ARCHÍV Asszonytréning: Ó, áldott fitnesz!

Advent van. Mindjárt jön mennyből az angyal. Hangolódunk lelkileg, de mi van a testtel? És a renddel? Lányok, asszonyok, csak semmi pánik! Rágyúrunk. (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin decemberi számában jelent meg.)

Bemelegítés

Keressünk egy olyan pontot a lakásban, ahonnan kényelmes terpeszállásban szemügyre tudjuk venni a kritikus helyeket. Lazítsuk ki a nyakizmainkat. Hajtsuk hátra a fejünket, tekintetünkkel pásztázzuk végig a mennyezetet, majd fordítsuk a fejünket óvatosan jobbra, ugyanígy, csak lazán balra, közben szemünket pihentessük meg a lágyan, kecsesen himbálózó pókhálókon.

Számoljunk magunkban háromig, edzettebbek négyig, de a legkisebb befeszülésnél azonnal hagyjuk abba a gyakorlatot!

Ezután vegyünk mély lélegzetet, majd fejünket könnyedén előredöntve végezzünk pár nyakkörzést. Fújjuk ki a levegőt, és óvatosan,  törzsből előrehajolva vizsgáljuk meg a padlót, különös figyelmet fordítva a szőnyegen szunnyadó porcicákra és a sarkokban doromboló porkandúrokra. Óvatosan egyenesedjünk fel, a terpesz továbbra is marad, kezünket tegyük csípőre, és lélegezzünk ütemesen, orron be, orron ki. Számoljunk! Azzal, ami következik.

Könnyű futólépés

…a konyháig. Fogjuk meg a legstabilabb hokedlinket, emeljük mellmagasságba, és egy határozott mozdulattal, törzsünket enyhén előredöntve, helyezzük az  ablak előtt a földre. Derekunk állapotától függően könnyedén szökkenjünk vagy nyögve másszunk fel a székre, majd két karunkat lendületesen emeljük a fejünk fölé, és egy határozott mozdulattal ragadjuk meg a függönyrudat. Bevállalósabbak pár húzódzkodó gyakorlatot is elvégezhetnek vállizmaik és bicepszük erősítésére. Valaha hófehér függönyünket laza csuklómozdulatokkal vegyük le. A tempót és a testi-lelki egyensúlyunkat megtartva érjünk földet, hajoljunk le, lábujjainkat érintve csippentsük fel a függönyöket, és magas térdemeléssel szambázzunk el a mosógépig. Függöny dobba dobva. Ismételjük az előbbi gyakorlatsort a függönyök számától függően. Indítsuk el a mosást.

Amíg a gép dolgozik, a háziasszony nem pihen, „a k(á)oszból rend lesz’’ felkiáltással futólépésben meg sem áll az ablakig.

Jobb kézben törlőkendő, balban tisztítószer, határozott mozdulatokkal, nem kímélve a váll- és karizmot, csillogóra sikáljuk az ablakot. Ismételjük meg, ahányszor csak szükséges. Ha jól végezzük a gyakorlatsort, akár 250 kilokalóriát is kitehetünk az ablakba. Számoljunk. Egy, kettő, há’… uramatyám, már négy óra!

Fokozzuk a tempót!

Húzzunk bele: húzzuk elő a debaréból a porszívót. Kezdők lassú, haladók rohamtempóban szaladjanak körbe a lakásban. Saroktól sarokig, sarokemeléssel, a szegleteknél guggolással, a bútorok alatti részeknél hason fekvésben, esetleg plank tartásban az igazán hatékony. Remek fitneszgyakorlat, amely jól megdolgoztatja a petyhüdt végtag- és hasizmokat. Ha nem csalunk, nemcsak a porcicák, hanem több száz zsírsejtünk is helyben elpusztul. Amennyiben nem vagyunk elégedettek, nehezíthetjük az edzést: négykézlábra ereszkedve csavarjuk fel a szőnyeget. Lazán dobjuk a párunk vállára, adjuk kezébe a porolót, és fordítsuk arccal a bejárati ajtó felé. Ha még maradt a szuszból, fújjuk ki. Gyanakvóknak ajánlott derékból mély kihajlás a nyitott ablakon, ellenőrizendő a legényes tempót a hóban, fáradtaknak és fittségük ellen bűnözőknek pedig egy kupica pálinka.

Fordítsunk egy kis figyelmet a tomporunkra is!

Bármennyire is megpihentetnénk, semmiképp ne helyezzük le a hozzánk legközelebbi kanapéra. Ruganyos léptekkel haladjunk a felmosóvödör irányába. Ragadjuk meg, töltsük tele vízzel (plusz ecet vagy kemikália), aztán lejtsünk tempós felmosórúdtáncot. Székelyeknek ajánlott a marosszéki, de aki nem kedveli a folklórt adventben, az – urambocsá! – a Highway to Hell-re is rophatja. Akinek nincs porckopás a nyakában, headbanggel nehezítheti az edzésprogramot. Az elvetemült, önsajnálattól mentes és már számos adventben megedzett fehérnépek ugyanezt a gyakorlatot hagyományosan is végezhetik, nem kell hozzá más, csak egy súrolókefe vagy rongy. Ha már így vagy úgy, de kellőképp benedvesítettük, amit kellett, lábujjhegyen távozzunk a tett színhelyéről.

Vigyázat, könnyen padlót foghatunk!

Ha nem csúsztunk el, lazítsunk a tempón, de folytassuk kitartóan, ne adjuk fel, meg tudjuk csinálni! Vegyünk mély levegőt és a portörlőt. Igaz, hogy félóra alatt csupán (?) 85 kilokalóriát pusztítunk, de ezt felturbózhatjuk, ha nemcsak a vitrint vikszoljuk, hanem a szekrény tetejét is kifényesítjük. Vessünk egy pillantást a tükörbe: honnan faragjunk még le bájainkból? Csípőből rávághatjuk: fix onnan! Vissza a mosógéphez, függöny ki, függöny fel! Második felvonásban ismételjük meg a hokedlis gyakorlatot, annyi különbséggel, hogy nyújtózkodás közben többször hajoljunk jobbra és balra a csipeszekért. Minél többször ismételjük,  annál hatékonyabban karcsúsodunk, és annál jobban csíp majd a párunk. Ha mindezt sportmelltartóban és nyitott ablaknál végezzük, akkor a szemben lakó szomszéd és a hideg.

Ezek után már gyerekjáték lesz a csempepucolás közbeni nyújtás, különösen az, amit a kád szélén egyensúlyozva követünk el.

Nyújtás után végre kinyúlhatunk a borospohárért, és elnyúlhatunk az illatos szobában a kanapén. 

Fáradtak vagyunk, de fittek.

Intenzív porszívózás: 180 kcal /Ablakpucolás: 125 kcal /Vasalás: 70 kcal /Mosogatás: 78 kcal /Portörlés: 85 kcal /Sepregetés: 112 kcal /Teregetés: 73 kcal /Padlósikálás feltörlőronggyal: 200 kcal.

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted: