ARCHÍV Bihari Márta: Úrinő magas sarkú cipőben

Még sosem láttuk slamposan, a magas sarkú cipő szinte védjegye. Néhány évvel ezelőtt még utazások alkalmával is magas sarkút viselt, és az első sportcipőjére is csak nem sokkal ezelőtt sikerült rábeszélni. Bihari Márta, saját utazási irodájának ügyvezetője és a Pro-femina Egyesület elnöke mindig elegáns és nőies, kortalan ruháit huszonéves unokája is szívesen felveszi. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. januári lapszámában jelent meg.)

Kedvenc színe a kék – mutatja egy kedvenc darabját Bihari Márta. „Ez egy nagyon kedves darab, azért is, mert Fanni unokám egyszer nagyon megdicsérte, aztán azóta olyan nagy szeretettel hordom” – indokolja választását Babi néni, mert a legtöbben így ismerik Székelyudvarhelyen. „Mindenhonnan veszek valamit, ahová utazom, például ezt a kabátot Törökországban vettem. Nagyon szeretek olyan helyekről vásárolni, amelyekre jó visszaemlékezni” – meséli a kék-fehér alkalmi ruha származását a vállalkozónő.

Igencsak megnő azon ruhák „értéke”, amelyeket az unokák is dicsérnek

Aztán merész piros következik, noha nem szereti a nagyon élénk színeket. „Ez az egyetlen piros darabom, és ezt is csak négy éve vettem. Nekem általában mindenem fekete.” A fekete Zara ruha egy bécsi utazás hozadéka, a kabát egy outletből származik. „Hezitáltam, hogy vegyem, ne vegyem, aztán Györgyi barátnőm rábeszélt” – meséli. És milyen jól tette, csak úgy ragyog benne a viselője.

„Magas sarkú nélkül nem lehet menni”

„Próbálom szoktatni a lábam a lapos cipőhöz, de nagyon nehéz, megszokta a magassarkút. De úrinő csak magas sarkú cipőben jár és harisnyában, ezt még édesanyám tanította” – magyarázza az ízig-vérig úrinő. „A mi fiatal korunkban volt egy tánciskola Udvarhelyen, Pici néni tartotta, aki nemcsak táncolni tanított, hanem viselkedni, öltözködni, megjelenni. Ezt nagyon hiányolom a mai fiatalok neveléséből” – teszi hozzá. De a külföldi utak során is rengeteg inspirációt gyűjt az utazási iroda vezetője.

Klasszikus magassarkú - ami nélkül nincsen úrinő

„Párizsba szoktunk járni, és imádom ott a nőket. Olyan gyönyörűen öltözködnek, kalap, táska, magas sarkú, az a megjelenés, az a finom, fess öltözködés, nagyon-nagyon szép. Fotózni is szoktam őket” – meséli csillogó szemekkel. Kalapot azonban már ő sem visel. „Régebb, amíg a gyerekeim kicsik voltak, hordtam kalapot, aztán a gyerekcipelésben sokszor elejtettem, és akkor félretettem.”

A bizonyos „kis fekete”

Aztán előkerül a gardróbból a legkedvesebb „kicsi fekete”. „A leggyakrabban próba nélkül vásárolok. Ezt 15 éve vettem, igaz, hogy a fél fizetésem ráment. De még mindig nem múlta divatját, nagyon szeretem. Úgyhogy ez tényleg megérte az árát” – mutatja a klasszikusan elegáns szépséget. 

Szerelem volt első látásra a klasszikus fekete ruha

Ékszerből csak nemeset hord, az igazgyöngy és a fehérarany a kedvence. Táskából is van itt mindenféle. „Ma például ezzel voltam” – mutat egy visszafogott feketére. Nem szereti a színes mintákat, általában egyszínű mindene – szemlélteti kedvesen. 

Abszolút kedvenc a tekla gyöngy

 

A kedvünkért előveszi a „legszínesebb” darabját – virágos ugyan, de szintén sötét, semmi hivalkodás benne. 

Bihari Márta „legszínesebb” szettje

Ruhatár, ami a huszonéveseknek is tetszik

Babi néni a munkához mindig elegánsan öltözik – igaz, néha „fellazul” egy csizmával, farmerrel. Ám korábban még a külföldi városnéző sétákon is magas sarkút viselt. „Bevallom, hogy három éve nem járok magassarkúban a külföldi utazásainkra, de addig mindig, oda is” – magyarázza, szemét lesütve. „Régebb arra is megesküdtem volna, hogy soha nem fogok sportcipőt felvenni, de a fiammal voltunk három éve Amerikában, s akkor annyit győzködött, hogy gyere, vegyünk neked egy sportcipőt, hogy ott vettünk egyet, s azóta nagyon szeretem. Igaza volt, kényelmes, könnyen lehet járni vele” – meséli nevetve. 

„A nagyobb lányunokáimnak például, amikor jönnek, mindig mondom, hogy bátran nézzenek be a szekrényembe, és amit akarnak, azt vesznek el. Olyan boldogan járnak az én dolgaimban, és ez olyan jól esik, ettől én is boldogabb vagyok” – vallja be a fiatalos nagymama. „Nem lehet örökké sportruhában és nadrágban járni, néha fel kell venni egy-egy ruhát, ha nem is vagyunk szoknyásak, de legalább alkalmakkor jelenjünk meg szépen. A magas sarkú tartást ad. Bármibe legyél felöltözve, ha van egy magas sarkú cipő rajtad, elegáns hatást keltesz" – összegez Bihari Márta, az ötven feletti nők bölcsességével. 

Fotók: Csedő Attila

korábban írtuk

Simó Franciska: A ruha fűszer az egyéniségünkhöz
Simó Franciska: A ruha fűszer az egyéniségünkhöz

Simó Franciska az Erdélyi Magyar Televízió munkatársa, többnyire a háttérben dolgozik. Irodavezető, pénzügyekkel és adminisztrációval foglalkozik, s bár nem az ő feladata volt, de előfordult, hogy ő sminkelte, öltöztette a műsorvezetőket. Aztán egy nap megálmodta, hogy jó lenne, ha saját sminkese, fodrásza, öltöztetője lenne a tévének. Megvalósította, és azóta is ő „felügyeli”. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. decemberi lapszámában jelent meg.)