Kell nekünk a szex? – Milyen az élet szex nélkül?

Alapszükséglet ugyan, viszont a táplálkozással vagy a légzéssel ellentétben, szex nélkül lehet élni: trauma okozta testi vagy lelki sebek gyakorta a libidó csökkenésével járnak, de egyszerűen a megfelelő társ, pár hiányában is nélkülözhetünk. Milyen az élet szex nélkül? És milyen okok, indítékok vezetik egyes hölgytársainkat arra, hogy önként vállalt cölibátusban éljenek? (Cikkünk a Nőileg magazin 2015. márciusi lapszámában jelent meg.)

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Akármivel vagy akárkivel nem elégszik meg, mondja Réka. Szex nélkül élek – némi túlzással – hét éve. Legszebb fiatalkoromban, meséli, majd finomít: nem teljesen szex nélkül, viszont évi négy-hat alkalom az átlag. Kimondani is rettenet, nemhogy összeszámolni vagy visszaemlékezni, teszi hozzá. Félévek telnek el sorozatosan partner nélkül. Pedig Réka nem lelki beteg, nem is kövér, és még csak nem is ronda. Mi több – jegyzi meg –,sokak szerint egészen vállalható ábrázata és szexuális kisugárzása van.

Élni, nélküle

Emberek vagyunk, társas lények, a szexualitás alapszükségletünk, nemcsak a gyermeknemzés szempontjából. Ám a szex nem létszükséglet, élni lehet nélküle, magyarázza Biró Ibolya bőr- és nemigyógyász főorvos, szexológus. „A nemi együttlét az örömszerzés egyik módja,

kiegyensúlyoz, ellazít, testileg és lelkileg is jótékony hatással van a szervezetre.”

Szexet egy fiatal nő annyit kaphat, amennyit csak akar, vagy amennyit nem szégyell. Lehetőség és ajánlat is akad. Rendszerint házas vagy legalábbis foglalt férfiaktól persze, folytatja keserűen Réka. „Nem tagadom, fiatalabb éveimben, amikor már nem tudtam megküzdeni a már-már krónikus szexhiánnyal, néha-néha így, nem erkölcsös módon is csillapítgattam a vágyaimat. Mert hát amiért nincs tartós kapcsolatod, azért természetesen vannak efféle igényeid, és meg is kell oldanod valahogyan ezek kielégítését. Különben marad a virtuális szex…”

A minőség

A kevesebb azonban Réka számára sokszor több. A csekély számú szexuális együttlét legalább minőségibb élményt nyújt, viszont rendszerint a második, harmadik, sokadik együttlétre. „Ez nem az a szex, amikor szép lassan megismeritek egymás testét, és összeszoktok, nem. Ez az egy-kétszeri, de vad, szenvedélyes, alkalmi, szégyen nélküli, állati együttlét” – valljuk be, ennek is megvan a varázsa. És hogy miért nem él gyakrabban a szexuális partner választásának szabad lehetőségével? Mert a lelkem sínylené meg, azt hiszem, mondja. „Kevés testi érintkezés esetén az ember érzékeny lánya azt a keveset is óhatatlanul gyöngédségnek hiszi, aminek az elmaradása fájdalmakkal járhat. Ezért csak ritkán engedem meg a szexet magamnak” – jutunk el a probléma velejéig.

A szexben azonban valóban nemcsak a mennyiség, hanem a minőség is döntő.

„A testi mellett lelki ölelkezés is a szex: a fizikai és szellemi teljes kielégüléshez mindkettőre szükség van” – reagál az előbbiekre a szakember. Az érzelemmentes szex egyébként könnyedén függőséghez vezethet: lelkiség nélkül hiányérzet alakulhat ki, melyet még több szexszel igyekszünk pótolni.

Van olyan, hogy nem kell?

Bea meggyőződéses alapon nem él nemi életet, úgy véli, ő aszexuális. Már a magyarázószótárban is megkereste a szócikket, csak hogy meggyőződjön: van-e ilyen. „Nem arról van szó, hogy nem érdekelnek a férfiak, viszont nem a testiség szempontjából” – magyarázza zavartan. Tizenéves korában, amikor a vele egykorú barátnői az első szexuális élményeiket mesélték, Bea csak ámult-bámult:

miért kell a szexből ilyen nagy ügyet csinálni?

„Későn vesztettem el a szüzességem, az első együttlét nem is volt kellemes, de hát azt mondják, az nem is mindig sikerül jól. Azonban sem a második, sem a tizedik nem volt jobb. Úgy éreztem, sok hűhó semmiért” – vallja be. Harmincas éveiben járó, vonzó nő ül velem szemben, aki vallja: túllihegjük a szexet, túl nagy jelentőséget tulajdonítunk neki. Aztán később kibukik belőle a frusztráció: párt, társat szeretne, hiányzik életéből a gyengédség.

„Volt korábban olyan párkapcsolatom, hogy alig éltünk nemi életet a párommal, azt hittem, ez közös megegyezés. Aztán néhány hónap után megcsalt, hisz kiderült: valójában neki szüksége van az együttlétekre.” Így néhány éve már egyedül él, azt mondja, elégedett az életével. A hosszú távú tervekben viszont szerepel a gyerekvállalás, ezt viszont nem csinálná egyedül.

„Vajon van olyan férfi, aki vállalna egy szex-mentes kapcsolatot, esetleg házasságot?”

– szegezi nekem végül a kérdést.

„Néhányan bizonyos tudatos vagy még nem tudatosított okból, félelemből vagy bizalomhiány miatt, megtagadják maguktól a szexet. Nagyon sokféleképpen be tudjuk csapni önmagunkat, gondolván, hogy nincsen szükségünk a nemiségre” – magyarázza Biró Ibolya.

Jófajta izgalom

A stressz kifejezést zömmel negatív értelemben használjuk, a szervezetünket érő stresszhatások azonban nem minden esetben rosszak. „Szex közben stresszhormonok szabadulnak fel, például a kortizon, mely erős gyulladáscsökkentő hatással bír. Ez a szervezetben fellépő, könnyebb gyulladások, gyulladt gócpontok gyógyításában segít” – sorolja a doktornő. Azonban

nem csak az aktus bír gyógyító erővel: a simogatás, cirógatás révén a bőrben heparin szabadul fel, mely helyileg szintén gyulladáscsökkentő hatású.

Szex közben dübörög a szívünk, felgyorsul a légzésünk, és az egekbe ugrik a pulzusszámunk: a lepedőakrobatika által tehát nemcsak a vérkeringésünk és a vérnyomásunk javul, hanem a vérerek menti immunsejtek bekerülnek a vérkeringésbe, s mindez rákmegelőző hatást fejt ki szervezetünkben.

Az ember azonban nemcsak testi, hanem lelki lény is, így a fizikai kielégülés mellett szellemi felüdüléssel is jár a rendszeres szexelés. „Élni ugyan lehet szex nélkül, de nem érdemes” – jegyzi meg nevetve a szakember.

Elvonási tünetek

A szexmentes élet hosszú távon mind testi, mind lelki problémákat okoz: az alapvető örömszerzési mód hiányában más alaptónusban látjuk a világot, amelyben minden egy kicsit szürkébb. A nemi élet hosszas mellőzésének egyik gyakori következménye a depresszió, a nélkülözés azonban a testiekben is megmutatkozik.

Akárcsak a keveset használt izmok, a nemi szervek izmai is elsorvadhatnak, hosszas cölibátus esetén megrövidül a szerv életciklusa, hüvelysorvadás léphet fel,

és elvékonyodik a méhnyálkahártya is. A szexuális együttlét során továbbá számtalan hormon szabadul fel szervezetünkben, melyek megfiatalítanak. „Sajnos a nemi életet nem élők gyorsabban is öregednek azoknál, akik rendszeresen szeretkeznek” – teszi hozzá a doktornő.

Fontos a levezetés

Nem elhanyagolandó a szex utáni pihenés. Az aktus közbeni felfokozott testi és lelkiállapot után jön a teljes ellazulás, mely a szexuális élménynek ugyanúgy része, mint maga a coitusz: ilyenkor nemcsak testünk, de lelkünk is megpihen, regenerálódik. A szexológus végül sokadszorra hangsúlyozza: a szex társas játszma, minden belefér, ami mindkét partnernek tetszik, mindkettőjüknek örömet szerez.

Maslow szükséglethierarchiája: Az Abraham Maslow által kidolgozott szükségletelmélet a motivációkutatás egyik alaptétele. A piramissal ábrázolt szükséglethierarchia alrsó szintjén a létfenntartáshoz kapcsolódó alapszükségletek szerepelnek: ilyen például a légzés, táplálkozás, az alvás és a szex is. A második szinten a biztonsági szükségletek (a biztonság, a megszerzett javak megóvása stb.), a harmadikon pedig a szociális szükségletek, vagyis a családi-, baráti-, munkahelyi- és párkapcsolatok szerepelnek. A negyedik szintet az elismerés-, a Maslow-féle piramis csúcsát pedig az önmegvalósítás szükséglete képezi.

korábban írtuk

Bartha Krisztina: A szerepjáték színessé és izgalmassá teheti a szexuális életünket
Bartha Krisztina: A szerepjáték színessé és izgalmassá teheti a szexuális életünket

Bár az emberek többségének volna igénye a változatosságra, nem merünk ezzel előhozakodni a partnerünknek, mert félünk a visszautasítástól. Pedig a legtöbb esetben a nyílt kommunikációnak jótékony hatása van a szexuális életre is.