Zöld könyvek egy élhetőbb jövőért

Az ipari forradalom óta egyre nagyobb méreteket ölt a víz-, föld-, és légszennyezés, mára pedig már rendkívül nehéz visszafordítani. A Föld napja közeledtével rend szerint eszünkbe jut a környezettudatosság fontossága, ennek apropóján jártunk utána, mennyire keresettek az erre ösztönző könyvek, van-e efféle „muníciója” a következő generációnak.

„Könyvesbolt-túránk” alkalmával igazán pozitív visszajelzéseket kaptunk: a környezettudatosságra való nevelés egyre népszerűbb – legalábbis a vásárlási szokásokból ezt szűrik le az eladók. 

„Ahogy a környezetszennyezés problémája nő, és egyre inkább érzékelhetővé válik, úgy növekszik azok száma is, akik egy élhetőbb és fenntarthatóbb világot szeretnének hagyni a jövő generációinak” 

– mondja az egyik székelyudvarhelyi könyvesbolt eladója.

A hölgy tapasztalatai szerint ma már sok szülő vásárol a gyerekeknek olyan könyveket, amelyek a környezettudatosság alapjait ültetik el a kicsikben. „Noha a mindennapokban az az általános tapasztalat, hogy bőven van még, ahová fejlődni, 

ameddig vannak szülők, akik könyvek segítségével nevelik a gyerekeiket ilyen fajta tudatosságra, talán elmondhatjuk, hogy elindultunk egy úton, ami jó irányba vezet” 

– összegezi igencsak derűlátó hozzáállással. 

Nem vélekedik erről másképp egy másik könyvesbolt eladója sem. Ő úgy tapasztalja, hogy inkább a fiatal generáció keresi a „zöld könyveket”, s mint mondja, gyakran említik, hogy azért szeretnének ilyen jellegű olvasnivalót vásárolni, hogy a környezettudatosság fontosságát megértsék középkorú- és idősebb rokonaik is. „Érdeklődés van, keresik, rendelik a könyveket,  

gondolatban legalábbis elindult egyfajta változás” 

– jelenteti ki ő is. 

A harmadik üzletet eladója szerint több osztályközösség is vásárolt már náluk egy bizonyos könyvecskét, amely egyben munkafüzet is, és a kedves kis történetek mellett a környezettudatosság gyakorlatba ültetését is szorgalmazza. 

Az idei tanévtől kezdődően ugyanis bevezették az iskolákban az úgynevezett zöld hetet, 

amelynek célja, hogy a diákok már a korai iskolás években minél többet tanulhassanak a környezet tisztaságának és védelmének fontosságáról. A könyvesboltban dolgozó hölgy szerint ez is érezhetően rásegít a zöld könyvek népszerűségének növekedésére. 

Az átalakulás tehát gondolati síkon kétségtelenül elkezdődött – sajnos azonban több száz évnyi szennyezést és a mindennapok rossz berögződéseit nem lehet néhány év leforgása alatt semmissé tenni…

A folyamat lassú, de nem lehetetlen, 

hiszen a környezettudatos kifejezés azt jelenti, hogy tisztában vagyunk a környezetünkkel, az életterünket fenyegető veszélyekkel, és felelősséget vállalunk. A felelősség vállalásának pedig számos formája adott, az egyik legfontosabb talán a legkézenfekvőbb is egyben: idejében beszélni a gyerekeknek a hulladékkezelés fontosságáról, a környezetszennyezés okozta fenyegetettségről, és mielőbb tudatosítani bennük, hogy belőlük még lehet zöld nemzedék.

A Föld napja alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, amelyekkel próbálják felhívni a figyelmet a Föld természeti környezetének óvására. Az ENSZ 2009-ben nyilvánította április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjává”, a mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

Fotók: Bencze Emese

korábban írtuk

Zöld mesekönyvek – Tanuljuk együtt a környezetvédelmet
Zöld mesekönyvek – Tanuljuk együtt a környezetvédelmet

Bár a példamutatás a legjobb tanítómester környezettudatosság terén is, miért ne olvassunk olyan könyveket gyermekeinknek, amelyek szintén arra nevelik őket, hogy védjék, óvják a természetet. Olyan könyveket kerestünk, amelyeket nyugodtan fellapozhatunk, olvashatunk a legkisebbeknek, sőt még mi is tanulhatunk belőlük. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020. októberi lapszámában jelent meg.)