ARCHÍV Bármi lehet afrodiziákum, ilyen formán pedig fegyver is: a hódítás fegyvere

Emlékeznek az évekkel ezelőtt hódító Parfüm című filmre? Egy fiatal francia fiú története, aki a 18. század Párizsában nő fel. Különleges tehetsége van a szagok, illatok érzékeléséhez. Kivételes képessége azonban megszállottsággá válik, és ez a vesztébe sodorja. Egyetlen életcélja lesz: megőrizni a fiatal lányok bőrének illatát. (Cikkünk a Nőileg magazin 2016. januári lapszámában jelent meg.)

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Valljuk be, ma is, mi is megőriznénk egy-egy illatot. Örökre bedobozolnánk, hogy elővéve, újra meg újra úgy hasson ránk, mint először. Mélyen belélegeznénk, hogy szétáradjon a testünk minden zugába, felkorbácsolva bennünk az ősi erővel, legyőzhetetlenül felülkerekedő, el nem eresztő, elveszejtő szenvedélyt, amelytől vezérelve ellenállásra képtelenül engedjük át magunkat a ködös mámornak. Felmerül a kérdés: az illatok a hibásak mindenért? Olyan erővel hatnak ránk, amelynek nem lehet és nem is akarunk ellenállni? Az illatok az afrodiziákumok? Vagy az illat csak egyik komponense a nemi vágynak, és önmagában nem elég? Kell hozzá a tapintás, az ujjbegyeinkben összefutó érzések bizsergető simogatása, a tekintet, amelyben megfürödni nem, csak elveszni lehet, amelynek nincs űrmértéke, amelynek mélysége beláthatatlan? Kell egy korty vörös bor, amitől kipirul a száj, és megtelik bársonyos élettel, hívásának nem tudunk ellenállni, maga alá gyűr, megsemmisít és leigáz?

Szakemberek garmada állítja: nincs egyetlen, nagy A betűvel írható Afrodiziákum.

Az Aphrodité görög istennő nevéből eredő kifejezés tulajdonképpen gyűjtőszó: a különféle érzékeinkre ható, hódító „fegyverek” tárháza, amelyek együttesen tesznek valakit számunkra ellenállhatatlanná.

A vágy velünk született

Hogy milyen módon csábítunk, gyermekkorunktól fogva bennünk van. A tetszeni akarás ösztönös. Kádár Enikő pszichológus szerint már 2–3 éves gyermekeknél megfigyelhető, hogy másként viselkednek azzal, aki tetszik nekik. Gyakran látjuk, hogy a kisfiúk piszkálják egyik-másik kislányt, meghúzzák a hajukat, valahogyan próbálják felkelteni a figyelmüket.

Ezek a gesztusok felnőtt korunkra is megmaradnak, legfeljebb „domesztikálódnak”. Például, a csipkelődés áttevődik a szavak szintjére, és úgy hat. Van, aki szerint egy jó szópárbaj olyan, mint a bungee-jumping az adrenalinfüggőnek: tüzet gyújt és felébreszti a szunnyadó vágyat.

A szó is lehet afrodiziákum.

Ilyen erővel hathat egy kézfogás, így érinthet meg egy tánc – gondoljunk csak a forró tangóra –, egy összekacsintás, egy könnyfakasztó kacagás, vagy éppen két pohár összekoccanása.

A nappalok és az éjszakák forgatókönyve

„A párkapcsolatnak van indító, illetve blokkoló működése. A szorongás, a depresszió, a teljesítménycentrikusság mind-mind gátolja két ember egymásbafonódását. A spontaneitás, a szenvedély, a szerelem pedig előbbre viszi két ember kapcsolatát” – magyarázza a pszichológus, aki párokkal találkozva mindig arra kíváncsi, hogy néz ki a kapcsolatuk forgatókönyve reggeltől reggelig. Mennyire válik monotonná, szürkévé, mennyire sötétedik be közös életük. Képesek-e változtatni. „Egy párkapcsolatot, házasságot nagyon sokszor újra lehet kezdeni, fel lehet tölteni energiákkal, ha valami változik benne. Afrodiziákumként működhet az is, ha nem pizsamában várod haza a párodat, hanem szoknyát, vagy selyemhálóinget veszel fel. Mosolyogsz, és nem hátat fordítasz neki, hanem mellébújsz. Az intimitás akkor működik jól, ha tudunk adni és odafigyelünk egymásra.”

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

– Mi ad gyújtást egy hosszú házasságban? És honnan szerezzünk energiát, amikor átcsapnak a fejünk felett a hétköznapok hullámai? A kényszernek „szaga” van, az erőltetett csók, a fals ölelés nem tölt fel...

Kádár Enikő: – A vágyak ismerete, a vágyakkal való játszadozás hozhat újat. Az intimitás megteremtése, megtartása mindennapos harc, arról szól, hogy képes vagyok adni – és ha a másiktól is ezt kapom, akkor szépen kibontakozik és virágzik a kapcsolat. A vágykeltő dolgok akkor tudnak működni, ha odafigyelünk a másikra, ha kimondjuk, megmutatjuk, mire vágyunk, ha tudunk játszani a saját szerepeinkben. Az intimitás nem programszerűen működik, hanem nagyon sok spontaneitás, játékosság van benne. Erőszakkal nem megy.

– Millió viccet hallottunk a fejfájós nőről.

K.E.: – Igen, pedig ez nem vicc. Amikor fáj a feje, elkerüli az intimitást. Tünetet produkál, ahelyett, hogy kimondaná: fáradt vagyok, most nem érzem úgy magam. Ehelyett bezárkózik a fürdőszobába, későig vasal, bebújik a gyermekekhez és ott hamar elalszik... Sokkal jobb volna, ha kimondanánk, mire vágyunk, hogyan szeretnénk együtt lenni a szerelmünkkel.

– Azt mondják, a kommunikációnk 55 százaléka vizuális. Tehát, sok esetben nem is feltétlenül kell megszólalnunk ahhoz, hogy közöljünk. Adott egy nő és egy férfi. Mi az, ami afrodiziákumként hathat, akár szavak nélkül is?

K.E.: – Egyszer elmesélte egy férfi, milyen nehéz megszólítani egy nőt. Szinte lehetetlen. Keresi a tekintetét, egész este udvarol, de nincs bátorsága megszólítani. Nagyon fontos a visszajelzés, a kölcsönös keresés gesztusok szintjén is. Egykébként számtalan testi jelzés hat afrodiziákumként, amelyeket egymásnak adunk: szemkontaktus, kacsintás, mosoly, testi érintés, ölelés, simogatás – ezek minimális dolgok, de kezdenek eltűnni a kapcsolatokból. Olyan is van, hogy

úgy telnek el hosszú hetek, hogy két ember nem öleli meg egymást, nem fogják meg a kezüket az utcán, hiányzik az életükből a testi érintés.

Nagyon fontos ezeknek a gesztusoknak az ápolása: megölelem, a kedvenc illatát teszem magamra, ápoltan jelenek meg, hogy a párom csábítónak, vonzónak lásson engem. Igényesség. Ha azt éli meg egy nő, vagy egy férfi, hogy fontos a másiknak, ha úgy érzi, hogy szeretik, az a legnagyobb afrodiziákum.

Aphrodité és Toldi Miklós

Ma is boszorkánynak tartják azokat a nőket, akik egyetlen pillantással képesek elbódítani a férfiakat. Így is mondják: elcsavarják a fejüket. Nem véletlen a megnevezés: a szebbik nem. A nők egész teste, bőrük tapintása, hajuk illata, sugárzó tekintete képes egy pillanat alatt elveszejteni a férfiakat. Tudva, hogy a szenvedély nem kétes alapanyagokból kotyvasztott, rosszízű varázsfőzetek hatására szökken szárba, hanem a fejünkben születik meg, feltevődik a kérdés: mi a katalizátor? Mi kell a vágy felkorbácsolásához? Toldi Miklós? Nyers erő, széles váll és bátorság? És a nők? Eszével vagy szépségével csábít a szebbik nem?

Bármi lehet afrodiziákum. Ilyen formán pedig bármi lehet fegyver is. A hódítás fegyvere.

Voltak olyan nők a történelem során, akikről nem csak beszéltek, hanem írtak is. Erős, okos, művelt nők, akik népeket irányítottak, országot vezettek, ha nem is mindig a szó szerinti hatalmi pozícióból. Nők, akiket muzsának neveztek, akik írókat, költőket, művészeket „csókoltak homlokon”, létükkel, szerelmükkel, szenvedélyükkel inspirálták az irodalom, a zenei élet, vagy akár a képzőművészet világának zseniális alkotóit. Úgy tűnik, a nő és a csábítás művészete, a hódítás képessége elválaszthatatlan egymástól. Gondoljunk csak bele: a szeszélyes és bohó Aphrodité, a szerelem és a szépség görög istennője, akit minden szerelem ismerőjeként tartanak számon a mitológiában. A legenda szerint amerre járt, lába nyomán csodás növények és fák keltek ki a földből.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Illatos olajak, simogató masszázs

Habár nő és szépség gyakorta jár kéz a kézben, nem mindig érezzük úgy, hogy képesek vagyunk a legendás velencei kurtizánokat is megszégyenítő módon csábítani. Például, nem véletlenül ácsorgunk órákig a drogériában a tökéletes parfümöt keresve: bennünket is magával ragad, de a férfiakat is elcsábítja egy-egy illat. Lázár Mónika wellness-tanácsadó szerint egy masszázs, hosszú, szeretetteljes simogatás lehet afrodiziákum. „Masszázsunk szóljon inkább a simogatásról, ne feltétlenül az izmok átgyúrásáról. Ehhez tökéletes a ligetszépe- és jojobaolajban érlelt illóolajakból álló készítmény: grapefruit, hogy oldja a szorongást, a feszültséget, és javítsa a hangulatot.

Gyömbér, ami átmelegíti a testet és a lelket, és ezzel együtt a megfelelő helyen vérbőséget okoz.

Ilang-ilang, amely évezredek óta kedvelt afrozidiákus hatása miatt, valamint hatékonyan segít a frigiditás és az impotencia leküzdésében. Szantálfa, amely szintén vágykeltő, érzéki illatú, képes kiemelni a férfias és a nőies vonzerőt is. És végül muskotályzsálya, amely ebben a keverékben leginkább a gátlásosság leküzdésében segíthet, afrozidiákus hatása mellett.”

Mégis hat a bájital?

Ha randevút szervezünk, sok szempontra figyelünk: csendes, kellemes hangulatú, romantikus helyszín után kutatunk, legyen zene, esetleg lehetőség egy összebújós táncra. Ritkán gondoljuk végig azonban a menüsort, pedig az, hogy mit eszünk és mit iszunk, igenis hatással lehet a vágyainkra, ugyanis van, ami fokozza, és van, ami lohasztja kedvünket.

NEM

Ne vigyük a párunkat gyorsbüfébe vacsorázni, ugyanis az ott kapható élelmiszerek zömében található tartósítószerek és adalékanyagok nem a vágynak, hanem a fejfájásnak ágyazhatnak meg. A gyorsételek rombolják a kedélyállapotunkat és nem csak elhízáshoz vezetnek, de olyan biokémiai változásokat is kiválthatnak, amelyek hozzájárulnak a libidó, vagyis a nemi vágy csökkenéséhez.

IGEN

A legenda szerint, azok a növények, amelyek Aphrodité istennő lépte nyomán kinőttek, különösen alkalmasak a szerelmi vágy fokozására. Például: kékvirágú lótusz, mirtusz, gránátalma, menta.

Az interneten számtalan cikk foglalkozik a vágyfokozó ételek, alapanyagok listázásával. Nagy Bea dietetikus is megerősíti: vannak olyan fűszerek, ételek, amelyeknek vérserkentő hatásuk ismert és bizonyított. Ilyen például a chillipaprika, a citromfű, a fokhagyma, a gyömbér.

Együnk bátran avokádót, banánt, fügét, fahéjat, osztrigát és más kagylóféléket,

mandulát, spárgát, gyömbért, ginzeng-gyökeret, vagy éppen kortyoljunk mézes tejet. Az italok sorában általában a vörös bort említik, amely vérbőséget okozhat. Természetesen csak akkor érvényesül jótékony hatása, ha mértékkel fogyasztjuk: 1-2 pohárral, egy romantikus vacsora mellett, határozottan ajánlott!

A szerelem a legjobb vágyfokozó

Afrodiziákum. A szó kapcsán számtalan illat, íz, anyag, szó, dallam jut eszünkbe, de önmagában egyik sem elég: minden vágyunk kapcsolódik valakihez. Talán bátran kijelenthető: önmagában a nemi vágy ritkán születik meg, kell valaki, aki kiváltja. Éppen ezért, a nő és a férfi önmagában is lehet afrodiziákum, mindentől függetlenül. Mindaz, ami két ember között megszületik, azok az érzések, amelyeket egymásból kiváltanak, külső szerekkel nem pótolhatók. És bár ösztönös vágyaink kordában tarthatók, sőt, hosszú időre elnyomhatók, bennünk maradnak. Ha úgy akarjuk, szunnyadnak. Ha pedig úgy, tombolnak. De végérvényesen nem írthatók ki. Szokták mondani, hogy minden lovat meg lehet szelidíteni. Be lehet törni a végtelen mezők, a határtalan lehetőségek vadlovát, a musztángot is. De attól még musztáng marad: melegvérű, heves temperamentumú, vad, szilaj és erős.

korábban írtuk

Hogyan tedd változatossá a szexuális életed 2. – Kellékek és egyéb izgalmak
Hogyan tedd változatossá a szexuális életed 2. – Kellékek és egyéb izgalmak

Bár kellékek nélkül is számos lehetőségünk van élvezetessé és változatossá tenni az együttléteinket (lásd az előző részben), az eszközök használata megsokszorozza az újdonság iránti vágyunk kielégítését.