személy minden esetben átadja az atkákat hálótársának is.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Kezelése

A gyógyszertárakban kapható kifejezetten a rüh kezelésére alkalmas oldat, amivel le kell kenni az egész testet. Ugyanakkor kénes tartalmú krémeket is szoktak ajánlani, amelyeket főleg a kisebb gyermekek esetében javasol a doktornő. Bármelyik megoldást is választjuk fontos figyelni arra, hogy ezek a gyógyszerek ne kerüljenek be a nyálkahártyába. Mind az oldatot, mind pedig a krémet legalább 12 órát a bőrön kell hagyni, majd mindent le kell cserélni: ruhát, ágyneműt, törölközőt. Ezeket magas hőfokon (legalább 60 °C-on) ki kell mosni, és ki is kell vasalni. Amit nem lehet kimosni, azt alaposan át kell porszívózni.

Az egész lakást, illetve az autót is érdemes végigporszívózni, a porszívó zsákját pedig el kell dobni.

Ha nem múlik a viszketés, akkor három nap múlva érdemes megismételni a kezelést.

Az ugró bosszúság – a bolha

Bár többféle bolha létezik, számunkra a legnagyobb kellemetlenséget az emberbolha okozza. A különféle állatokon élősködő fajok is megcsípik az embert, de nem szeretnek hosszasan elidőzni rajtunk. Ezzel szemben az emberbolha, ha teheti, akkor sokáig marad. Kiirtására egyetlen módszer van: el kell kapni, és mivel a testét kemény kitinréteg borítja, elpusztítása csakis szétnyomással lehetséges.

korábban írtuk

Pakot Mónika: Házi gyógymódok légúti betegségek ellen
Pakot Mónika: Házi gyógymódok légúti betegségek ellen

A náthát, torokfájást, megfázást egyaránt okozhatja baktérium és vírus is. A tünetek mindkét esetben nagyon hasonlóak, de más kezeléseket igényelnek. Az alábbi házi gyógymódok által könnyebben átvészeljük az ilyen típusú megbetegedést.