Kínos pillanatok az ágyban

A szexuális életünk során előfordulhatnak olyan zavarba ejtő jelenségek, pillanatok, amelyekről kevesen beszélnek nyíltan. Ettől még kínosabbá válnak, amikor megtörténnek velünk. Többnyire az érzi kellemetlenül magát, aki „elkövette a hibát”, önbizalma hirtelen megcsappan, és már akkor sem tud újra csúcsformába kerülni, ha a párja ügyet sem vet arra, ami történt. Jó azonban tudatosítani magunkban, hogy a szex csak a romantikus filmekben tökéletes, és legfeljebb az erotikus filmekben tűnik állandóan fergetegesnek. A hétköznapokban szükségünk van jó adag humorérzékre, rugalmasságra és elfogadásra a kiegyensúlyozott szexuális élethez.

A szeretkezés az összes érzékszervünkre ható viselkedés, és ennek során egyaránt részünk lehet nagyon izgató vizuális, tapintással kapcsolatos vagy épp hallható ingerekben, ugyanakkor megjelenhetnek az érzékszervekkel jól észlelhető lelombozó jelenségek is. 

Kiemelt jelentőségűek ilyen értelemben a szexuális élet természetes velejárói, a testnedvek. 

Ezeknek ugyanis ízük, illatuk és olykor még hangjuk is van, sőt mi több, látni is lehet az ágyneműn magunk után hagyott foltokat vagy tapasztalni a testnedvek folyékony voltát. Ez például a szexuális életüket kezdő fiatalok számára, de akár egy új partnerrel is okozhat olykor váratlan meglepetést. Mivel a testnedvekről jellemzően nem romantikus vacsora közben beszélgetünk a (leendő) szexuális partnerünkkel, jó, ha legalább az egyik félnek eszébe jut az ágy mellé készíteni valamilyen törlőeszközt a további kényelmetlenségek elkerülésének érdekében.

A szex intenzitásától, a nemi szervek nedvei és az izzadás által, valamint a póztól függően, megjelenhetnek erőteljes cuppogó vagy csattogó hangok. Ezek a zajok, bár nem feltétlenül vonzóak, gyakoriak és elkerülhetetlenek egy igazán intenzív szeretkezés során. Tapasztalatlanság hiányában érezzük ezeket kínosnak, de idővel már nem szoktak gondot okozni. A hangoknál maradva, 

a legkínosabb jelenségnek talán az ún. hüvelypukit szokták tekinteni. 

Ez a szeretkezés közben előforduló, a szellentésekhez hasonló hangzással járó, igen gyakori jelenség. Legjellemzőbben behatolás során fordul elő, olykor kézi ingerlés vagy szexjátékok alkalmazása esetén is, ritkán előfordulhat nem szexuális helyzetben pl. tampon felhelyezésekor, nőgyógyászati vizsgálat során vagy akár egy jógaóra alatt is. A hüvelypuki attól jön létre, hogy (a pénisszel együtt) levegő kerül a hüvelybe, ami aztán a mozgás vagy egy másik póz felvétele során távozni kényszerül. Sok nő rettenetesen kínosnak éli meg a jelenséget, annak ellenére, hogy ebben az esetben szagok nem jönnek létre, csupán a hanghatás hasonlít a szelek távozásához. Így 

többnyire a humorérzékünkre van szükség a helyzet kezeléséhez. 

Ne feledjük ugyanakkor, hogy problémát is jelezhet a túl gyakori hüvelypuki, főként akkor, ha az előfordulása fájdalommal vagy alhasi diszkomfort-érzéssel jár együtt. Ilyenkor állhatnak a háttérben összenövések, vagy jelezheti a medencefenék és a hüvelyfal izmainak a gyengeségét, megereszkedését. Az izmok erőssége azért nagyon fontos, mert voltaképpen a teljes női szervrendszert ezek az izmok tartják. A terhesség, a szülés és később a menopauza okozta változások az izomzat meggyengülését idézik elő. 

Az izomzat erősítését intimtorna gyakorlatokkal érhetjük el. 

Szexuális aktus közben előfordulhat tényleges szellentés is, ami szintén azzal magyarázható, hogy a behatolás nyomást gyakorol a teljes alhasi részre. Az esetleges gyenge végbélizomzat kontrollálása szintén intimtornával erősíthető. Ezeknek az izmoknak az erősítése nem csak a szexuális élet zavartalanságához járul hozzá, hanem a női szervek egészségének fenntartásához is elengedhetetlen. 

Ne feledjük, hogy - megfelelő tisztálkodás mellett is - 

a testünknek és a nemi szerveinknek van egy sajátos, csak ránk jellemző illata és íze. 

Ha ezeket elnyomjuk, azokat a természetes feromonokat nyomjuk el, amelyek segítenek megismerni, hogy a másik fél számunkra mennyire vonzó. Érdemes figyelni a testünk ösztönös jelzéseire, mert az többnyire árulkodó azzal kapcsolatban, hogy mennyire illünk össze, mennyire erős a „kémia” közöttünk. Előfordulhat, hogy a partner tiszta ugyan, mégis taszító illatú számunkra, ez hosszú távon megnehezíti a szexuális vágy fenntartását. Az ízeket már az első csókkal elkezdhetjük feltérképezni, ám az ondó és a hüvelyben termelődő nedvesség íze a megismerkedés egy egészen intim módját jelentik majd. Jó tisztában lenni azzal, hogy 

ezek az ízek az életmódtól és az étkezéstől is függnek, 

emellett a női nemi szerv esetén az ízeket befolyásolja még az is, hogy a ciklus melyik szakaszában van éppen a nő.

A balesetek kategóriájában megemlíthetjük még az elszakadt óvszert, aminek következtében a szenvedélyesnek induló este kínossá válik, olykor kifejezetten riadalmat is kelt a párban. Az óvszeres kellemetlenségek közé tartozik a rutintalanságból származó rosszul vagy nehezen felhelyezett gumi, ami vágylohasztó ugyan, de némi humorérzékkel könnyen át lehet lendülni rajta. Ennél súlyosabb, ha allergia lép fel az óvszer anyagával kapcsolatban, és 

talán a legkínosabb az, amikor bent marad az óvszer. 

Ezt rutinosabb párok megpróbálhatják kivenni, de a legbiztosabb, ha felkeresnek egy szakrendelést az óvszer eltávolítására. A nőgyógyász orvosok nem először látnak ilyet, nem érdemes emiatt szégyenlősködni.

Szintén gyakori balesetnek számítanak: az összekoccanó fejek, a túlzottan megszorított csuklók vagy a könyöklés. Különösen akkor történnek ilyenek, ha a helyszín nem éppen szexre alkalmas, vagy „túl dinamikusak” vagytok az ágyban. Ha veled is előfordult már, jó stratégia ilyenkor az elkerülés: azaz 

ne szexelj autó méretű helyeken! 

Érdemes vigyázni a férfi nadrágok cipzárjával is, mert a heves mozdulatok olykor fájdalmat eredményeznek. Ha a sérülés nem veszélyes (és remélhetőleg többnyire nem az), ne csinálj belőle nagyobb gondot a kelleténél, jól jöhet egy puszi a fájdalmas területre, és folytatódhat a szenvedélyes együttlét.

Kínos lehet a passzivitás is az ágyban, hiszen mind a nők, mind a férfiak izgalmát fokozza a partner aktív jelenléte. 

Az összeszokott pároknak érdemes megbeszélni az okát annak, ha valamelyikük passzív maradt. Ennek köze lehet ahhoz, hogy nem kívánta az együttlétet, de nem tudta vagy nem akarta elutasítani a partnerét, lehet fáradtság vagy egyéb lelki ok a háttérben, amiről a másik félnek jó tudnia. Amennyiben a háttérben a szexuális elhidegülés vagy valamilyen egyéb konkrét panasz áll, erről is érdemes nyíltan beszélni, és szakemberhez fordulni segítségért. 

Az új partner ágybéli szokásai olykor nem felelnek meg annak, amit korábban megszoktunk, így 

kínos jelenetek csupán abból is adódhatnak, ha a régi rutinjainkat elvárjuk, vagy gondolkodás nélkül mozgósítjuk az új partnerrel. 

Ilyen eset a szex közbeni beszéd. Vannak, akiket ez beindít, másokat viszont lelomboz. Van, aki az első alkalmakkor még nem eléggé felszabadult a szexbeszédhez, és az élvezet csúcsán sem ad ki hangokat, viszont ha a másik félnek szüksége van ilyen jellegű visszajelzésekre, akkor jó erről is beszélgetni akkor, amikor már elég bensőséges a kapcsolat ahhoz, hogy ilyen intim témákat is jól tudjanak kezelni a párok. A beszéd kínossá válhat akkor is, ha sürgető kérdésekben mutatkozik meg, pl. közel vagy már? Fokozza a frusztráltságot, és épp az ellenkezőjét váltja ki az engedd el magad típusú jótanács is, és természetesen a méretekre vonatkozó utalások. 

Gyermekes párok kellemetlen helyzete, ha a gyermek rajtakapja a szüleit. 

A legjobb reakció, ha a szülő nem fújja fel túlságosan az eseményt. Mivel ilyenkor kellően zavarba jövünk ahhoz, hogy a vágy amúgy is alábbhagyjon, szedjük össze mielőbb magukat, menjünk ki a gyerekhez, és az életkorának megfelelően, tömören mondjuk el, mi történt. 

A legtöbb esetben nem az a lényeg, hogy pontosan mit mondunk, hanem a megnyugtató jelenlét és a biztos közeg ahhoz, hogy a gyermek kimondja az érzéseit vagy kérdéseket tegyen fel.

A sok lehetséges kínos jelenet ellenére, a szex izgalmát és a szenvedélyességből fakadó örömérzetet nem pótolja semmi. Ezért érdemes némi rizikót is vállalni, és ha mégis kínos helyzetbe kerülünk, nevetéssel és az együtt megélt bakizás esetlenségével - mégis meghittségével - túltenni magunkat a pillanatnyi kellemetlenségen.

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

A vágytól az orgazmusig: ha gondot okoz a ráhangolódás
A vágytól az orgazmusig: ha gondot okoz a ráhangolódás

Nem sokkal ezelőtt írtunk a szexuális együttlétek öt szakaszáról, a vágytól az orgazmusig. A második fázis az ún. készenléti szakasz, amelynek során a női és a férfi test is felkészül az aktusra. Ilyenkor – ingerlés hatására – az egész testben eluralkodik egy kellemes fizikai izgatottság, amelynek konkrét jelei vannak. Ezúttal ennek a szakasznak a női vetületeiről-, a felmerülő nehézségekről- és a problémák hátterében álló, gyakori pszichológiai faktorokról lesz szó.