A tervezett idő szabaddá tehet

Őszbe hajlik már a hónap. Furcsa módon inkább ez az időszak az összegzés, tervezés, az idő mérlegelésének időszaka számomra, mint az év vége, eleje. Mintha a nyarat követően innen indulna a következő évnyi lendület – de biztos sokan így vannak ezzel, például akik a gyerekek vagy hivatásuk miatt az oktatási rendszerhez kapcsolódnak.

Ebben az időszakban vannak a számomra fontos születésnapok is, amikor szintén az idő gondolatával játszadozik az ember. Szóval ilyenkor valahogy előtérbe kerülnek az idő keretei, rendje és mulandósága.

Szeretem beosztani az időmet – és ez nem csak a munkára vonatkozik. Vannak, akik úgy gondolják, így túl merev az élet, elvész a spontaneitás, kreativitás, szabadság.

Én viszont pont fordítva látom: akkor van szabad energiám, ha pontosan tudom, hogy mikor minek kell megvalósulnia, s nem azzal vesződöm, hogy gondolatban kergetem a tennivalókat vagy indokolatlanul alkalmazkodom mások idejéhez. Így a szabadidő valóban szabaddá válhat, s ami nem annyira fontos, nem okoz káoszt. Többnyire. A körülmények amúgy is hozhatnak váratlan fordulatokat. Valahogy így vagyok az idővel… 

[caption id="attachment_84118" align="aligncenter" width="335"]

A Nőileg magazin szeptemberi lapszáma – Katt a képre a megrendeléséhez[/caption]

A tervezett és a váratlan egy lapszámban is találkozik. Ahhoz hogy összeálljon a tartalom: tudjuk, hogy milyen témakörökben, kiket akarunk megszólítani, viszont egy dolog kiszámíthatatlan (és ettől nagyszerű is ugyanakkor) – amit az interjúalany ad hozzá gondolataival, szemléletével. Érdekes módon ezúttal az idő mintegy láthatatlan fonal összefűz több beszélgetést, holott egyetlen cikkben volt tervezett: nagycsaládos dolgozó édesanyákat kérdeztünk, hogyan boldogulnak az időbeosztással, de a munka-szabadidő menedzselését említi címlaposunk, Ördög Nóra is. A népszerű kommunikációs szakember, egyetemi tanár, Kádár Magor saját időbeosztásáról és a minőségi időtöltés tervezéséről (is) beszél, és felüdülés látni ahogyan a keddi lányok egy átlagos hétköznapból valami rendkívülit képesek kihozni. Ez mind tervezett idő – mégis kreatív, szabad és örömteli. 

Cikkünk a Nőileg magazin 2022. szeptemberi lapszámában jelent meg.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk

A helyretétel hónapja
A helyretétel hónapja

Szeptember az összegzésről, rendrakásról, a helyretételről, a korábban elvetett- és mostanra beérett magok gyümölcseinek betakarításáról szól. Nem csupán fizikai szinten, hanem lelki és szellemi értelemben is. Ahhoz azonban, hogy rendbe tudjuk tenni a dolgainkat – és most ez sürgetően vonatkozik a párkapcsolatokra – tudnunk kell, hogy mi a rend. Mihez képest van rendben vagy nincsen valami? Ez pedig mindig a mércétől függ.