Adj erőt és adj időt! – Egy felhívás válaszadói ezeket tartották az elmúlt hónapok pozitívumainak

Két hónappal ezelőtt egy Facebook posztban játékra hívta követőit egy székely márkát és terméket kínáló oldal, melynek hatalmas a (női) követő tábora. A felhívásban arra kérték a játékos kedvűeket, hogy írják meg, ki-ki a saját családjában, életében milyen pozitív hozadékát tapasztalta meg a koronás helyzetnek, és melyek a legszebb szavak, amelyek elhangzanak, és segítenek felülemelkedni a bezártság érzésein.

A beszámoló első része a legszebb szavakra, mondatokra koncentrált (korábban megírtuk itt), a második része a világjárvány okozta pozitívumokat összegzi: a sok kellemetlenség mellett mi jót hozott hétköznapjainkba a szokatlan helyzet? 

Így, több mint három hónap után hajlamosak vagyunk a kellemetlenségeket látni, viszont nagyon sokan érzékelik a pozitívumokat is. 

Közel 1800 személy meg is osztotta véleményét, ezek alapján nézzük meg, mi az a tíz dolog, amit leggyakrabban említenek, mint a világjárvány jótékony mellékhatását. 

1. „Adj erőt és adj időt!”

A leggyakoribb szókapcsolat (ami 1338-szor fordult elő!) az a „több idő”, azaz a hozzászólók háromnegyede megemlíti azt, hogy a kényszerű otthonülés miatt valamire több ideje jutott. Ha egyebet nem is, úgy tűnik, időt hozott ez a periódus. Az, hogy mire használták, már változó. Gyakori az, hogy a családra, a gyermekekre, a társra, a régóta halogatott dolgokra, a fontos, de nem sürgős teendőkre, vagy a kedvelt hobby-tevékenységre.

2. Soha többé koránkelés!

A hozzászólásokban nagyon gyakran előfordul, hogy amiatt, hogy bezártak az óvodák-iskolák, a koránkelős, rohanós, kapkodós reggelek már a múlté, késéstől való rettegés nélkül kezdődik a nap. És végre „együtt reggelizik a család!”.

3. Meszelés

Ismerőseim körében is tapasztaltam a március-áprilisra előhozott meszelést, ami általában a július-augusztusok velejárója. A hozzászólók egy része is ezt tekinti jótékony hatásnak, mert miután a férfierő is otthon volt, így többeknél a kerítésépítés vagy a lakás és udvarfelújítás is napirendre kerülhetett. És lehetett „takarítani, kívül-belül”, a „ház minden szegletét”

Nem tétlenkedett itt senki, úgy tűnik.  

4. „Berobbantam a kertbe!” 

Nem kevesen vannak azok sem, akik a pozitív hatások közt elsőként említik azt, hogy „végre foglalkozhatom a virágaimmal”, a nemcsak teraszon kertészkedőknek lett veteményesük, megvalósult a magaságyás, végre a „kert is szeretve van”.

5. „Még palacsintát sütni is van idő!”  

Talán a bezárkózás legismertebb és legközkedveltebb tevékenysége volt: a konyhatündérkedés, a kovásznevelés és kenyérsütés. Eszerint a hozzászólók közel egytizede is a konyhában eltöltött (kreatív) időt említette, mint a pandémia hozadékát. Olvashatunk arról, hogy van, aki megtanult „jókat sütni-főzni”, lett idő „új recepteket kipróbálni”, vagy gyerekekkel együtt készíteni el a finomabbnál finomabb fogásokat. 

6. „EGYÜTTlét, végre!” 

A hozzászólások közel felében megjelenik az együtt szó, legyakrabban az „együtt vagyunk”, „végre együtt a család”, „együtt ebédelünk minden nap”, és ehhez hasonló kijelentésekben. 

És van, aki kifejezetten annak örül leginkább, hogy az apák is otthon lehettek, felkerültek a hétköznapi családi fotókra is, és már nem dolgoznak „reggeltől estig és estétől reggelig”, 

vagy ha kell is munkába járniuk, többet játszik a gyerekekkel. 

7. Nu te supăra, frate! 

Minden huszadik hozzászóló a karantén pozitívumaként a családdal, gyerekekkel való társasjátékozást emelte ki, van, aki az unokáival „römizett, kártyázott”.  A kommentek nyomán kiderül, hogy sok családnál előkerültek a polcról jobbnál jobb játékok, megtanítottak a kicsiknek régi kártyajátékot, ez pedig sok mókát és kacagást lopott be a külvilágtól elzárt hétköznapokba.  

8. „Mindig pörögtem, most az élet lelassított”

Minden tizedik hozzászóló arról számol be, hogy a járványnak köszönhetően nagyobb nyugalom költözött az életébe, lelassult az idő, megszűnt a rohanás, lecsendesedtek a mindennapok, „lelassult az életvitel”, nyugodtabb tempóra váltott minden.

9. Énidő

Mivel a hozzászólok 99 százaléka nő, a legtöbben pedig édesanyák is, nem elhanyagolható pozitívum, amiről jó néhányan említést tettek: végre kikapcsolódásra is jutott valamicske idő. „Előkerülnek a könyvespolcról a jobbnál jobb könyvek”, vagy „van időm olvasni, tanulni, kreatívnak lenni, sorozatokat nézni és lazulni”. „Most talán lesz időm befejezni a gobelinemet”, de 

az sem utolsó, ha valakinek volt ideje kipihenni a „felgyűlt fáradságot”.

 10. „Megtanultuk értékelni azt, amink van”

Többek számoltak be arról, a karantén egyfajta befelefordulást hozott, ez az időszak a valódi értékek felé irányították. A családi és baráti viszonyokat is úgymond rendezte: a jó viszonyok elmélyültek és megerősödtek, kollégával, baráttal, családtaggal, mert „a feladatok helyett egymásra koncentrálunk”.

Kiemelt kép: Shutterstock