IGEN/NEM Vásárlás piacról vagy szupermarketből?

A szupermarketek a szélesebb kínálattal, nagyobb kedvezményekkel, akciókkal kecsegtetnek, ezzel szemben a piacokon jó minőségű, hazai termékeket szerezhetünk be, a vásárlás talán nagyobb fokú tudatosságot, alaposabb tervezést igényel.

Olvasóink így látják a kérdést:

Réka, Nagyváradról

Igyekszem piacon vásárolni. Először megveszem a hodosiaktól – ez az én falum, ezzel támogatni tudom az ottani termelőket –, amire a lista szerint szükségem van. Ezután utánanézek a többi listás dolognak: olyan eladótól vásárolok, akinek minden kerti jóból van egy kicsi – a tojás legyen piszkos, a répa legyen görbe (nem árt, ha kukacos is egy kicsit). Mézet olyan termelőtől, aki dombvidéken legelteti a méheit, síkvidéken a fejlettebb mezőgazdaság miatt több a vegyszeres permetezés. Ezért kerülöm például a napraforgó- és a repcemézet. 

Ha húst kell venni, igyekszem szintén a vidéki gazdaságokból vásárolni. Inkább veszek 10–15 kiló húst egyszerre, amit porciózni és fagyasztani kell, mint a szupermarketből a szépen csomagolt és halízű fél kilót, ami ráadásul annyi vizet tartalmaz, hogy sütni is alig lehet. 

Mivel a nagy boltokat nem lehet teljesen elkerülni, az ottani vásárlásokra is kifejlesztettem egy stratégiát: Erdélyben készült terméket keresek, gondolok itt a lisztre, cukorra stb. Így kívánom segíteni az itteni termelőket. 

Zoltán, Székelyudvarhelyről

Egyedül élek, nem viszek nagy háztartást, a vásárlási szokásaimon is látszik ez. Ruhát, cipőt, elektronikai cikkeket internetről rendelek – még a kocsimat is úgymond netről vettem –, piperecuccokat, élelmiszert elsősorban szupermarketből. Főzni nem főzök, úgyhogy inkább tartós élelmiszereket veszek ott, a zöldséggel, illetve gyümölccsel úgy vagyok, hogy szerintem főleg ilyenkor, télen nincs különbség a piaci és az üzleti között. Régebb a piac közelében laktam, akkor még el-eljártam oda, de mostanában nem esik utamba, és emlékeim szerint inkább reggel, illetve délelőtt érdemes, akkor pedig én melóban vagyok. Befőzési szezonban édesanyámat szoktam elkísérni bevásárolni a piacra, szerintem akkor jártam utoljára arrafelé.

A szupermarketben nagy a választék, megtalálok egy helyen mindent, amire szükségem van, hetente vagy kéthetente, ha megyek, s idő szempontjából is hatékonyabb.

Ismert, bevált holmit veszek, még listám sincs, annyira megszoktam, azt is tudom, mit hol keressek, igaz, hogy közbe-közbe bosszant, ha átrendezik a polcokat. Annyit hozzátennék még, hogy élelmiszert igyekszem környékbelit, vagy legalább hazait venni, ezt pedig a szupermarketekben is lehet kapni.

Kiemelt kép: Shutterstock