Legszebb „koronás” szavaink

Két héttel ezelőtt egy Facebook posztban játékra hívta követőit egy igazi székely márkát és terméket kínáló oldal, melynek hatalmas a (női) követő tábora. A felhívásban arra kérték a játékos kedvű otthonülőket, hogy írják meg, ki-ki a saját családjában, életében milyen pozitív hozadékát tapasztalta meg a koronás helyzetnek? Illetve melyek a legszebb szavak, amelyek elhangzanak, és segítenek felülemelkedni a bezártság érzésein?
Hirdetés

Az internet népe igencsak szeret játszani, viszont akkor is meglepő, hogy egy poszthoz alig 8 nap alatt közel 1800 hozzászólás születik. Ez azt jelenti, hogy az emberek kapva kapnank a nyeremény-esély mellett manapság a ventillálás, a gőzkiengedés lehetőségén is, és örömmel mesélnek koronás tapaszatalataikról. 

Egy szociológus – különösebb kutatást nem igénylő módon, ha hozzájuthat egy ekkora adatbázishoz – nem tud ilyesmire nemet mondani. Úgyhogy – annak ellenére, hogy az eredmények nem tekinthetőek reprezentatívnak, nagyon érdekes tapasztalatok születtek ebből a rövidke elemzésből. A beszámoló első része a legszebb szavakra, mondatokra koncentrál, azaz ki milyen verbális védőpajzzsal vértezi fel magát a jelen helyzet ellen. Álljanak itt a koronás idők 10 koronázatlan szavai, kifejezései. 

10. Moss kezet!

Most már hivatalos: mindenhová elért a Moss kezet! felhívás. A válaszadók 1%-a azt vallja, náluk ezekben a napokban ez a mondat hangzik el a leggyakrabban, és ha nem is a legszebb, de a leginkább megnyugtat és biztonságérzetet ad. 

9. „Csak az egészség meglegyen”

Emlészem, kisgyerekkoromban nagytatámmal ha mentünk az úton, nagyon gyakran így köszönt: „Jó egészséget, szomszéd!”, „Adjon Isten jó egészséget!” Most ezt az emléket elevenítik fel azok a kijelentések, amelyek az egészséggel kapcsolatos mantrákról számolnak be. A hozzászólások 2,5%-ában az egészség jelenik meg a legszebb szóként, kifejezésként. Merthogy a legfontosabb az egészség,semmi baj nem lesz, csak betegek ne legyünk”,csak betegek ne legyetek”, és a bizakodás, hogy „Mi nem betegszünk meg, igaz?”

8. Mit eszünk?

És ha már kezet mostunk, mi is jöhetne, mint az háziasszonyok „kedvenc” kérdése: Mikor eszünk, mit eszünk? Mi legyen a vacsora? (25%) Vagy ha már lejárt volna az ebéd, netán a vacsora is, jöhet az „együnk valami finomat!”,  „Van valami finom? – Úgy tűnik a családok 4%-ban a kaja téma körül forgó kijelentések a leggyakoribbak az otthon kuksolós napokon. Így elképzelhető, hogy a nap fénypontja, amikor hallatszik a konyhából „Kész az ebéd, együtt eszünk”. Van, aki arról számol be, hogy a számára legszebb mondat, ami elhangzik a „Köszönöm a vacsorát”. (Itt jut eszembe, a Facebookon, egy másik „helyen” láttam egy közvélemény-kutatást, ahol édesanyák arról tettek tanúvallomást, hogy hány kiló lisztet sütöttek már el a  #maradjotthon hetekben és a 212 hozzászólóból 15% 7 kg felett, ennek fele pedig 10 kg felett jár.)

7. „Ne félj!”

A válaszadók 5%-a legszebb szóként, legszebb mondatként vallással, hittel, Istennel, imával kapcsolatosat írt. Ilyeneket találunk itt, mint „a Jóisten megsegít!”,  „Hit, remény, szeretet!”, „a csíksomlyói Szűzanya velűnk lesz ebben a nehéz időben”, vagy arról számolnak be, hogy többet imádkoznak, gyerekeikkel együtt esténként imát mondanak és bátorságot merítenek. 

6. Együtt könnyebb!

A válaszok közel 8%-ban megjelenik az együtt szó. Együtt lehetünk, együtt játszhatunk, együtt reggelizhetünk, együtt kertészkedhetünk. A karantén is könnyebb együtt, nemcsak a sírás ☺ 

5. Milyen jó nekem, hogy vagy nekem

Hirdetés

Minden tizedik hozzászólásban a legszebb szóként a hála jelenik meg. Hála a gyermekekért, az egészségért, a családért, a munkáért, az együtt töltött időért, a nyugalomért, a stresszmentesebb időszakért. De többször elhangzik (leírják) az is, hogy hálás vagyok azért, hogy van udvarunk, hogy nem kell dolgoznom, hogy itthon lehetek. 

4. Nem pandémia, empátia!

A kommentek közel egyötöde számol be arról, hogy milyen gyakran fordul elő a köszönöm szó, vagy a kérlek, a légy szíves, a segíthetek? Úgy tűnik, ez az időszak érzékenyebbé tette a családtagokat, illetve az egymás iránti tisztelet és megbecsülés jelentősen artikulálódott verbálisan is. Ide sorolnánk azokat a „legszebb szavakat” is, hogy „hiányzol”, „várlak haza”, „várunk haza”, mivel ez is azt jelzi, hogy a családtagok egymásra, illetve egymás lelkiállapotára való odafigyelése jelentősen nőtt. Az is előfordulhat, hogy tényleg többször hangzanak el ezek a szavak. De az is lehet, hogy az emberek jobban meghallják.

3. Take care!

Minden ötödik személy arról nyilatkozott, hogy az egyik leggyakrabban elhangzó mondat náluk a „Vigyázz magadra A kommentelők 16%-a napi szinten aggódik valakiért, minden nap elismétli egy szerettének személyesen és/vagy telefonon, és valószínű ez a mondat ma sokkal több tartalommal bír, mint a korona előtti életben.

2. Andra tutto bene!

Ezüstérmet kapnak a „Minden rendben lesz!” üzenetet hordozó legszebb szavak és kifejezések, ugyanis minden negyedik személynél előfordult valami olyasmi megfogalmazás, ami a „túl leszünk ezen is!”, „elmúlik ez is”, „lejár” hiszen „semmi nem tart örökké!”. És az optimizmusra utal az is, hogy nagyon sokaknál a leggyakrabban elhangzó mondatok úgy kezdőnek, hogyAmikor ennek vége lesz, akkor”, és nem úgy, hogy ha..” Persze, van akinél be is fejeződik: „reggeltől estig nyári kertekben kávézunk”. 

1. „ezek között pedig legnagyobb a szeretet” (1 Kor 13: 13.)

A legszebb szó mi más lehetne? Minden harmadik személy (33,2%) hozzászólásában megjelent vagy a szeretet vagy a szeretlek szó. Ez azt is mutatja, hogy ez az időszak az emberi élet törékenységére, az élet sebezhetőségére hívta fel sokak figyelmét, és arra, hogy az emberi kapcsolatok, a család, mennyire fontos, és mennyire szükséges az érzelmek kimutatása. Még Székelyföldön is. 

Kiemelt kép: Shutterstock

Hirdetés