ARCHÍV Fesd a falad egyedivé!

Nemcsak a színek szabhatnak trendeket lakásdekorálásnál. Van, amikor a technika az, ami újat nyújt. Ha tavasszal éppen átfestenénk néhány szobát odahaza, vannak már különleges festési technikák, melyek az unalmas, egyszínű falat feledtetik. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. áprilisi lapszámában jelent meg.)

Trükkös falfestési technikákkal tehetjük feltűnővé, egyedivé otthonunk különböző helyiségeit, de hozzá kell tennem,

ezek általában nagyobb térben tudnak érvényesülni igazán.

Vannak olyan technikák, melyek akár „csináld magad” módon is megvalósíthatók, de néhány közülük szakember segítségét igényli.

Antik stílus a falakon

Aki beletanult az elmúlt években a régi bútorok újrafestésébe, annak egyszerű lesz ezt a technikát alkalmaznia. A lényeg, hogy fessük le a falat egy bizonyos színnel, majd teljes száradás után egy másikkal is kenjük le.

Lehetőleg a két szín üssön el egymástól. A második rétegnél ne várjunk sokat a száradással, hanem egy összegyűrt újságpapírt kezünkbe véve töröljük át a falat, hogy az első réteg előtűnjön itt-ott. Ezzel érhetjük el a patinás fal hatást.

Különleges minták

Az előzőhöz hasonló technikát kell alkalmazni, de itt már az első réteg falfesték után nekilátunk a mintázásnak.

Vegyünk a kezünkbe szivacsot, tekerjünk fel egy ruhadarabot vagy kötelet egy hengerre, és azt húzzuk végig a falon, esetleg seprűvel húzzuk át a falat. Ám ha ezzel nem bíbelődnénk, ma már több olyan festőhengert is kapni lehet a boltokban, melyekkel különleges mintákat lehet festeni a falra.

Ombre – nem csak a hajadon

Hajfestésnél ismerjük ezt a színátmenetes technikát, ezt azonban alkalmazni lehet a falakon is.

Igazán különlegessé teszi otthonunk hangulatát.

Akár nappaliban, hálószobában, de még gyerekszobában is kipróbálhatjuk. Használhatunk egy színt, és annak árnyalatait.

Ebben az esetben kezdjük a sötétebb árnyalattal a padló közelében, majd egyre halványítva a színt haladjunk felfele. De több színben is gondolkodhatunk, és az egyikhez folyamatosan adagolva a másikból haladunk szintén felfelé. Ehhez érdemes nagyon sokat gyakorolni vagy szakember segítségét kérni.

Csillámok mindenhol

Merész. Nem is kicsit. De ha szeretjük a csillogást, ráadásul a falakon is, keverjünk csillámport a festékbe.

Amit érdemes megfontolni, hogy milyen színű festékbe és mennyi glittert vagy csillámot keverünk, illetve jól válasszuk meg a helyét is, hogy a napsütésben vagy egy lámpa mellett ragyogni tudjon a fal. A csillogáshoz elég csak arany- vagy ezüst port keverni a festékbe.

Absztrakt művészet a falakon

Ha az absztrakt formák nekünk szólnak, és szívesen látnánk viszont a nappali egyik falán, vegyük elő a ragasztószalagot.

És ha már megvan a koncepció, fel is rajzolhatjuk a falra, majd a vonalak mentén húzzunk ki ragasztószalagot, és jöhet a festés. Az, hogy színeset vagy egyszínűt szeretnénk fehér csíkokkal, tőlünk függ. Sőt olyat is lehet, hogy csak a csíkok kapnak valamilyen színt a fehér faladon.

Fotó: Shutterstock

korábban írtuk

Harmónia az egyszerűben – ez a monokróm
Harmónia az egyszerűben – ez a monokróm

El tudnád képzelni, hogy az otthonodban vagy egy szobában mindössze egy szín uralkodjon? A fürdőd csupa szürke legyen, vagy tán az egész nappalid. Sokan vannak, akiket elriaszt, hogy egy színre redukálják a különböző helyiségek színeit, ám ezt a lakberendezési stílust is lehet nagyon ízlésesen alkalmazni. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. márciusi lapszámában jelent meg.)