Mosódió, ecet, szódapor: Tudatos(odó) háziasszonyságunk története ARCHÍV

Nem vagyok fanatikus „biolány”. Bár az utóbbi években egyre tudatosabban figyelek arra, mit eszem, minél kevesebb kemikáliát használjak, amennyire lehet, szelektíven gyűjtsem a szemetet. A folttisztítás azonban nem hoz lázba, és – kutyásként – a pedantéria sem az én területem. Mégis beültem a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány Tudatos Udvarhely programjának előadássorozatára gyakorlati tippekért: miként lehet mosni, takarítani kevesebb vegyszerrel. Mi több, gyakorlatban is teszteltem a vegyszermentes háztartási tippeket. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. áprilisi lapszámában jelent meg.)

Sosem hittem volna, hogy a mosásról előadást lehet tartani. Mint ahogyan azt sem, hogy én ilyenen részt veszek. Bevallom, nem kevés előítélettel az unatkozó háziasszonyok társasági alkalmának hittem. Lukácsi Kata, az SZKA kuratóriumának elnöke azonban még erről a prózaian hétköznapi témáról is olyan lelkesedéssel beszél, mintha a mosás a világ egyik legizgalmasabb elfoglaltsága lenne. Márton Zsolt mint organikus kozmetikumok gyártója, a téma kémiai vetületét erősítette.

Dió, de nem enni kell

A vegyszermentes mosást ösztönzendő, kaptunk egy-egy kezdő szettet, hat különféle hozzávalóval benne. Ecetet már láttam korábban is, azt egyből felismertem. A szódabikarbóna és a citromsó sem volt ismeretlen, a nátrium perkarbonáttal azonban mindeddig nem találkozott a lusta háziasszony énem. A szelídgesztenyére emlékeztető mosódió azonban a vegyszermentes mosás lelke.

Hazaérve a kollégát kérdeztem: tudod-e mi ez? Azonnal bekapta, rágni kezdte. (Majd habzó szájjal köpködni.)

Diónak dió, de nem enni kell!

A mosódió a „Sapindus mucorossi” növény magozott termése, tőlünk nyugatabbra már óriási népszerűségnek örvend. Száz százalékosan környezetbarát és antiallergén, mivel növényi eredetű, nem tartalmaz semmi vegyszert.

Hogy fogok én ezzel mosni?

Ehhez kaptunk egy receptet – egy átlagos mosáshoz elegendő környezetkímélő mosószer-mennyiség:

• 15 g mosódió (4 mosáshoz is felhasználható ez a mennyiség)

• 30 g nátrium perkarbonát

• 14 g citromsó (fehér mosáshoz)

• 25 g szódabikarbóna (színes mosáshoz)

• 5–10 ml ecet

• illóolaj igény szerint (8–10 csepp)

Mosni kéne

Mosni kéne – zúgott közel egy hétig a fejemben. De nem a hagyományos mosószerrel, hanem a „macerás” mosószerrel.

30 g nátrium perkarbonát - ennyi jár egy mosáshoz a dió és a szódabikarbóna mellé

Előkészület: két óra. Csak mert ennyi időn át keresgéltem a lakásban egy apró textilzsákot a mosódióknak. (Mint utóbb kiderült, az is ott volt a kezdő szettben.) Mennyi 30 gramm folttisztító só? Hát 5–10 ml ecet?

6-7 szem mosódió a textilzsákba: négy mosáshoz is elég

Előkerült a két éve bontatlanul álló digitális mérőkanál, kimértem. Nagyjából egy púpozott evőkanálnyi nátrium perkarbonát, valamivel kevesebb szódapor ment bele. 6–7 dió a dobba, ecet és illóolaj az öblítős részbe, porok a mosószeres rekeszbe.

Frissen mosott, de nagyon diszkrét illatú, megtisztult ruháim lettek. Ám aki az erős öblítő illatért szereti a frissen mosott ruhát, csalódott lesz.

A fehér mosás is jól vizsgázott, sáros tappancsnyomoktól beszürkült lepedőkön teszteltem. A citromsó hatékony fehérítést végzett. Másodjára már cseppet sem tűnt macerásnak a kíméletes mosási módszer.

Mosódió-főzet mint természetes mosogatószer

Következő alkalommal mosódiót főztünk, mintegy húsz percen át, vízben. Hogy habosabb legyen, valamilyen tenzidet adhatunk hozzá. (A tenzidek tisztálkodószerek kiegészítői.) Nekünk ugyan sikerült elrontani a receptet nagyjából az egyetlen tenziddel, amelyet hideg főzethez kell keverni: nem vártuk meg, hogy teljesen kihűljön a főzet. Ezért aztán hazaérve, a palackjainkban valami túrószerű, megkövesedett cucc lett. Állagra ugyan nem volt bizalomgerjesztő, de amint kivarázsoltuk a palackból, jól oldotta a zsírt az edényeken. De keverhetünk ecetet is a mosódió-lébe: fényesebbek lesznek a poharak tőle.

Takarítani és jeget oldani is kell(ett)

Kata már a takarításhoz sem (vagy csak alig) használ vegyszert.

Felmosáshoz ecetes vizet ajánl, s hogy az ecetszag elfedődjön, illóolajokkal dobhatjuk fel.

Kemény fagyok voltak még reggelente, amikor jégoldót készítettünk a boltban kapható vegyszer helyettesítésére. Egy evőkanálnyi kalcium kloridot (CaCl2) összeráztunk 3 dl vízzel. Pumpás palackból permetezve tökéletesen leolvasztja a kocsi szélvédőjéről a jeget.

+ 1 tipp a telefonra, szemüvegre

Nem mindenki szemüveges, de legtöbbünknek van napszemüvege, és a telefonjainkat is gyakran törölgetjük. Lukácsi Kata erre a célra is talált természetes módszert: egy szarvasbőr-szerű taplódarab látványosan megtisztítja a telefont vagy szemüveget. Igaz, nem fertőtlenít, de teljesen természetes. Öt lej körüli áron kapható a korondi taplászoknál.

Vélhetően egyikünk sem lesz egyik napról a másikra teljesen természetes, vegyszerüldöző „biolány”, és a Tudatos Udvarhely programnak sem ez a küldetése. De

ha csupán fele- vagy negyedannyi vegyszert engedünk a lefolyóba, már az is sokat számít az egyetemes méregtengerben.

Nem feltétlenül kell minden egyes alkalommal dióval mosni, házi katyvalékkal mosogatni a tizenkét vendég után. De ha csupán felét használjuk a korábbi vegyszermennyiségnek, máris nyert vele a természet. Testünk egészsége pedig szintén hatalmas nyeresége a kemikália-mentes(ebb) életnek.

És az „unatkozó háziasszonyok”? Tudatosan gondolkodó, egymást segítő, értelmes női közösséggé lettek, ugyanakkor egyre többen érdeklődnek a vegyszermentes praktikák iránt, mert mint kiderült, a háztartás is életünk szerves része.

Fotók: Magyari Tekla

korábban írtuk

A cél az, hogy jobbak legyünk
A cél az, hogy jobbak legyünk

Az ember igyekszik. Látja magát a kék ég alatt ugrabugrálni, mint fák és virágok barátját. Megoszt mindenféle posztot a facebookon, ami arról szól, mit, és hogyan kellene csinálni. És bizonyos dolgokat meg is csinál, például hangos szóval utasítja vissza a szívószálat a kávézókban. Kivéve, mikor elfelejti. Mitől függ tulajdonképpen, hogy hajlandóak vagyunk-e áldozatot hozni a környezetünk érdekében? Kováts Gazit kérdeztük, az Otthon, egyszerűen könyv szerzőjét. (Cikkünk a 2020-as Nőileg magazin májusi sz