A nők elleni erőszak nemcsak a nők ügye! Mindannyiunk felelőssége.

Az ENSZ közgyűlése 1999. decemberében nyilvánította november 25-ét a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává, hogy felhívják a figyelmet a problémákra. A Nőileg karakteres, tevékeny, véleményformáló nőket kérdezett arról, hogyan látják, miben nyilvánul meg manapság leginkább a nők elleni erőszak, és mit lehet tenni ellene. A válaszok annyira sokfélék, mint amennyire sokrétű a probléma maga.

Neveld úgy a fiad!

Bleeding Bride, író

Homokba dugjuk a fejünket. Amikor a kolléganőnket zaklatják a férfitársaink, fel sem pillantunk a kijelzőről, vagy a parkolóban nézzük, hogy valaki akkora pofont kap, hogy elájul, nem lépünk, mert ez személyes ügy, akkor az idegtől rózsázik a herpesz az arcomon.

Ordítanék, hogy hülyék vagyunk, és a legegyszerűbb megoldásokat sem vagyunk hajlandók észrevenni: változtatni MAGUNKON. Egyenként. Minden életguru mit mond? A környezeted, a világ megváltása benned kezdődik, mindent megtehetsz, amit csak akarsz, csak nagyon kell akarnod. Nem lehetne ezeket az energiákat valami fontosra fókuszálni, és nem csak a fogyókúránk mentén mantrázni ezt? Mondjuk 50 kilósan lehet, több pasi figyel fel a mondandónkra, de az alárendelt szerepünkön ez mit sem változtat.

Anyám, mindannyiunkat érint!

Bár szeretjük a nők elleni erőszakot „szegregálni”, úgy beszélni róla, mint egy távoli dolog, ami minket nem érint, nem vesszük észre, hogy de, anyám, mindannyiunkat érint, és ez egy össznépi, társadalmi probléma. De már immunisak vagyunk rá, mert naponta hallunk eseteket.

Hiába esik jól azt hinni, hogy a mélyszegény környezetben élőkre jellemző, a tanulatlan, függőségük éltette rétegekre, ennél távolabb nem járhatnánk az igazságtól. 

Láttam jogászt monoklival, cégvezetőt, akit a párja a vállánál fogva rángatott el eseményről, mert kacagott egyet. És még csak az egyértelmű testi erőszakot piszkáltam kicsit. Hol a többi?

Igazságszolgáltatás, törvénykezés, segítő szervezetek, szakemberek – fontos, hogy ott legyenek, mikor szükség van rájuk, viszont ezek felületi kezelések. A valódi megoldás az lehet, hogy megelőzzük, hogy ennyire elterjedt legyen a nők elleni erőszak jelensége. A mi dolgunk fiainkat olyan férfivá nevelni, akik partenerei a nőknek, és nem természetes számukra tárgyiasítani őket.

Észre kell vennünk, hogy hány és hány esetben

mi magunk hatalmazzuk fel már tipegő koruktól a fiúkat, hogy végiggyalogoljanak rajtunk vagy a lánytestvéreiken, beléjük oltjuk a felsőbbrendűséget, a felelősségvállalás hárítását. 

Milyen édesen kacagunk, amikor a kisfiúnk lerúgja Katikát a csúszdáról, vagy húzza a haját, mert tetszik neki... Banális, elcsépelt példák ezek, nem akarjuk látni az összefüggéseket, de biztos, hogy minden bántalmazó férfi kizárólag az erőszakos apa „fénymásolata”? Nem nevelünk mi is – kis ártatlan csínyek mentén – hisztérikus felnőtt szörnyeket, az anyai szeretet és odaadás égisze alatt?

Nem érted mit akarok? Hát kérdezek mást: a tini lányod miért nem mered elengedni diszkóba? Miért nem engeded, hogy dekoltázsa legyen? Tán nem azért, mert a tini fiad felelőtlenségétől, a nőkhöz való viszonyulásától félted? Hoppá, hoppá.

Ne kelljen félteni a lányomat

Azoknak, akik a sorok között nem akarják érteni a lényeget, pontosítok: az áldozathibáztatás nem azonos a felelősségrevonással. Azt a mentalitást sem kell éltetni, ami egyszerűsíti a jelenséget, azt állítja, a nők csakis az áldozati, tehetetlen szerepben vannak, a férfiak meg az elkövetők, egyedüli hibásak. Mi kell felelősséget vállaljunk a döntéseinkért, hogy miként neveljük a gyermekeinket, mert a következő generációk egymáshoz való viszonya fogja szemléltetni, hogy a nők elleni erőszak egy fejezet a történelemkönyvből, vagy a már hagyományos együttélés velejárója. Mi döntünk.

Felejtsük el, hogy lányainkba kódoljuk a kussolást és a szégyent, míg fiainkat tapsoljuk, ha ősemberhez méltóan tör fel belőlük a tesztoszteron. 

Te, mint anya, neveld úgy a fiad, hogy én a lányomat ne féltsem tőle.

A családon belüli erőszak nem csak a nők ügye!

Csép Andrea parlamenti képviselő, a Maros megyei RMDSZ Nőszervezetének elnöke

Az elmúlt másfél évben a családon belüli erőszak eseteinek száma megszaporodott a koronavírus, és az ennek következtében bevezetett karantén miatt. Tudjuk, hogy Romániában minden 30. másodpercben bántalmaznak fizikailag egy nőt, és a 2020-as statisztikai adatok szerint 78 nő bele is halt a családon belüli erőszakba.

A 2021-es tapasztalatok szerint sajnos ez a szám várható idén is. A segítségkérések mennyisége az európai országokban – a zöld számon – megötszöröződött, ám nálunk csak másfélszer lett több. Persze ez is előrelépés, de ez is mutatja, van még mit tenni.

Távoltartás azonnal

Ezelőtt négy évvel kezdtük el az RMDSZ Nőszervezetével a NEEEM kampányt, vagyis a Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalmat. A programban a három T szerepelt: tájékoztatás, tudatosítás és törvénymódosítás. Nagyon sokat dolgoztunk a törvénymódosításon, ami az azonnali távoltartási rendelet intézményét hozta létre. Előtte, amikor egy nő kérte a távoltartást, 72 óra volt arra, hogy kiadják. De az agresszor, amikor rájött, hogy feljelentették, sok esetben agresszívabbá vált. Ám

a törvénymódosítás óta a bántalmazót azonnal el lehet távolítani a közös lakásból, így rögtön biztonságban tudhatjuk az anyát a gyermekkel. 

Idén készítettünk egy videósorozatot, nyolc bántalmazott nő szólal meg az egyes epizódokban. A filmeket a 16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen keretében tesszük közzé november 25-től kezdődően kétnaponta. Ezekben az áldozatok elmesélik, mit éltek át. Két román hölgy is elvállalta, hogy kamera elé áll. Ezt nagyon fontosnak tartom, hiszen hangsúlyoznunk kell:

az erőszaknak nincs nemzetisége, státusza, ugyanúgy érint vidéken, mint városon élőt, előfordulhat szakmunkás és értelmiségi körökben is. 

Sok ilyen bátor nőre van szükség, aki elmeséli, mi történt vele, mert a valós történetek által tudjuk egyrészt érzékenyíteni a környezetet, másrészt erőt adni azoknak, akik épp benne vannak egy bántalmazó kapcsolatban. Megmutatjuk, hogy túl lehet ezt a helyzetet élni, a nyilatkozó nők is talpon vannak, ki tudtak lépni az agresszor árnyékából. Ezek az igazi erős nők!

Mindannyian felelősek vagyunk!

Úgy gondolom, a társadalomnak is hatalmas szerepe van abban, hogy megfékezzük a nők elleni erőszakot. Sajnos hiányzik a civil kurázsi belőlünk, erdélyi emberekből. Azt értem ezalatt, amikor azt látjuk, hogy a buszmegállóban egy férfi megüti a barátnőjét, feleségét, nem teszünk semmit, vagy amikor a kolléganőnk két-három hetente úgy jön be a munkahelyre, hogy kék-zöld, mert „elcsúszott a fürdőszobában”. Mi pedig nem lépünk semmit, vagy

amikor hallom, hogy verik a szomszédasszonyt, és hallgatok, gyakorlatilag homokba dugom a fejem, nem vállalok felelősséget a környezetemért. 

Fontos, hogy megváltozzon a hozzáállásunk! És még valami: a nők elleni erőszak ügyében tenni nemcsak a nők feladata, ezt fel kell vállalják a férfiak is, csak úgy lehet eredményt elérni!

Nők elleni erőszak?! Naaaa, menj már…

Bartha Réka kommunikációs tanácsadó, Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala

Nyilván, nem lehet mindent a pandémiára fogni. De manapság azt látjuk, hogy az agresszió elharapódzott. Erőszak éri a nemzeti és szexuális kisebbségeket, de ne menjünk ennyire „messzire” – már a többségtől eltérően gondolkodók sincsenek egészen biztonságban.

Ilyen megközelítésben egy annyira ősrégi társadalmi habitusra, beidegződésre, rendszerszintű hagyományra, mint amilyen a nők elleni erőszak, már csak legyinteni szokás, hogy „naaaa, menj már…” A megoldáskereső közvitát pedig nem lehet lélegeztetőgépek hangaláfestésével tovább bonyolítani. Ez tény!

Azt tudjuk, felmérések is készültek már, hogy

a karantén idején aggasztó méreteket öltött a családon belüli – értsd: nők és gyermekek ellen elkövetett – erőszak jelensége.

Ez pedig nagyjából megmutatja azt is, hogy amíg a társadalom többi színterére kerül, és ott tovább burjánzik, hol is keresendő tulajdonképpen a nők eltiprására tett következetes kísérletek gyökere. Ez a hely a család és egy olyan nevelési modell, amelyben a nemi szerepeket egyfelől „klasszikusnak”, másfelől pedig „működésképtelennek” szokták nevezni azok, akik egyfelől védelmezni, másfelől pedig sérelmezni próbálják ezeket a sémákat. Erről több szakterületet felölelő tanulmányok sorozatát írták már meg, és akad még bőven egyéb feltárni való is.

Felépített és ápolgatott önbizalomhiány

Egyszerűsíteni fogok: a jelenség alapvető melegágya a nők szisztematikusan felépített, aztán meg önként ápolgatott önbizalomhiánya. Ami, persze, társul a férfiak merőben más jellegű, önelégültségnek álcázott önbizalomhiányával. És robban is az akna az évszázadok alatt gondosan, takarosan előkészített aknamezőn. Azért egyszerűsítettem le így az erőszak természetrajzát, mert így nagyjából kihámozható valamiféle megoldás, ami a legbonyolultabb helyzetekre is alkalmazható. Ez pedig az önbizalom megerősítése.

Azért mondom ezt ekkora garral, mert teljesen empirikus tapasztalataim vannak e tekintetben: az emberi kapcsolatok határvonalának határozott, látható, következetes és nem alkudozható megvonása teljesen váratlan eredményeket hozhat. Magunk is elcsodálkozhatunk, hogy ez tényleg működik…

A határszabás nem egoizmus!

Nem azt állítom, hogy az önerőből való megerősödés több száz kilométeres promenád és madárcsicsergés, mert az út rögös: az egészséges határmezsgyék felállítását ugyanis nálunk „egoizmusnak”, „önfényezésnek”, „beképzeltségnek” és „összeférhetetlen tulajdonságnak” szokás nevezni. De az ilyen jellegű és számtalan irányú – családból, vélt barátoktól, „segítőkész” ismerősöktől vagy hasonló babérokra sóvárgó ismeretlenektől érkező – támadásokat érdemes túlélni, kiheverni és olykor ignorálni is, mert azután már az önmagunkba vetett megingathatatlan hit vadvirágos mezején lehet sétálgatni. Erőszakra hajazó támadás már sokkal ritkábban fordul elő…

Nos, magam sem gondoltam, hogy ennyire optimista kicsengésű gondolatokat sorakoztatok majd fel a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja elé. Azonban az, hogy az ellenünk elkövetett erőszakot elsőként mi magunk tudjuk megszüntetni (például azáltal, hogy nem viseljük el szótlanul), szerintem egy nagyszerű, ünnepelni való hír.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Felpofozott életek
Felpofozott életek

Van az a gyerekdal a cifra palotáról. Második szakasza így szól: „Én azt megteszem, Katát elveszem, Ő dolgozik, én meg alszom, Este megverem.” Ezt éneklik a gyerekek, és lehet, hogy a dalocskát hallgatva már fel sem tűnik senkinek, hogy itt valami nagyon sántít! Mi az, hogy megverem? Ennyire mélyen benne van a közfelfogásban, a kultúránkban a nők el