ARCHÍV Nem ajánlott, mégis közkedvelt: szerelem az irodában

Házinyúlra nem lövünk – tartja a mondás, ennek ellenére a felmérések szerint egyre nő azok aránya, akik a munkahelyen találják meg a szerelmet, kezdenek intim kapcsolatba. Bár egy munkahelyi párkapcsolat nem kis galibát okozhat – lehet, hogy a főnök nem nézi jó szemmel a románcot, vagy a kollégák pletykáinak leszünk a célpontja –, számos előnye is van. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. januári lapszámában jelent meg.)

A munkahelyi szerelmi kapcsolódások ugyan az utóbbi években a világjárvány és a home office miatt háttérbe szorultak, de a korábbi felmérések azt mutatják, hogy egyre többen lelnek az irodában partnerre. „Az utóbbi két évben leszűkültek, többek számára pedig konkrétan megszűntek a fizikai kapcsolódási terek, helyek. Míg a pandémia előtt könnyebb volt ismerkedni, jelenleg komoly kihívást jelenthet megtalálni azokat a tevékenységeket, programokat, helyeket, ahol ismerkedni lehet. Ebben a vonatkozásban a munkahely sokak számára az egyetlen olyan tér maradt, ahol szocializálni és kapcsolódni tudnak” – vázolja a jelenlegi, pártalálásnak nem kedvező körülményeket Gujdár Gabriella

Gujdár Gabriella pszichológus

Az aradi pszichológus szerint a munkahelyen a helyzet adja magát: itt töltjük napunk nagy részét, van alkalmunk és lehetőségünk megfigyelni egy-egy kollégát, és ha már hosszabb ideje szingliként élünk, illetve vágyunk párkapcsolatra, könnyen kialakulhat a vonzalom. Mivel a munkahely nem éppen a szerelmi megnyilvánulások területe, akár izgalmas is lehet, ha egy folyosón, amelyen épp nincs senki, lehet egy titkos csókot lopni, váltani. Ráadásul a technológiai eszközök és kommunikációs csatornák révén a pár tagjai akár munkaidő alatt is „levajazhatnak” egy röpke munkahelyi randit, könnyebb lehet összefutni, ha csak néhány percre is, még ha nem is ugyanazon az osztályon dolgoznak. „Ez az elején nagyon izgalmassá teheti a párkapcsolatot, viszont nagy eséllyel elvonja a pár tagjainak figyelmét a munkahelyi feladatokról, és ennek idővel meglehetnek a következményei” – int a szakember. 

Nem nézik jó szemmel, mégis sokan vállalják

Ez lehet az oka, hogy a munkaadók többsége nem örül a munkatársak közötti intim viszonynak, elsősorban a multinacionális nagyvállalatoknál nem nézik jó szemmel, ha az iroda lesz a magánélet színtere. Amerikával ellentétben az európai országokban nincsenek írott szabályok erre, de az etikai kódexek már kitérnek rá, és a HR-esek is óvnak tőle.

Az íratlan szabályok szerint titkolózás helyett nem árt értesíteni a főnököt a bimbózó kapcsolatról, még mielőtt maga jönne rá. 

A főnök-beosztott közötti viszonyt azonban már kifejezetten tiltják a cégek, mivel káros hatással lehet a munkahelyi erőviszonyokra, befolyásolhatja a döntéshozatalt, féltékenységet szíthat a kollégák között. De akarva-akaratlanul a partnerek mindennapi munkájára is rányomja a bélyegét, kibillenti őket érzelmi egyensúlyukból, rutinjukból. „A két partner között kialakuló kötődés, cinkosság nehezebben kezelhetőkké teheti őket a feletteseik számára” – vázolja Gujdár Gabriella, hogy miért nem díjazzák a munkaadók a szerelmi viszonyt. Ennek ellenére,

az amerikai Vault karrier-tanácsadó cég 2019-ben végzett kutatása szerint az alkalmazottak több mint fele már esett szerelembe a munkahelyén.

Egy másik felmérésből ugyanakkor az is kiderült, hogy az alkalmazottak zöme (93%) nem tekint tabuként a munkahelyi szerelemre, a 20 és 35 év közötti korosztályból minden nyolcadik nő ágyba bújt már egy kollégával. 

Sülve-főve együtt?

„A munkahelyi szeretői viszony kialakulására általában egy közös projekt, egy csapatépítést szolgáló többnapos esemény vagy kiküldetés, esetleg a klasszikus menedzser–menedzserasszisztens (főnök-titkárnő) alárendelő kapcsolat biztosít keretet. Míg a közös projekt esetében a közös célért való munkálkodás, az együtt eltöltött idő, amely alatt a kollégák a szakmai kérdéseken kívül sokszor személyes információkat is megosztanak egymással, az együtt megélt nehézségek és sikerek járulnak hozzá a vonzalom kialakulásához, a csapatépítés, illetve kiküldetés során viszont inkább a kötetlenebb közegben könnyebben fellobbanó szexuális vágy az, ami egymás karjaiba sodorhatja a kollégákat” – mondja a pszichológus. Ugyanakkor azt sem rejti véka alá, hogy

a szeretői viszonyban elég gyakran előfordul, hogy valamelyik fél, általában a nő, beleszeret a férfibe, majd elkezd kötődni hozzá. „Ez egy idő után terhessé válhat a másiknak, aki elkezd távolodni, fokozatosan kilépni a kapcsolatból.

A sértett fél többnyire elkezd küzdeni, még jobban pedálozik, majd amikor rájön, hogy ez nem működik, elkezdheti olyan személyes vagy szakmai információkkal zsarolni a másikat, amelyeket a kapcsolatuk alatt tudott meg tőle. A szeretői viszonyok – akár munkahelyiek, akár nem – ritkán végződnek happy end-del” – vázolja az esetleges végkifejletet a szakember. 

A szerelem közelséget keres, a vágyhoz távolság kell

De még ha hosszú távon működne is a kapcsolat, az semmiképp nem tesz jót neki, ha a pár tagjai egyazon irodában dolgoznak, tehát szinte a nap 24 óráját együtt töltik. Ez a helyzet idővel megviselheti, megkoptathatja, kiégetheti a partnereket. „Ahogy ezt Esther Perel neves párkapcsolati terapeuta megfogalmazta: „A szerelem közelséget keres, de a vágyhoz távolság kell”. A párkapcsolaton belül ugyanúgy szükség van kapcsolódásra, mint önállóságra, saját térre. Ha vágyaim tárgya egész nap ott van előttem, egy idő után elkezdek nem vágyni rá, hisz akármikor elérhető számomra” – mutat rá. A pszichológus szerint ugyanakkor egy másik

érzékeny pont a féltékenység, hiszen azáltal, hogy egész nap együtt vannak a felek, könnyebb észrevenni, ha az egyik esetleg flörtöl valamelyik kollégával, kolléganővel. 

„Sokszor az is lángra lobbanthatja a féltékenységet, ha valakihez kedvesebben szól, mint hozzánk, vagy rámosolyog, ránk pedig, a reggeli otthoni veszekedés miatt, aznap épp nem” – állítja Gujdár Gabriella, aki szerint ez kellemetlen helyzeteket teremthet. Talán épp emiatt van az elvárás, hogy a pár kollegiálisan viselkedjen, ne hozza be a magánéletét a munkahelyre. 

Ahol működik…

Ezt Szőcs Andrea besztercei cégvezető is fontosnak tartja, aki maga is érintett, hiszen férjével mindketten a családi vállalkozásnál dolgoznak. A cégnél több pár is van: nővérének is közös a munkahelye társával, és a vállalkozás több alkalmazottja is férj-feleség. Mint mondja, esetében a legkényesebb a dolog – hiszen cégvezetőként a férje főnöke – sokszor kell kemény döntéseket hoznia, ezért ügyelnek arra, hogy a cégnél csakis kollegiális legyen köztük a viszony.

„Amikor a munkaidőt töltöd, fontos tudatosítani, hogy ne vegyél semmit személyesen”

– osztja meg a receptet. 

Ezt várják el az alkalmazottaktól is, mondja, akik többnyire bizalmi szempontok miatt kerültek családostól a céghez. 

„Amikor alkalmazni kellett valakit, mindig megkérdeztük, hogy tudnak-e megbízható embert, aki jönne, és ilyenkor jött a férj vagy a feleség”. Ez ugyan a szabadságolásoknál gondot okoz, egy személy helyett kettőt kell elengedni, de előnye is van, másokkal ellentétben nap közben is találkoznak a párok, az ebédszünetet is együtt tölthetik. „Nagyjából ugyanannyi az előnye, mint a hátránya. De nálunk működik és az alkalmazottaknál is, különben nem húznának le húsz évet együtt egy munkahelyen” – állítja a cégvezető. 

És ahol nem

Van, aki egy kibontakozó munkahelyi kapcsolat esetén nem vállalja a kockázatot, és inkább munkahelyet vált. Így tett egy kolozsvári IT-cég alkalmazottjaként Ildikó is, aki a munkahelyén ismerte meg párját, de még a legközelebbi kollégáknak sem árulták el, hogy együtt vannak. Az esetleges rosszallástól tartva, más munka után nézett, csak utána tették nyilvánossá a dolgot. Az esküvőre ellenben az őket alkalmazó HR-est is meghívták, hiszen neki köszönhetik, hogy megismerkedtek. 

Azonban olyan munkaközösségek is akadnak, ahol egy munkahelyi párkapcsolat nem jelent problémát, Enikő lassan húsz éve dolgozik egy helyen a férjével, akit a cégnél ismert meg. „Ő volt itt előbb. Emlékszem, a kávégépnél találkoztunk először, de különösebb benyomást nem tett rám. Viszont az évek során sokat beszélgettünk, nem csak munkáról, nem is tudom, mikor derült ki, hogy több ez munkakapcsolatnál, barátságnál, a dolgok valahogy maguktól alakultak” – meséli a nagyváradi nő. Mint magyarázza, az kedvezhetett a kapcsolat kialakulásának, hogy a munkaidőn kívül is sok időt töltöttek együtt, összetartó munkaközösségről lévén szó, munkaidő után is gyakran beültek valahova, előfordult, hogy hétvégén is találkoztak. 

Nem titkolóztak

„Nem titkolóztunk, a hozzánk közel állók közül sokan tudták, sejtették, amikor még mi sem tudtuk, hogy merre visz ez az egész. Persze volt, akit meglepett, de aztán a világ legtermészetesebb dolgaként kezelték. Szerencse, hogy nem egy multinál vagy más korporatista szellemiségű cégnél dolgozunk, ahonnan hasonló helyzetben az egyikünknek mennie kellett volna” – ismeri el Enikő. Szerinte előny, hogy azonos időintervallumban dolgoznak a párjával, így tudnak tervezni.

„Az is jó, hogy meg tudunk beszélni szakmai dolgokat, ha bizonytalanok vagyunk, tanácsot tudunk kérni egymástól. A hátrány, hogy egymás munkájáról, teljesítményéről nem mondhatunk véleményt a munkaközösség előtt,

hiszen – még ha tudjuk is egymást objektíven (is) szemlélni – nem tartanák hitelesnek azt” – magyarázza. A sok együtt töltött idő sem okoz problémát számukra, teszi hozzá, hiszen amikor dolgoznak, akkor dolgoznak, még ha egy légtérben is vannak. „Sőt, míg az irodában dolgoztunk, egy légtérben voltunk, amióta home office-ban vagyunk, azóta zömmel nem is ugyanabban a helyiségben tartózkodunk. Azt hiszem, ez segít” – teszi hozzá a járvány okozta új helyzetre utalva. 

Az amerikai Vault karrier-tanácsadó cég egy 2019-es felmérés során 700 irodai dolgozót kérdezett meg a munkahelyi párkapcsolatokról, és az alanyok 58%-a mondta, hogy volt már romantikus irodai kalandja. 31%-nak véletlenszerű, rövid kapcsolata volt, míg 16%-uk folyamatos, de nem komoly kapcsolatra tett szert. 21%-ot tettek ki azok, akiknél hosszú távú, komoly kapcsolat alakult ki. Az alanyok egytizede mondta, hogy így ismerte meg a házastársát is. Elsősorban a délutáni, esti irodai bulik, lazítások, többnapos csapatépítések, tanfolyamok biztosítanak nagyszerű alkalmat a közelebb kerülésre, 22%-nál ez vált be. Az alanyok 10%-a a felettesével kezdett ki, ugyanakkor a főnökök 16%-a vallotta be, hogy viszonya volt a beosztottjával. 

Illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Tanuljunk meg szeretni és szeretve lenni – Nyelvlecke szeretni akaróknak
Tanuljunk meg szeretni és szeretve lenni – Nyelvlecke szeretni akaróknak

Te tudod mi az elsődleges szeretetnyelved? És a párodé? A gyerekeké? Szakemberek szerint fontos ezt mielőbb megismerni, és ha szükséges, elsajátítani, különben úgy érezhetik szeretteink, hogy nem szeretjük őket. Mert lehet, hogy mi másképpen szeretünk. Dicsérünk, miközben minőségi időre vágyna párunk, ajándékot adunk, bár ő egy ölelésnek örülne. Ismerjük meg tehát a szeretetnyelveket! (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. decemberi lapszámában jelent meg.)