Élmény – Pamela Druckerman: Nem harap a spenót ARCHÍV

Kivételesen nem szépirodalmi művet hoztam, kedves Olvasók, hanem valami mást, valami érdekeset, valami felettébb szórakoztatót, azoknak, akiket érdekel más nemzetek kultúrája, más népek nézőpontja, és esetleg szeretné tágítani a gyermeknevelésről alkotott elképzeléseit. Tudom, tudom, könyvből nem lehet gyermeket nevelni, én sem azért olvastam el ezt, és vágtam bele még pár ilyen jellegű olvasmányba, mert a lányaimat az olvasottak szerint szeretném nevelni, szó sincs róla.

Lehet azonban néhány tippet ellesni, kipróbálni, hátha egy óriási veszekedés közben – ilyen minden jó családban előfordul – másként tudunk reagálni, vagy jobban rá tudunk hangolódni az adott korosztály sajátosságainak megfelelően szeretett gyermekünkre.

Pamela Druckerman amerikai származású újságíró, aki brit férjével Párizsban telepedik le, idővel gyermeket is vállalnak, és leginkább amerikai módra nevelik a kislányukat. Pamelának hamar feltűnik, hogy a francia gyerekek alapjáraton valahogy sokkal nyugodtabbak, nem hisztiznek annyit, és az étteremben nyugodtan ülve megeszik az ételüket, ami gyakran különféle zöldségekből, halból, sajtokból áll. Újságírói és anyai kíváncsisága azonnal feltámad, és elkezd kutatni, utánajárni, hogyan lehetséges mindez. Beszél francia szülőkkel, gyermekorvosokkal, pszichológusokkal, feltérképezi a francia neveléstörténet nagyjainak, mint Jean-Jacques Rousseau és Françoise Dolto tanításait, melyek alapján mai napig nevelik a francia gyerekeket.

Nagyon érdekes volt belelátni egy más kultúra hétköznapinak mondható életébe, és rájönni, hogy nálunk, saját környezetünkben sokkal inkább az amerikai példa a követett, vagyis a gyermek mindenek előtt és felett,

a szülők, különösen az anyák teljesen alárendelik magukat a családjuknak, gyermeküknek, háttérbe szorítva ezáltal saját igényeiket, akár egész lényüket. A franciák másképp csinálják, és nem kevésbé odaadó szülők, egyszerűen csak képesek korlátokat szabni, és ahhoz tartani magukat, gyermekeiket. Ez náluk alapértelmezett felállás, így sokkal kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak, ezáltal a családi légkör is fesztelenebb, ami rendkívül fontos a gyerekek fejlődésének szempontjából.

Sok részletet elárulhatnék még a könyvből, de nem teszem, mert érdemes az olvasónak felfedezni, elemezni, levonni a következtetéseket, vagy egyszerűen csak szórakozni az újdonsült amerikai anyuka rácsodálkozásain, amit humorral fogalmaz meg, a saját ballépéseit, gyengeségeit vagy akár félelmeit, kudarcait nyíltan felvállalva. Semmiképp ne egy száraz, szakszerűen megírt olvasmányra számítsanak az érdeklődők, ez a könyv miközben tanulságos, rendkívül szórakoztató.

Cikkünk a Nőileg magazin 2021. májusi lapszámában jelent meg.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

Ölelésre vágyó, árva kislány a lapok között, szívfacsaró olvasmány – Máté Angi: Mamó
Ölelésre vágyó, árva kislány a lapok között, szívfacsaró olvasmány – Máté Angi: Mamó

Egyszerű, pici kis könyv. Egyszerű a címe, egyszerű a fehérsége, jól megfér a polcon a többi könyvvel, nem hivalkodik, nem tolakszik, vár. Vár az olvasóra, a saját emberére, aki majd átlapozza, csodálkozva betűzgeti, magához öleli, szeretgeti.