Ménessy Kinga Kitty: Tudják, hány százalékot tesz ki a rólunk alkotott összképben a vizuális információ? Protokoll bonbon

A protokoll nagykönyv szerint a megjelenésünk nem csupán fél-, hanem a teljes sikert jelentheti. Ezzel szemben, mifelénk azt tapasztalom, hogy szó szerint a szürke összes árnyalatát viseljük, és csak nagyon ritkán látok kivételeket az utcán. Pedig a színes megjelenés színes egyéniséget is takar – még akkor is, ha ezt így kimondani túl merésznek hangzik. Van élet a fekete-fehér kombináción túl, még a protokoll szerint is. Elég, ha csak néhai II. Erzsébet királynőre gondolunk. Ugye?

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Nem, nem fogok felcsapni stílustanácsadónak, bár egy protokollszakértőnek ez is feladata lehet. Nekünk ugyanis mindig, minden esetben képviselnünk kell a megfelelő megjelenéskultúrát, mert tudjuk: azzal, hogy mit viselünk, már nagyon sok információt el is mondtunk, pedig még meg sem szólaltunk.

Tudják, hogy hány százalékot tesz ki a rólunk alkotott összképben a vizuális információ? Ötvenötöt!

Ez minden máz nélkül azt jelenti, hogy amint megjelentem valahol, még meg sem szólaltam, 55 százalékban már megalkották a képet rólam, bármit és bárhogy mondok utána. Amúgy az, amit mondok, csak 7 százaléknyit jelent, ahogyan mondom, az 38 százalékot. Tehát ebből a megközelítésből is, igenis kell adni a megjelenésre, ami protokoll körökben egyenlő az eleganciával. S bár sokan hiszik, tévesen, hogy az elegancia valamennyire pénz kérdése is, bármikor elfogadom a kihívást, hogy bebizonyítsam: semminek nem kell drágának lennie rajtunk ahhoz, hogy jól nézzünk ki.

A mindennapi elegancia ugyanis hozzáállás kérdése, és sokkal inkább belülről jön.

A legfelsőbb szintű megjelenéskultúrát a protokoll szigorú szabályokhoz köti, az internet, valamint protokoll könyvek tömkelege ír arról, hogy hány centi legyen a szoknya hossza, hányféle dresszkód létezik, a cipőnk miből lehet, és milyen magas legyen, és még hosszan folytathatnám a sort. Itt is ajánlom, mint minden protokoll témában, a protokoll nagyasszonya, Görög Ibolya könyveit vagy akár internetes előadásait, hiszen nem csak tanulságosak, de zseniálisak is. Van azonban néhány apróság, amelyet talán csak a sorok között olvasva, vagy egyszerűen tapasztalatból tudhatunk (meg). Például, hogy

miért csodaszín a fehér?

Amellett, hogy elegáns, a felsőruházat, ha fehér, képes eltüntetni arcunkról a legalattomosabb fáradtságot is. Ha a bőrszínünk sápadt, és sosem ajánlották nekünk a fehér viselését, én azt mondom, akkor is próbáljuk meg, feldobva egy erősebb rúzzsal, színes kendővel vagy nyakékkel. A másik nagy erényünk a helyes megjelenéshez, ha pontosan tudjuk, hogy mely színek és formák találnak hozzánk a legjobban, ehhez tanácsolom stílus- és színtanácsadó felkeresését. Valóban csodákra képesek.

Ha biztosra akarunk menni elegancia terén, gyöngyöket választunk.

Ez lehet fülbevaló vagy nyakék is, lehetőleg azonban ne egyszerre. A smink, hölgyeim, elegáns megjelenéshez elengedhetetlen. Ez nem kell sok legyen, nem kell műszempilla és kilónyi szemhéjfesték, mindössze egy bőrünknek megfelelő krémpúder (nagyon könnyű felvinni és viselni, nem tömíti el a pórusokat, és nincs maszk hatása), valamint szájfény. Ami még fontos lehet, hogy – eleganciát követelő helyszínen vagy rendezvényen – a vállakat soha ne hagyjuk szabadon! Mindig legyen nálunk váltóharisnya, hiszen bármikor szükség lehet rá; a kebleket nem láttatjuk, mert azzal mást sugallunk; és ha férjnél vagyunk, akkor hagyjuk a bizsut: viseljük csak a jegy- vagy karikagyűrűt.

A következő részben a rendezvényeket vesszük nagyító alá, természetesen protokoll szemmel.

korábban írtuk

Sebestyén Kinga: Nőnek lenni jó? – Márciusi lapajánló
Sebestyén Kinga: Nőnek lenni jó? – Márciusi lapajánló

Mi, nők, sokat voltunk kiszolgáltatott helyzetben, társadalmi okokból és hagyományok nyomására is. Még ma is gyakran találkozunk olyan mondatokkal, hogy „hol a nő helye”. S ha éppen valaki kilóg a sorból, esetenként mi magunk törünk pálcát felette.