Szex gyermekvárás közben is

Ami gyönyört okoz az anyának, az jó a babának is, így a szakember. De nem a szellemi gyönyörködésre, hanem a testi örömökre gondolunk: hogy a gyermekvárás hónapjaiban nemcsak szabad, hanem javallott is szeretkezni. A gyakori kérdésekkel fordultunk szakemberhez.

Hirdetés

A nők életében, nőiségük kronológiájában,három fő stáció van: az első menstruáció, a terhesség és szülés, illetve a menopauza. Mindenikhez számos érzelem, de sok tévhit is kötődik, azonban talán egyiket sem övezi annyi kérdés, mint a gyermekvárást: anyának és nőnek lenni egyszerre, életet nevelni testünkben. „A megfogalmazás is félrevezető: terhesség, mintha a gyermekvárás terhes, kellemetlen, nem kívánatos állapot lenne. Holott mindez természetes” – hangsúlyozza Szabó Sándor szülész-nőgyógyász főorvos. Megjegyzi: akárcsak a táplálkozás vagy a mozgás esetében, a nemi élet sem kell teljesen átalakuljon a terhesség ideje alatt, sőt, a szeretkezés babának és mamának is jót tesz: testi és lelki megnyugvást eredményez.

Szeretkezni, kicsit másként

Egészséges párkapcsolatban, egy nem veszélyeztetett terhesség alatt a két fél ugyanúgy igényli a szexet, mint előtte, véli Zsófi. „Én a terhességem idején sokszor még jobban kívántam, mint úgy általában. Ami jólesik a kismamának, az nem árthat a babának sem” – hangsúlyozza. Minél előrehaladottabb a terhesség, annál inkább használni kell a fantáziát, osztja meg mosolyogva, mert a hagyományos, megszokott pozíciók már kényelmetlenek lehetnek, de nagyon sok módszer van arra, hogy ilyenkor is kielégülhessen mindkét fél. „Nagyon fontos szem előtt tartani a biztonságot, nem kell bevadulni, meg extrém helyzeteket próbálgatni, ez az időszak nem erről szól” – teszi hozzá. Zsófi és párja a terhesség vége felé, a szüléshez közeledve már úgy csinálták, hogy neki ne legyen orgazmusa – magyarázza –, mert a méhösszehúzódás, ami ezzel jár, siettetheti a szülést, amit nyilván nem akartak. Egyébként lehet úgy is élvezetes és kellemes a szex, ha elmarad az orgazmus. „Én azt tudom mondani, hogy ha egészséges terhességünk van, akkor ne féljünk a szextől, hallgassunk az ösztöneinkre, bízzuk magunkat a párunkra, és élvezzük a szexet és a terhességet együtt” – biztat a fiatal anyuka.

 

Amire figyelni kell

 

Normális lefolyású terhesség esetén a szeretkezés nem jár veszéllyel, főként az első két trimeszterben, sorolja dr. Szabó Sándor. Odafigyeléssel és óvatosan, illetve ha ez az anyukának nem okoz kellemtelenséget, akár a kilencedik hónapban is élhet rendszeres nemi életet a pár.

Bár nem a szexuális aktivitás az okozója, intő jel, hogy orvoshoz kell fordulni, ha vérzés fordul elő. „A terhesség alatt is gyakori a hüvelygyulladás, mely könnyedén kezelhető, ilyenkor rövid ideig, egy-két hétre tiltjuk el az anyát a nemi élettől. Amennyiben bővebb vérzésről van szó, az arra is utalhat, hogy a méhnyak nyitva van, vagy megsérült a magzatburok, ilyenkor előfordul, hogy a szülésig nem javalljuk a szeretkezést” – sorolja a szakember.

Dr. Szabó Sándor szülész-nőgyógyász főorvos

A félidőn túl, a második trimeszterben a szülésre „edz” a női test – teszi hozzá mosolyogva az orvos –, ilyenkor gyakoriak a méhösszehúzódások. A jelenség normális, amennyiben nem okoznak fájdalmat, nem kell aggódni. „Ha gyors egymásutániságban 6–10 összehúzódást tapasztal az anyuka, vagy a fájdalom meghaladja a megszokott menstruációs fájdalmat, akkor ildomos orvoshoz fordulni, hisz burokrepedés esetén fennállhat a vetélés veszélye” – figyelmeztet.

 

Túlzott óvatosság?

 

Hirdetés

Habár az orvos megnyugtatott, az első terhesség majd teljes ideje alatt száműztük életünkből a szexet, vallja be Imre. A fiatal pár első babája a lombikbébiprogram révén fogant, a teherbeesést sok keserűség és csalódás előzte meg, illetve több évnyi várakozás, ezért a kis „kincset” nagyon féltették, teszi hozzá felesége, Marcsi. „Annyira féltünk, hogy egy rossz mozdulattól sérülhet a kicsi, hogy egy-két együttléten kívül nem nagyon szeretkeztünk, habár a második trimesztertől az én libidóm gyakorlatilag az egekbe ugrott” – jegyzi meg nevetve az ifjú anyuka.

Mint az várható volt, minden jól alakult, világra jött a baba, nagy volt az öröm és a boldogság, majd röviddel a szülés után Marcsi ismét teherbe esett, ezúttal természetes úton.

„Úgy örültünk, hogy a szájunkat nem tudtuk összefogni, és minden félelmünk elpárolgott” – emlékszik vissza mosollyal az arcán Imre. A második terhesség alatt, az utolsó hónapot leszámítva, rendszeresen éltek nemi életet, bár ez sokszor kihívásokkal járt. „Nagyon esetlenek voltunk, sokat kellett helyezkedni, folyton zsibbadt valamelyik végtagom, vagy megkerülhetetlennek tűnt az a nagy pocak. De rengeteget nevettünk” – emlékszik vissza Marcsi. A legjobb mégsem a testi kielégülés volt, teszi hozzá, hanem hogy azt látta férje tekintetében: megváltozott testében is kívánatos, szép nő.

 

Szeretkezni sokféleképpen lehet

 

Ritka, de előfordul, hogy a kismamát teljesen eltiltják a szextől: ekkor sem kell azonban csüggedni, hisz nem a koituszban merül ki a szeretkezés.

Katának úgynevezett veszélyeztetett terhessége volt, a gyakori vérzések miatt már a második trimeszter elején intést kapott orvosától. „Egyszerűen ledöbbentem, nem tudtam elhinni. Azon gondolkodtam, hogyan mondom el a férjemnek. Olyan igazságtalannak tűnt, főként, hogy olyan tüzes voltam a babavárás idején, mint korábban soha” – magyarázza vehemensen. Az első hetekben, majdhogynem dacból, Kata közel sem engedte párját, aztán csak „ráfanyalodott” az együttlétre. „Azt hittem, elhagy, hogy annyit kell nélkülöznie. Aztán kialakultak a dolgok: kis fantáziával pótolható a tényleges coitus” – osztja meg. Végül hozzáteszi: nem tagadhatja, a második terhessége idején, amikor bebizonyosodott, hogy minden rendben van, és a doki zöld utat adott a szexnek, ujjongott örömében.

 

Öröm a mamának, öröm a babának

 

A kismamának nem kell fejre állítani az életét a gyermekvárás hónapjaiban, tévhit, hogy a szex a terhesség alatt árthat a magzatnak. „Egészséges terhesség esetén gyakorlatilag nem lehet a szeretkezéssel bántani a babát” – hangsúlyozza ismételten dr. Szabó Sándor. A magzatot és a kismamát nemcsak véredények tömkelege, hanem szoros érzelmi szálak is összekötik. „Ha ésszerűen és odafigyeléssel él a pár nemi életet, és bármilyen intő jelnél orvoshoz fordulnak, akkor a nemi élet jótékony hatással lehet a gyermekvárás idején: tőle kiegyensúlyozottabb lesz az anyuka és a baba is. Hisz ha az anya gyönyört érez, akkor bizonyára a baba is örvendezik a pocakban” – summázta az orvos. 

Hirdetés