Sebestyén Kinga: A szeretet mértékegysége – Decemberi lapajánló

Ünnepi időszakban vagyunk. Már november elejétől gyakran halljuk, hogy elindult az őrület… Szomorú vagyok ettől, hogy ennyire degradáltuk az egyik legfontosabb ünnepünket. Így valóban nehezen megélhető mélységében az, amit igazán adhatna a készülés.

És ennek nyomán adódik számomra a kérdés: milyen értékrendünk van? Következtetésképp: mit adunk tovább gyermekeinknek, a következő generációnak? Biztos, sokan vagytok így, hogy meg kellene állnunk egy-egy pillanatra és rá kellene néznünk, hogy mit művelünk magunkkal, a környezetünkkel. El vagyunk foglalva azzal, hogy megfeleljünk mindennek, amit elhitetett velünk ez a kor. Alig bírjuk a nyomást, de valóban ezzel teremtünk szerető, békés együttlétet? Ha beleállunk a trendbe? Vajon, valódi értékek mentén gondolkodunk? Tárgyak, eszközök, pénz – mi lett a mozgatórugója az érzelmek megélésének, kifejezésének?

Az alig tinédzser fiam első találkozása a szerencsejátékkal részben azért történt, mert ajándékot szeretett volna venni nekem.

Hosszú évek nehézségeit hozta magával ez az első döntés. Persze emögött mélyebb megélések, hiányok húzódnak, mint maga az ajándék vagy később a nyerés eufóriája, de amióta tudok erről az első pillanatról, a szívem összeszorul, ahányszor csak eszembe jut. Felelős vagyok ezért, és ezt nem önostorozásként írom, pusztán tény. Hála érte: számunkra szerencsés véget ért ez az évekkel ezelőtti fejezet… Talán mesélünk is róla egyszer. 

Valahogy a rohanásban, az egymásra figyelés hiányában póteszköz lett, hogy ajándékokkal, sőt azok mértékével helyettesítünk. Ezt az attitűdöt pedig tovább is adjuk.

Jó esetben az értékek félreértelmezése nem csap át ilyen szélsőségekbe, mint ahogy nálunk megesett. Mégis, a hasonló történetek mutatják meg, hogy milyen messzire is vihet a tévút, amit, ha nem veszünk észre, életek, családok széthullásához vezethet. 

Én is rendre beleesem az ünnepi „hajsza” csapdáiba, de ma már igyekszem egyre többször megállni, értelmezni, tudatosítani, hogy mi jelent számomra értéket. Egy biztos: az egyik legfontosabb, amit egymásnak adhatunk, az a szeretetteljes figyelem. 

Nőileg magazin, 2023. december

Miként lehet színészi karrier mellett 4, (azaz négy!) gyermeket nevelni? Decemberi címlaposunk számára az anyaság hozta meg a kiteljesedést nőként és szakmailag egyaránt. Ünnepi lapszámunkban Pál-Varga Márta, a Tomcsa Sándor Színház művésze erről is mesél. Hol tart jelenleg a nemek közti egyenjogúság a nagyvilágban? Hát a mesterséges intelligencia számára? Erről faggattuk a világszerte ismert aktivistát, emellett egy férfi lélekműhelybe is ellátogattunk, merthogy „lelkiznek” végre a férfiak immár Székelyföldön is! A decemberi NYOMTATOTT lap kapható az újságárusoknál!
Fotó: Nagy Sarolta