Élmény – Ian McEwan: Vágy és vezeklés ARCHÍV

Vágyakozás, szerelem, tragédia, szenvedés, háború, még több szenvedés, és a végén egy csattanó. Tulajdonképpen ennyivel le lehetne írni a történetet, ezek a jellemzői, és ez nem kevés egy könyvben.

A regény Briony bemutatásával kezdődik, aki 13 éves, nagyon élénk fantáziával, és túl sok szabadidővel rendelkezik. Ahogy haladunk az olvasással, szépen sorra megismerjük a családját, rokonait, a személyzet néhány tagját – ugyanis

a Tallis család, amelynek legfiatalabb tagja Briony, egy hatalmas udvarházban él, nem szenvednek hiányt semmiben, hacsak érzelmileg nem.

Briony anyja ugyanis a szülés óta súlyos migrénnel küzd, így nem igazán veszi ki részét a kislány neveléséből. Ennek a felelőssége Ceciliára, Briony nővérére hárul, akit a kislány istenít, lényegében kisajátítja magának. Talán ebből is fakad a féltékenysége, az úgynevezett védelmi reakciója, amelyet a takarítónő fiával szemben tanusít, ugyanis a szeme előtt bontakozik ki Cecilia és Robbie szerelme, Briony pedig az események során szörnyű hazugságra vetemedik, ami tragédiák sorozatát indítja el.

A történet a legelején még nem annyira izgalmas, ugyanis Briony szemszögéből ismerjük meg a környezetet, de aztán hamar beszippant. A második fejezetben már Cecilia nézőpontjából látjuk a világot, és itt kezd érződni valamiféle vibrálás, a forró nyári napok és esték álomittas varázsa, a gazdag vidéki angol udvarház és a hozzá tartozó táj és emberek elröpítenek egy olyan világba, ahol még békesség honol – a II. világháborút megelőző csend és nyugalom van jelen, nincs nehézség és alig akad némi szórakozási lehetőség egy fiatal, főiskolát végzett lány számára.

Aztán megjelenik Robbie, és az izgalom kezd fokozódni. A feszültség tapintható kettejük között, bár még nem igazán értik, hogy mi is történik velük, bennük. Az olvasó szurkolni kezd, izgulni értük, hogy végre egymásra találjanak, és aggódik is, hogy mi fog történni, ugyanis Briony gondolatai és érzései nem sok jót sejtetnek. 

Nem szeretném elmesélni töviről hegyire, hogyan követik egymást a félreértések, a hazugságok, és hogyan tetéződnek egymásra a tragédiák, az olvasóra bízom, hogy kövesse figyelemmel a fiatalok sorsát, vonja le következtetéseit, és találjon mentséget Briony számára, vagy ne. A vezeklés, amely a tette következményeként élete végéig elkíséri őt nagyon súlyos. Van-e feloldozás? Mentségül szolgálhat-e az életkora, az elkényeztetett volta, az anyja hiánya az élete első időszakában arra, amit okozott? Ezt az olvasónak kell eldönteni, mert a könyv nem nyújt egyértelmű feloldozást.

A csattanó a regény végén nagyon megdöbbentő, de erről sem szeretném lerántani a fátylat, hiszen akkor oda az izgalom, a kíváncsiság. 

Ajánlom, hogy egy bögre forró teával (mégiscsak Angliában vagyunk a könyv olvasásakor), egy jó kis kockás takaróval húzódjanak a kedvenc olvasósarkukba, és adják át magukat a történet magába szippantó erejének.

Cikkünk a Nőileg magazin 2021. decemberi lapszámában jelent meg. 

Illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk