ARCHÍV Növény igen, tévé nem: pihentető hálószobatitkok

Van, aki csak aludni jár be, másnak ez a szentély, és itt tölti a legtöbb értékes időt. Mindegy, hogy miért tartjuk fontosnak, abban egyetérthetünk, hogy otthonunk legmeghittebb része kell(ene) legyen a hálószobánk. Hogy ezt hogyan érjük el, mutatunk néhány használható ötletet. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. novemberi lapszámában jelent meg.)
Hirdetés

Én abszolút a minimalizmus híve vagyok, ha a hálószobáról van szó: ágy, éjjeliszekrény, egy kisebb szekrény, képek a falon – semmi több. Nyilván, akinek nagy tér adatik, az tud játszani az elemekkel, és becsempészhet egy komódot, helyet kaphat a gardrób, esetleg más kiegészítők is. Lássuk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha éppen most alakítjuk álmaink hálószobáját, vagy csak átrendeznénk a régit.

Szívhez szóljon

Nagyon elcsépelt tanács, de tényleg fontos, hogy a hálószoba olyan legyen, ahová szívesen térünk be. Ez egy magán tér, amely minden szempontból ideális kell legyen. Nem baj, ha nyugtató és csendes, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehet színes. Tény, hogy a világosabb szín revitalizáló hatású, míg a sötét színek biztonságérzetet sugároznak, megnyugtatnak. Ettől függetlenül, egyetlen szabály van:

pozitív érzeteink társuljanak az adott színhez.

Csak a legfontosabbakat

Hajlamosak vagyunk telepakolni a hálószobát, pedig egyetlen funkciója kellene legyen: segítse a pihenésünket. Ezért

nem biztos, hogy jó, ha fullasztóan tele van rakva bútorokkal, képekkel, tárgyakkal, amelyek igazából nem játszanak szerepet a pihenésben.

Ha van rá lehetőségünk, próbáljuk meg száműzni a felesleget. Válasszunk egy kényelmes ágyat, passzoló éjjeliszekrényeket hozzá, és maximum egy kisebb ruhatárolót, ha mindenképpen ott tartanánk a levetett holmikat.

Elválasztók

Rengeteg hasznos ötletet találni arra az esetre is, ha egyszobás vagy kis lakásban kell kialakítani az alvóhelyet: ilyenkor törekedjünk arra, hogy az elválasztás adja meg a hálószoba érzést, vagyis legyen annyira elhatárolt, hogy intimitást tudjon biztosítani.

Kiegészítők

Nem kell belőlük sok, porfogónak semmiképp. De a díszpárnák, a személyes tárgyak, amelyek emlékeket idéznek, a fontosabb pillanatainkat megmutató képek a falon mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy reggel jól induljon a napunk.

Fények

Hirdetés

Ne arra törekedjünk, hogy vakítson a fény. Akkor vagyunk igazán szerencsés helyzetben, ha sok természetes fényt kap a szoba, ám ha akarjuk, bármikor besötétíthető, ha pihenni szeretnénk. Ha nem adatik meg az elegendő természetes fény, ne a lámpa fényével akarjuk pótolni: válasszunk inkább rejtett fényeket, hangulatvilágítást, amelyek egyrészt harmóniát sugároznak, másrészt jól néznek ki.

Téliesítés és nyáriasítás

Ez abban merül ki, hogy az ágynemű télies vagy nyárias mintájú és/vagy színű, illetve a kiegészítők is ehhez igazodnak. Ad egy pluszt a hálószobánknak, ugyanakkor azt az érzést kelti, hogy megújult a tér.

Mindenképp és semmiképp

Néhány növény mindenképp kell, televízió semmiképp. A növények szép és nyugtató hatású kiegészítők lehetnek, segítenek a pihenésben. A televízió ezzel szemben kifejezetten gátolja a jó alvást, elvesz az értékes időből, amit beszélgetéssel, olvasással, vagy egyéb feltöltő „teendővel” tölthetnénk. Zárjuk ki.

Fotó: Shutterstock

Csodák márpedig vannak

Hirdetés