ARCHÍV A pornó nem dokumentumfilm: a pornó probléma

Gyönyőrű testű, narancsbőrmentes nők, bika alkatú férfiak, szabályos nemi szervek. A nőké mint egy félbevágott, tökéletes barack, a férfiaké minden esetben extrém méretű, fáradhatatlan, órákig bevetésre kész, egyenes, mint a lénia. Kerek, feszes mellek, tökéletes smink és frizura másfél óra vad szex után is. Persze senkin egy pihe se, csupasz mindenki, mint a béka. Olyan pozíciók, amiktől egy vérbeli jógamester is megrémülne. A nőknek gyakorlatilag folyamatos orgazmusuk van, még akkor is, ha éppen a szájukkal kényeztetik a partnerüket, a férfiak pedig 0–24-ben képesek erektálva akciózni. Na, ilyen csak a mesében van. A felnőtt mesében. A pornóban. (Cikkünk a Nőileg magazin 2015. januári lapszámában jelent meg.)

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A huncut vázáktól a széles sávú internetig

Ha bemegyünk a British Múzeumba, az ókori Hellászt bemutató termekbe, láthatjuk, hogy az antik görög vázákon is vannak pajzán jelenetek, sőt, homoszexuális ábrák is. De hol vannak már ezek a mai vizuális hatásoktól, a gyorsan váltakozó képektől? Az ókor embere azt az egy vázát nézte egész életében, manapság pedig akár tíz másodpercenként is rákattinthatunk egy-egy újabb filmre. És ez hatalmas inger. Pornófilm ma már bárhol, bármikor elérhető. Elmúlt az a korszak, amikor a fiúk szégyenkezve vették meg a cicis újságot a hírlapárusnál, és szatyorba dugva vitték haza, majd rejtegették az ágy alatt, mert másképp nem jutottak hozzá ilyen képekhez. A pornó csimborasszója pár évtizeddel ezelőtt egy határon átcsempészett NSZK-s videokazetta volt, magyar hangalámondással, és valószínűleg egy bajszos férfi tett magáévá fehér zokniban egy olyan nőt, aki szemmel nagyon is láthatólag nem sokat búslakodott az epilálás problémakörén. Ma az internet elterjedésével, a free wifivel mindenki azt tölt le, nyit meg, amit akar. Felnőttek, kiskorúak egyaránt. Pedig a pornóval lehet probléma. Mármint a nézésével. A gyakorisággal, a helyén való kezeléssel. Mert

a pornó nem dokumentumfilm, hanem erősen science fiction. Nem sok köze van a valósághoz.

A kamaszok pedig ezt nem feltétlenül tudják, a felnőttek egy része pedig fittyet hány rá.

A filmek általában nagyon gyenge sztorival indulnak. Például unatkozó háziasszonyt látunk, érkezik a vízvezeték-szerelő a hatalmas villáskulcsával. Három mondat, és a ruhák már le is kerültek, indul a menet. Sőt, egyre több olyan videó található a neten, amelyikben már sztori sincs, csak az akció. Ezek a filmek azt sugallják, a szex bármikor, bárkivel, bárhol elérhető. Nem kell hozzá érzelmi kötődés, még csak ismerni sem kell a partnert. Nincs udvarlás, kedvesség, gyengéd érintések, szerelem.

A pornó egy iparág, a fogyasztás és a bevétel a lényeg. Manapság több mint fél milliárd pornóoldal létezik, az Extremetech.com szoftverekkel, komputertechnikával, világhálóval foglalkozó internetes magazin munkatársai kiderítették, hogy a legnézettebb pornóoldal, az Xvideos 4,4 milliárd oldalletöltést produkál, és 350 millió egyedi látogatót vonz havonta. Ezek után fölösleges a kérdés, hogy vajon ki nézi…

A baj az, hogy roppantul kevés a… Nos, kellene találni egy megfelelő jelzőt. Ízléses? Nevezzük így, kevés az ízléses pornó, a legtöbb szexfilm durva, nagyon sok erőszakot tartalmaz, teljes mértékben a férfiak szemszögéből mutatja be az aktust,

a videók többségében a nőket eszközként használják.

Hazugságokra épül, például a nőket akárhogy „döngetik” a filmben, mindenféleképpen rendkívül jó nekik, miközben a valóságban a nők csupán kb. 29 százaléka él át rendszeresen orgazmust, jelentős hányaduk pedig soha nem ér fel a csúcsra. Meglepő, hogy ma már a leszbikus filmek nagy része is erőszakos, a lányok kifejezetten durva mozdulatokkal közelednek egymáshoz. Másik tény, hogy rengeteg a „beteg” film, a szado-mazo jelenetek, a rokoni szálakat megjelölő címek, a férfi és női nemi szervekkel, -jellegel egyszerre rendelkező szereplők, öregek, terhes kismamák, és ne is soroljuk tovább. Mindez két kattintással elérhető. Ugyanakkor megdöbbentő, hogy egy ártatlannak tűnő szó keresőbe történő beírásával, mint például „tini”, milyen oldalak ugranak elő… Egyszóval a mai kor internetező emberének nagyon észnél kell lennie, hogy helyén tudja kezelni ezt a sokféle információt.

Miért működik a pornó?

Gary Wilson pszichológus, tanár egy TED konferencián ismertette, hogyan hat a pornó az emberi agyra. Tudósok kiderítették, hogy a pornóban nem a meztelenség számít, hanem az újdonság. Ezt nevezik Coolidge-hatásnak. Állatokon figyelték meg, hogy egyazon nősténnyel egyre kevesebbszer van kedve párosodni a hímnek, egyre több időre van szüksége a megtermékenyítéshez, miközben ha cserélődnek a nőnemű egyedek, ismét szárnyra kap, és addig párosodik, amíg ki nem merül. A pornóban az újabb és újabb nők potenciális, megszerezhető célpontként hatnak a férfiak agyára, és a klikkelésben nem lehet úgy elfáradni, mint a valódi szexben. A baj az, hogy nem pusztán pszichikai függőség lép fel, hanem az agy egy bizonyos területén fizikai változás történik.

A dopamin az oka mindennek

Egy 2006-os holland tanulmány szerint az összes online tevékenység közül a pornó válthat ki leginkább függőséget. Agyunk bizonyos dolgokra dopamin-termeléssel reagál, például az evésre, a szexre, szerelemre, bizonyos kábítószerekre. A dopaminnak többek között a jutalomérzésben és a függőség kialakulásában van szerepe. Minél több pornót néz valaki, annál több dopamin termelődik a szervezetében. Gary Wilson megjegyzi, a mai kor férfija tíz perc alatt több dögös nőt lát a neten, mint az ősember egész életében. A folyamatos új ingerek folyamatos biokémiai választ generálnak.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Régen a sok étel és a sok szex evolúciós előnyt jelentett, hiszen aki rendesen evett, és gyártotta az utódokat, nos, azon ősapánk genetikájának volt a legnagyobb esélye fennmaradni. Manapság sem a gyorskaják, sem a pornó nem segítenek a túlélésben, ellenben mindkettő függőséget okoz. Ugyanis a dopamin hatására termelődik egy Delta-FosB nevű molekula, amely módosítja az agyat, mégpedig úgy, hogy megerősíti a mértéktelen fogyasztásért felelős területet. Innentől

a pornófogyasztóra már nem hatnak a normális, hétköznapi ingerek, fásulttá válik, és előbb-utóbb potenciazavarok is fellépnek.

Sokan depresszióról, szociális szorongásról és memóriazavarról is beszámolnak.

Kamasz szakasz

A web hétköznapi pszichológia oldalait böngészve olvashatunk olyan tanácsot, hogy ne engedjük gyermekünket legalább 12 éves koráig pornót nézni. Mintha ez így menne... Ugyanis hiába tiltjuk neki, ha kíváncsi, meg fogja tenni, még akkor is, ha a számítógépén, telefonján meg a kábeltévén lekódoljuk az ilyen jellegű tartalmakat. Mert a kíváncsiság nagy úr, a hormonok pedig tombolnak. Ma már minden kamasznak okostelefonja, sőt, laptopja van, egy barát készüléke, free wifi, és már lehet is tanulmányozni a roppantul érdekfeszítő filmeket. Egy kanadai kutató, Simon Luis Lajeunesse, a University of Montreal egyetem professzora kimutatta, hogy a legtöbb fiú már tízéves korában elkezd a pornó után kutakodni. Tehát veszekedni, kiabálni miatta nem érdemes, inkább

beszélgetni kellene a gyermekkel. Arról, hogy amit lát, nem a valóság.

Arról, hogy a filmekben pusztán szexet lát, érzelem nélkül, és hiába visongatnak a „művésznők”, ezt a való életben ne várja, mert közel sem úgy fog történni a szeretkezés, mint a pornóban. Mert az nem szeretkezés. Hogy a szereplőket méret alapján választják ki a produkcióra, és egyáltalán nem az az átlagos, amit a filmkockákon tapasztal, hogy fényekkel sokat lehet trükközni, hogy egy jól megvilágított stúdióban a lányok is tökéletesebbnek hatnak, mint amilyenek a valóságban. Tehát felesleges szorongania a makulátlannak tűnő testek látványa után a saját szabálytalanságát vizsgálva.

A neten egyébként találhatók olyan werkfilmek is, melyeket pornófilmforgatás közben rögzítettek.

Hallani a rendező utasításait, az operatőr kéréseit, látszik, amint a sminkes lepúderezi a lányok fenekét és egyéb, diszkrétnek itt már igazán nem nevezhető testrészeit. Ezeken a felvételeken egyértelműen látszik, hogy itt minden a kamerának szól. A pozíciók, a méretek, a hangok. Hallatszik, amint mondja a rendező a főszereplőnőnek, hogy „még ne gyere a hangokkal”, így csendben zajlik a jelenet, majd elhangzik, a „jöhetnek a hangok” mondat, és olyan visongatás kezdődik, hogy épp le nem szakad a csillár. Igazából komikus. Ha a kamasz már látott pornót, lehet, érdemes ezeket a videókat is megmutatni. Valószínűleg kacagás lesz a vége.

Amikor a klikk az úr

A székelyudvarhelyi Szidónia kapott hideget és meleget is a „pornó-dilemma” kapcsán: a pozitív történetről szívesen mesél, annak előzményeit azonban inkább kitörölné életéből. „A házasságom előtti hosszú párkapcsolatom ment rá a pornóra. A párom, akivel 8 évig voltunk együtt, a kapcsolat utolsó éveiben valóságos függővé vált” – meséli Szidi. Az első intő jelre nem figyelt fel, teszi hozzá, így a szexuális együttléteik száma két év alatt heti 3-4-ről, havi 1-2-re csökkent. „Amikor kezdeményeztem, mindig arra hivatkozott, hogy fáradt, stresszes, és nem megy. De feszült volt akkor is, amikor – nagyon ritkán – ő kezdeményezett” – eleveníti fel. Egyik éjjel a már megszokott séma szerint Szidi a hálószobában várt párjára, aki a nappaliban a laptop előtt ült. Amikor már éjfél is elmúlt, a férfi kiment a mosdóba, és Szidi megleste a számítógép képernyőjét.

„Egy pornóoldalt böngészett, és a gyakori keresések alapján legalább még tíz ilyet nézett naponta.

Akkor nagyon begurultam” – meséli. A férfi egyébként a hétköznapi, ún. vanília szexet kereste a pornóban is. A legnagyobb fejtörést ez okozta Szidinek: ha a hagyományos misszionárius pozícióra, az orális szexre és a kutyapózra gerjedt be a pasija, akkor ahhoz miért kellett pornót néznie, hiszen mindezt otthon is megkapta. Egyre többet veszekedtek, a férfi azzal védekezett: minden pasi néz pornót, ez természetes. „Kezdtem féltékeny lenni a színésznőkre, minduntalan hibákat keresetem magamban, hogy nem elég feszesek a melleim, nem elég kerek a fenekem. Ő bizonygatta, hogy szeret és kíván, csak sokszor a szexhez már nincsen energiája, ezért van szüksége a pornóra” – magyarázza Szidi, aki végül lezárta a kapcsolatot.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

„Utána furdalt a kíváncsiság, hogy mi foghatta meg az előző páromat annyira a pornófilmekben. Így kiválasztottam néhány rövidebb, művészpornónak nevezett filmet, és azokat megnéztem” – teszi hozzá mosolyogva. Ezek után, ha nem is vált mindennapossá, de egy-egy feszültebb időszakban Szidi esténként elfogyasztott egy pohár bort, és mellé pornót nézett. „Megtanultam, hogy mi az, amit érdemes megnézni, hisz rengeteg ócska produkció is van. Tanultam néhány trükköt is” – árulta el. Szidi tavaly férjhez ment, nászajándékul pedig férjével fölvették videóra a nászéjszaka lepedő-akrobatikáját. Néhányszor visszanézték a házi kisfilmet, aztán a párja állt elő az ötlettel: nézzenek közösen pornót. „Akkor bevallottam neki, hogy a zsáner egy-két gyöngyszemét én már láttam. Kiderült, ő is. Azóta, amikor kedvünk tartja, megnézünk valamelyikünk kedvencei közül egyet”.

A nőgyógyász szerint

Dr. Molnár Balázs nőgyógyászt főleg nagyváradi olvasóink ismerhetik. Véleménye szerint az a probléma, hogy sok pár a pornófilmekből vett ötletek alapján szeretkezik otthon, és a „trükkök” bizonyos esetekben egészségügyi kockázatokkal járnak. Például a legtöbb videóban normalitásként mutatják be, hogy a pár először análisan közösül, aztán a hagyományos „helyen”.

„A hálószobában nincsenek szabályok, a lényeg, hogy mindkét félnek jó legyen, ami történik. Ám érdemes bizonyos dolgokra odafigyelni.

A „bemenetek” váltogatásával streptococcus és E.coli baktériumot – mely egyébként a normál bélflóra része – lehet átvinni a végbélből a hüvelybe, ezért nagyon körültekintően kell tisztálkodni, és betartani a sorrendet, vagy gumióvszert használni, mert nagyon makacs folyást lehet generálni a fertőzésekkel” – mondja a nőgyógyász. Ugyanakkor az anális szex ugyanúgy onkológiai kockázatot rejt, mint a hüvelyi közösülés, csak például a HPV-t itt nehezebb szűrni, mint a méhnyaknál. „Az anális szexnél érdemes még odafigyelni a kíméletes tágításra, hogy a végbél ne repedjen be, a záróizom funkciója ne sérüljön, mert hosszú távon ezen a területen is inkontinencia léphet fel” – magyarázza a szakember.

A pszichológus szerint

Dr. Domján Mihály pszichológus, párterapeuta azt mondja, hogy a pornófilm egy bizonyos szintig lehet a szexuális felvilágosítás része, ha van, aki eligazítsa a kamaszt a valódi-nem valódi dolgokban. Nagy hátránya azonban, hogy elidegenít. A pornóban nem kölcsönös kapcsolatokat látunk, nem az adok-kapok elven alapszik. Egyébként minden párkapcsolatnak és családnak más a szokásrendszere, ezen a területen is sokszínűség uralkodik, és nem feltétlenül beteg, aki néha belenéz egy-egy ilyen jellegű videóba. Véleménye szerint az arányokra, a gyakoriságra érdemes odafigyelni. Ha valaki rabja a pornónak, megéri szakemberhez fordulni, és feltárni az okokat.

korábban írtuk

Női és férfi szerepek és szerepzavarok
Női és férfi szerepek és szerepzavarok

Az életszerepek olyan, a társadalomban rögzült viselkedésminták, amelyek különböző élethelyzetekhez kapcsolódnak, és cselekvési normák társulnak hozzájuk. A nemekhez köthető összes életszerep felsorakoztatása lehetetlen, ám a klasszikus női szerepek közé tartozik a feleség-, az anyaszerep, a barátnő, a klasszikus férfi szerepek a férj, az apa, a dolgozó férfi stb. A nemek viselkedésmintázatát az egyes kultúrák kisebb vagy nagyobb mértékben szabályozzák, az egyes nemekhez bizonyos feladatrendszerek, morál