Bartha Krisztina: A szerepjáték színessé és izgalmassá teheti a szexuális életünket

Egy, a szexuális életre vonatkozó kutatás során kiderült, hogy tíz emberből egy több mint hat éve nem újított semmit az ágyban. Bár az emberek többségének volna igénye a változatosságra, nem merünk ezzel előhozakodni a partnerünknek, mert félünk a visszautasítástól, az igények kimondásából származó feszültségtől és az esetleges kudarctól, pedig a legtöbb esetben a nyílt kommunikáció szorosabbá fűzi a felek közötti bizalmi viszonyt, és ennek jótékony hatása van a szexuális életre is.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Az előző részben a szexuális élet során használható eszközökről írtunk, de nem tértünk ki arra, hogy ezek részei lehetnek bizonyos szexuális játékoknak és fantáziáknak is. Az egyik ilyen, tipikus új élményszerzési mód az erotikus szerepjáték. Ez egy olyan szexuális tevékenység, amely során különböző személyiségeket, temperamentumokat próbálhatunk ki, szélesítve ezáltal szexuális élményeink palettáját. Többnyire azért vágyunk az ilyen típusú játékokra, mert általuk a hétköznapi szerepekeinkből ki tudunk zökkenni, miközben az új szerepbe bújás biztosítja a valóságtól való védelmező távolságtartást.

A hétköznapokban félénkebb fél az alteregóján keresztül megélheti a dominánsabb, aktívabb szerepet, megszabadulhat a gátlásaitól.

Nagyon lényeges azonban, hogy a szerepjáték kipróbálása csak akkor működik jól, és hozza el a várt eredményt, ha a partner is benne van, és ő maga is szeretné kipróbálni azt, ezért ennél az újítási kísérletnél elengedhetetlen az előzetes egyeztetés a partnerünkkel. A szerepjáték mély bizalomról és stabil párkapcsolati alapokról tesz tanúbizonyságot, amelyben a kölcsönös tisztelet és egymás határainak figyelembevétele kötelező. Az újításról való beszélgetés segítség lehet a hálószobán kívüli kommunikációban is, mivel az intim gondolataink és fantáziáink feltárása és annak megélése, hogy a másik elfogadja a legrejtettebb álmainkat is,

felszabadultabbá tesz más témák megbeszélése során is.

Emellett a szerepjátékról történő egyeztetés előtt mindkét félnek el kell gondolkodnia saját vágyairól, félelmeiről, gátlásairól, ez pedig a nem szexuális vágyak és önismereti kérdések feltérképezésére is mintaként szolgálhat a későbbiekben. Jó taktika lehet a témáról való egyeztetés során, ha szerepjáték-ötleteket listázunk, amin mindketten bejelöljük, mit próbálnánk ki szívesen, majd a közös pontokról beszélgetve el is tudunk indulni a tervezgetés irányába.

Ha megszületik az elképzelés arról, hogy kinek a bőrébe bújnánk, érdemes előbb a fantázia szintjén egyedül is végiggondolni az adott főhős hétköznapjait, gondolatban belebújni a bőrébe, belehelyezkedni az életvitelébe, ezt követően el lehet kalandozni a szexualitás irányába, vajon hogyan viselkedik szex közben, mit mond, mit tesz pontosan az ágyban? Később jöhet a beöltözés is, és a szerep kölcsönös megélése.

A szerepünkben való otthonosság megélése nélkül és a fantáziánkban végiggondolt forgatókönyv nélkül könnyen válhat kínossá, nevetségessé a szerepjáték.

Képzeljünk el minél több részletet, és ezt osszuk meg a párunkkal is, hiszen a megvalósítás akkor lesz sikeres, ha nem zökkenünk ki a szerepeinkből. Ehhez pedig az kell, hogy egyikünk számára se következzen olyan fordulat, ami annyira meglepő és értelmezhetetlen a szituáción belül, hogy kiessünk a szerepünkből. A megvalósítás a fantáziáláson és a partner beavatásán kívül is komoly tervezést igényel, mind az időpontot, mind a ruházkodást, mind a zavartalanságot illetően. Olykor többször is érdemes végigjátszani a történetet, sőt, közös fantáziálgatással is fokozhatjuk az izgalmakat. A szerepjátékszex színessé és izgalmassá teheti a szexuális életünket, azáltal hogy olyan szerepekbe bújhatunk, ami a való életben egyáltalán nem kivitelezhető, vagy megvalósítható lenne ugyan, de csak álmodozni merünk róla. A következőkben álljon itt néhány népszerű szerepjátékos lehetőség – ötletadónak.

Az egyik legkevesebb kelléket igénylő klasszikus szerepjáték az idegenek találkozása.

Az otthoni találkozás helyett kezdjétek a játékot egy külső helyszínen, étteremben vagy bárban. Öltözzetek alkalomhoz és flörtöléshez illően, szemezzetek, és kezdjetek el idegenekként beszélgetni. Ha jól sikerül az ismerkedés, már jöhet is a hálószobai jelenet. A két idegen találkozása játékban a legvonzóbb az, hogy feleleveníti az ismerkedés élményét, újraélhető általa az a jól ismert érzés, amikor az új szerelem és szenvedély bekopogtat az ajtón. Ennek a témának az ellentéte a „friends with benefits” játék, azaz a legjobb barátokból lett szeretők helyzete. Az izgalmat ez esetben az elsöprő szenvedély feléledésétől várhatjuk, ami talán nem is az ágyban, hanem egy másik helyszínen éri utol a két szereplőt.

Egy másik közkedvelt játéktípus a hatalmi pozíciókhoz kapcsolódó szerepjáték.

Ezen belül lehetnek a rendőr és rendbontó szituáció, a főnök és alkalmazott, a király/királynő és szolgáló, a börtönőr és elítélt, a tanár és diák típusú helyzetek. Ezekben a szerepjátékokban már előfordulhatnak eszközök is, pl. a börtönös játékhoz beszerezhetünk bilincset, a diákos szerephez egyenruha szerű szexi ruhát vagy épp egy „tanári” pálcát. A hatalmi pozícióban lévő szereplőt talán épp a valós életben passzívabb fél fogja játszani, így olyan szerepet próbálhat ki, amit egyébként valószínűleg nem tenne. A domináns szerep megélésén túl mindezek a szituációk további izgalmakat is jelenthetnek. A börtönös jelenet alkalmat ad az erőteljesebb, durvább szex kipróbálására, a tanár-diák szerepben a tanítás, a beavatás izgalma jelenhet meg. A beavatás izgalma megjelenik a tapasztalt-tapasztalatlan szerető szerepjátékban is.

A szolgáltatásokkal kapcsolatos szerepjátékok is izgatóak lehetnek.

Ilyen például a masszőr és kliense helyzet, amiben a legkellemesebb élmény a kényeztetés megélése. Természetesen a szerepcsere ebben- és bármelyik más helyzetben is elképzelhető és kipróbálható. Ismert szexuális fantázia, amit ezúttal szerepjátékon belül meg is tudtok valósítani, a szerelő-unatkozó háziasszony szituáció, ahol a kaland megélése a képzeletbeli lebukás veszélyétől is fokozódhat. Az orvos és páciense szerepjátékban az orvos segítőkészsége és a páciens elesettsége indíthat el szexuálisan vonzó jeleneteket.

A szerepjátékok közé sorolhatjuk a sztriptízjelenetet, amelyet bevállalósabb pasik esetén a szerepek felcserélésével is eljátszhatunk.

Az első pillanatok talán kicsit kényelmetlenek lehetnek, de amint megjelenik a partnered részéről az első elismerő pillantás vagy felkobácsolt mosoly, rögtön elillan a szégyenlősség érzése is. A dominancia itt a táncos kezében van, a nézőt a látvány és a „mindent a szemnek” helyzete izgatja fel.

Első látásra talán bonyolultnak- és tőlünk távolinak tűnik a szerepjátékszex kipróbálása, de ha arra gondolunk, hogy legtöbben fantáziáink során már kipróbáltunk néhányat a fenti (vagy ezekhez hasonló) jelenetek közül, talán a kivitelezés is közelebbivé válik. A szerepjáték ugyanakkor – a többi szexuális újításhoz hasonlóan – nem kötelező része a szerelmi életnek. Haladhatunk nagyon lassú, fokozatos lépésekkel a szerepjátékok kipróbálásának irányába, vagy választhatjuk azt is, hogy kihagyjuk a repertoárból, és más módon tesszük élvezhetőbbé a szexuális életünket. A lényeg, hogy megtaláljuk a mindkettőnk számára jól működő megoldásokat.

korábban írtuk

Let’s talk about SEX! – Jó kommunikáció nélkül nincsen jó szex
Let’s talk about SEX! – Jó kommunikáció nélkül nincsen jó szex

A szexualitásról nyíltan beszélni sokszor még a partnerünkkel sem könnyű, sőt, a kapcsolatainkban lehetnek olyan időszakok, amikor a szex olyannyira a feszültség forrása, hogy azt sem tudjuk, miként lehetne előhozakodni a nehézségeinkkel. Mindezt tetőzi, hogy bár látszólag hatalmas szexuális szabadosságban élünk, a hétköznapjainkban még mindig tabu a vágyainkat és a szexuális szükségleteinket kifejezni.