ARCHÍV Ha egy vagány könyvespolccal dobnánk fel lakásunkat: csak el kell engedni a fantáziát!

Az évek során összegyűjtött könyvek tárolása elég sok fejtörést okoz, főleg, ha kisebb tömbházlakásban élünk. Kirmaier Zsuzsanna lakberendezőt azzal a kéréssel kerestük meg, hogy mire figyeljünk akkor, ha őszre egy vagány, trendi könyvespolccal dobnánk fel lakásunkat. (Cikkünk a Nőileg magazin 2015. októberi lapszámában jelent meg.)

Gyakran állunk tanácstalanul könyvhegyeink mellett, nem találva a tökéletes megoldást azok tárolására. Olyan praktikus, ám mégis különleges megoldásokat kerestünk, amelyek egy ügyes asztalossal, vagy akár saját kezűleg elkészíthetők. Idén ősszel legyen az új könyvespolc az őszi dekoráció!

Kirmaier Zsuzsanna lakberendező

- Van valamiféle divat, amely meghatározza, hogy milyen a trendi könyvespolc?

- Trendek vannak, de az a tapasztalatom, hogy felénk ezekkel csak igen kevesen foglalkoznak. Sokkal jellemzőbb az, hogy a hagyományos megoldásokban gondolkodnak a megrendelők. Az az igazság, hogy nálunk a trend nem trend. Sokkal inkább a kocka alakú polc az elterjedtebb, a kocka alakú rekeszekkel, és szinte minden esetben a barna valamely árnyalatával. Még az is jellemző, hogy a könyveket látható helyen kívánjuk tárolni, így például egy szekrényes vagy ajtós megoldás szintén nem kedvelt. Olyan is előfordul, hogy nem az ügyfél, hanem az asztalos nem vállalja a több munkával járó, kreatív megoldás elkészítését.

- Mitől lesz egy polc kreatív?

- Sok jellemzője van. Az egyik például, hogy ne látszódjon, hogy az polc. Így olyan, mintha a könyvek a levegőben lennének. Egy vékony fém vagy falapra csíptetik a legalsó könyvet, amelyre aztán a többit föl lehet pakolni.

Divat ugyanakkor a szögbe döntött polc, vagy a háromszögekből kialakított megoldás is. Az is elterjedt, hogy valamilyen érdekes alakot formálunk a polccal. De lehet játszani a könyvek elrendezésével is: nem muszáj csak élére állítva elhelyezni azokat, érdemes egy-egy részt például lefektetve tenni.

- Milyen szempontokra érdemes különösen figyelni?

- Nem ajánlom a régi, úgynevezett ifjúsági bútoros megoldást. A könyvespolc ágy fölött való elhelyezése ugyanis csökkenti a komfortérzetünket. A kis ablak köré elhelyezett polc túl sok fényt elvesz, így besötétíti a szobát.

A színválasztásnál érdemes az egyszerű, homogén színek közül választani, hiszen a könyvek önmagukban is nagyon színesek és mintásak. Mivel a polcoknak általában csak az éle látszik, ezért nem érdemes drága anyagból készíttetni azokat, a préselt lemez is kitűnő és elég masszív választás.

- Te magad milyen megoldásokat alkalmazol otthon?

- Nemrég terveztem otthonra egy új polcot, amely a sok könyv és a kis hely miatt viszonylag korlátozta a lehetőségeimet, de a csigavonalas kialakítással azt hiszem, hogy sikerült elbillenni az újszerűség irányába.

De volt már olyan, hogy nem magát a polcrendszert, hanem a könyveket dizájnoltam újra: egyszerűen színes papírral vontam be azokat, így a színekkel értem el újszerű, üde hatást a szobában. Többféle megoldás kínálkozik, pusztán el kell engedni a fantáziát!

Fotó: Csedő Attila

korábban írtuk

Összeegyeztetni a szépséget a praktikussággal: az élelmiszertárolás művészete
Összeegyeztetni a szépséget a praktikussággal: az élelmiszertárolás művészete

Egyre nagyobb az igény, hogy ne csak praktikusak, de szépek is legyenek az élelmiszertárolásra szánt edények – még az olyan, kevésbé szem előtt lévő helyiségekben is, mint a kamra. Lassan viszont mellékessé válik az, hogy miben áll hosszabb ideig, tartósan, hogy ne penészedjen, ne költözzenek bele az élősködők? Művészet összeegyeztetni a szépséget a praktikussággal. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. októberi lapszámában jelent meg.)