Sebestyén Kinga: Szerelem. Házasság. Nehezen kapcsolódok e két szóhoz – Februári lapajánló

Szerelem. Házasság. Napokig forgattam magamban e két szót, nehezen kapcsolódok hozzá. Na nem azért, mert ellene lennék, vagy ne lenne tapasztalatom legalább az egyikben. De milyen hiteles gondolatot fogalmazhatnék meg ezekről, ha nekem éppen nem sikerült? Nincs szép, felemelő történetem, és túl sok hamis fényű kapcsolatot láttam, látok ma is. Túl sok sérültet, megtört, bizalmatlan embert, akik ennek nyomán képtelenek a hitre, hogy létezhet szép, hiteles összetartozás.

Fotó: Nagy Sarolta

Nem frusztrációtól elvakult gondolatok diktálják eme sorokat, pusztán van egy olyan rétege is a társadalomnak, amelynek valahogy nem jött össze. Nem mindig arról van szó, hogy ők nem akarták. Messzire vezetne most mögé nézni, hogy milyen göröngyös út vezetett idáig, minden történet más, mindannyian máshol tartunk. De

ez nem azt jelenti, hogy nekik nem fáj.

Hogy ne lenne egy-egy tőrdöfés, felszakított seb, vagy láthatatlan pofoncsapás, amikor megkérdezik: „és te, még mindig egyedül?”, „nem kell annyit válogatni!”, „kifutsz az időből!”, „tudod, az életben kompromisszumokat kell kötni…”

Tudjuk.

Mindenki a maga történetét és önmagát tudja igazán vizsgálni. Ha akarja, persze. Ha még van víziója arról, hogy érdemes megpróbálni. Nekem, bár negatív minták sora övezte az életemet gyerekkoromtól fogva, mégis, valami belső késztetésem mindig volt rá, hogy

legalább keressem a jó történeteket a környezetemben.

Igaz, hogy a két kezemen meg tudom számolni, hány jól működő házasságot, párkapcsolatot látok, de az már elég arra, hogy azt mondhassam: igen, lehetséges. És nagy örömöt szerez, amikor a Nőileg cikkei között is hasonlót olvashatok.

Februárban van a házasság hete és a szerelmesek napja. Párkapcsolatokról való gondolatok most több írásunkból is kibomlanak. A környezetem jó példái pedig többnyire azt mutatják: mindkét félnek akarnia kell, hogy jól működjön. Nem adják ingyen, dolgozni kell érte.

Boldog februárt!

Nőileg magazin, 2024. február

korábban írtuk

Szilveszter Andrea: Hinni akarom, hogy a haláleset, mint minden megrendülés, növekedést hozhat
Szilveszter Andrea: Hinni akarom, hogy a haláleset, mint minden megrendülés, növekedést hozhat

Hogy fel lehet-e készülni egy szerettünk elvesztésére, nem tudom. Egy ideje egyre inkább életszagú, és egyre közelebb merészkedik az eddig még valami sejtelmes és távoli, a halál. Nem tehetünk egyebet, mint, hogy megszelídítjük.