Címke: függőség

Bohócok, bűnbakok, elveszett gyermekek és hősök: Alkoholisták gyermekei a gyógyulás útján

Ahol van egy szenvedélybeteg, minimum három, de inkább öt ember szenved a családban: szülei és gyerekei, házastársa. Mert a függőség az egész családi dinamikát átalakítja. Kedves Rita és Telman Enikő a szenvedélybeteg családban felnőttek számára indított hiánypótló önismereti csoportot Székelyudvarhelyen, azért, hogy akik alkoholfüggők gyerekeiként nőttek fel, szembenézhessenek sérüléseikkel, működésükkel, így lépve a gyógyulás útjára. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. áprilisi lapszámában jelent meg).

Miklós Csongor: Szeretem magam, de ez sok munka eredménye

Nehéz lenne Miklós Csongort beskatulyázni. Pszichológus? Fotós? Sportoló? Ugyanakkor apa, blogger, mentálhigiénés szakember és közösségépítő is. Sokrétű, mint a hagyma – mondja Shrek a népszerű animációs filmben. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. szeptemberi lapszámában jelent meg.)

Kedves Rita segítőnővér: A józanság számomra nem fizikai állapot, hanem szemléletmód

Hogy mennyire mély gödörben lehet az, aki egy függőség rabja, valószínűleg csak az érintettek és közeli hozzátartozóik érzik. Ezeknek, a látszólag néha kiút nélküli személyeknek nyújt kapaszkodót Kedves Rita segítőnővér, Gyergyószentmiklóson élő szociális munkás és addiktológiai konzultáns, akinek – talán nem túlzás ezt állítani – eredeti hivatása, a szerzetesség is visszaköszön ebbéli elhivatottságában.

Szerhasználat idehaza: a fű PR-ja „győzött"

Iszonyúan elterjedt a szerhasználat a fiatalok körében – meséli egy szakember. A kannabisz-származékokat a legtöbb erdélyi tini is kipróbálja legalább egyszer, sokan azonban naponta használnak valamit: lazításként, vagy azért, hogy felpörögjenek.

Nők bódultan – a magány betegsége

Tabu, szégyen, tehetetlenség, fájdalom betegnek, családtagoknak. Könnyebb szőnyeg alá söpörni, mint tudomásul venni és tenni a változásért. Tenni, de mit? Eszköztelen a függő és a hozzátartozó egyaránt, ezért is rendkívül fontos, hogy merjenek segítséget kérni. (Cikkünk a Nőileg magazin 2019. szeptemberi lapszámában jelent meg.)

Dr. Zacher Gábor – Tudok valami hasznossal szolgálni

Futásfüggő és dohányos. Pár évvel ezelőtt még maratont futott. Pipázik, és nem is akarja letenni. Vallja, egy spanglitól nem dől össze a világ, csak akkor, ha a nem megfelelő ember szívja el. Hisz a családban, az első buli előtt otthon töltött 16 évben, az anya feltétlen szeretetében és a apa-fiú közös sörözés fontosságában. Azt mondja, ez – a család közös ereje – kell ahhoz, hogy ne nála kössünk ki. Zacher Gábor toxikológus főorvossal beszélgetni óriási élményt jelentett. (Cikkünk a Nőileg magazin 2020.

Egy sör nem sör!? – Ivással kapcsolatos hitek és tévhitek

Megiszunk valamit? Gyere be egy italra! Egészségedre! Koccintsunk! Mit kérsz: sört, bort, pálinkát? Jöhet, ebben a sorrendben. Evés előtt pálinka, evés után bor. De hát egy sör nem sör, hozhatsz még! Á, a sör nem ital. – Mennyiféle párbeszéd zajlik az alkohol körül kicsinyke társadalmunkban! Ivással kapcsolatos hitek és tévhitek. (Cikkünk a Nőileg magazin 2018. decemberi lapszámában jelent meg.)

Megtanulni józanul élni – A magyarózdi rehabon jártunk

Azok élnek itt, akik letennék a terhet, ami őket és környezetüket már a végsőkig elfárasztotta, akik szabadulnának a függőség rabságából. Akiket talán válaszút elé állított a párjuk, a család, az élet, de itt a belső motiváció is kialakul: mássá, józanná válni. Évek óta kívánc

Csehország: várak, sörök és jó emberek

Ha azt mondom, hogy Csehország és utazás, elsőre általában a finom sör és a csodálatos főváros, Prága ugrik be a legtöbb embernek. Tavaly nyáron mi a vidéket, a kisvárosokat céloztuk meg.