ARCHÍV Bálint Orsolya: A művészetben megláthatjuk társadalmunk lelkiállapotát

Brassói fotóművész, akinek legutóbbi alkotásai erős üzenetet hordoznak, némelyik konokul dörgöli arcunkba a velünk lüktető valóságot. Mindezt úgy teszi, hogy fotói több száz éves festmények és világhírű festők munkáinak replikái, más szemlélettel. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. májusi lapszámában jelent meg.)

Kimondottan szégyenlős, szűkszavú és félénk gyerek volt, és a mai napig sokkal hatásosabban fejezi ki magát vizuális módszerek által. Gyerekkorából hordozza magában a művészet iránti vonzalmát, alkotásaiban megjelennek saját családtagjai is.

– Mikor fedezted fel, hogy érdekel a művészet?

– Valószínű, hogy anyai ágról örököltem, édesanyám is képzőművészetire járt. Jónéhány albuma volt neves művészek alkotásaival, amelyeket gyerekként előszeretettel lapozgattuk a nővéremmel.

„Black and White", Man RAY(1926) után „Love and Fear"

Aztán miután kezdtem kisajátítani a család új „szappandoboz”-szerű fényképezőgépét, édesapám úgy döntött, kezembe adja az ő régi, orosz manuális gépét, hogy inkább azzal bíbelődjek. Innentől kezdve mindig volt benne film, de mindig csak előre kigondolt képeket készítettem vele. Ez a hozzáállásom ma is megmaradt:

még ebben a korlátlan digitális korban sem szoktam féktelenül kattogtatni, inkább kivárom (az ujjammal a gombon) a megfelelő pillanatot.

Elhatározásom viszont csak Kolozsváron született meg: belecsöppentem a bohém életbe, kreatív emberek társaságába, és úgy éreztem, hogy ez az én utam.

– Hol végeztél?

– Kolozsváron a Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem Fotó-Videó-Számítógépes képfeldolgozás szakán végeztem. Tanulmányaimat kiegészítettem egy Erasmus ösztöndíjjal a Poznani Szépművészeti Akadémián, Lengyelországban. Itt bizonyosodtam meg, hogy az igazi „iskola” minden egyén sajátos világnézetéből és tapasztalásaiból fakad.

– Fotóidon ismert festményeket gondolsz és alkotsz újra. Honnan jön az inspiráció?

– A Re-Connect (Újrakapcsolódás) projekt játékként indult ezelőtt négy évvel (jóval azelőtt, hogy trend lett belőle a világhálón), amikor egy kedves barátnőm megkért, hogy készítsek vele olyan fotókat, amelyek kedvenc festőnője, Frida Khalo önarcképeit adják vissza. Az egész folyamat – a kihívás, a dokumentáció, a kellékek beszerzése, a végeredmény öröme – annyira magával ragadott, hogy folytatnom kellett.

Van, amikor egy személy inspirál, mert meglátom benne a hasonlóságot egy ismert festménnyel, vagy van, amikor meg kell találnom a megfelelő arcot egy előre kiválasztott műalkotáshoz.

2019-ben tovább bővítettem a projekt formátumát, és kezdtem rövid videókat is készíteni. 2020-ban pedig egy fokkal még komolyabbra szerettem volna emelni a replikák konceptuális értékét: azt akartam, hogy a munkáim reflektáljanak aktuális korszakunk problémáira. Négy replikát készítettem a családtagjaimmal (a szüleimmel, a nővéremmel és egy önarcképet) – mindezt a kéthónapos karantén idején. Számomra (is) a legnagyobb lecke volt az élettől.

– Mit üzensz a munkáiddal?

– Hiszek a művészet hivatásában, mert azáltal, hogy görbe tükröt állít világunknak, megláthatjuk benne társadalmunk jelenlegi „lelkiállapotát”, szépségeit vagy esetleges hibáinkat – és ezek a felismerések talán segítenek abban, hogy próbáljunk felülkerekedni saját gyengeségeinken, korlátainkon.

– Ki, mi inspirál a mindennapokban?

– Jelen világom mozgató ereje az az elhatározás, hogy próbáljak minden nap saját magamnak egy jobb árnyalata lenni, levetkőzni azokat a beidegződéseket, amelyeket a múltból hozok.

„The Therapist", René MAGRITTE(1937) után „The Locked Down"

Természetesen ez egy nagyon nehéz meló és nem mindig sikerül, viszont a felismerés, hogy lehetséges, erőt ad a mindennapokhoz. Legnagyobb példaképem egyébként a nővérem. Nála láttam, milyen szép ívet tud leírni az ember önfejlejlesztésben, ha odateszi magát.

– Miben tudsz igazán kiteljesedni?

– A kiteljesedést úgy látom, mint egy spirális vonalat, amely körkörösen befele halad egy centrális pontba, ezért inkább úgy fogalmaznék, hogy „beteljesülés”.

Megértettem azt, hogy a teljességet magamban kell keresnem, és nem a körülöttem lévő világban.

Szeretem az embereket, de szeretek egyedül lenni is. Ha befele fordulok, tudom, hogy mindenem megvan ahhoz, hogy boldog legyek, nem másoktól függ az én „egész”-ségem – és ez segít abban is, hogy a rajtam kívül álló dolgokat szebb fényben lássam.

– Fotóid teljesen más szemléletet adnak, nem szokványosak. Fontos neked, hogy másak legyenek?

– Sokkal fontosabbnak tartom, hogy hitelesek legyenek, mint másak. Legtöbbször az ösztöneimet követem, és nem valami receptet. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem próbálok megfelelni az emberek elvárásainak, mert jólesik a pozitív visszaigazolás, és további motivációt nyújt, ha érzem, hogy van értelme annak, amit csinálok.

Fotók: Bálint Orsolya alkotásai

korábban írtuk

Nemes András Csaba: Akkor vagyok művész, amikor semmi más nem vagyok
Nemes András Csaba: Akkor vagyok művész, amikor semmi más nem vagyok

Nemes András Csaba kolozsvári szobrász, grafikus a Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemen tanult, korábban meg Benczédi Sándortól és Vetró Artúrtól. Körülbelül ennyit tudtam róla interjú előtt. Meg azt, hogy valahányszor megláttam egy-egy alkotását, ottfelejtettem magam előtte. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. áprilisi lapszámában jelent meg.)