ARCHÍV Környezettudatos és egyedi: a beépített bútor

Amellett, hogy tökéletesen kiszolgálja megrendelőjének az igényeit, életmódját és helyet spórol – ami főként kis lakások esetében fontos szempont – a beépített bútor nagy előnye, hogy környezettudatos is. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. júliusi lapszámában jelent meg.)

Nagyobb kiadás ugyan, mintha a manapság annyira divatos áruházakból rendeznénk be a lakást, de a skandináv stílus mellett rögtön második helyen állnak a lakberendezésben a beépített bútorok. Nem kizárt, hogy már meg is előzték, hiszen manapság a kettő ötvözete az egyik legdivatosabb lakberendezési trend. A beépített bútorokat nem tegnap találták fel, de az utóbbi időben újabb aranykorukat élik, főleg kisméretű lakások berendezéséhez kézenfekvők, hiszen általuk sokkal észszerűbben ki lehet használni a teret. S bár mi bővelkedünk ugyan a helyben, a nyugat-európai nagyvárosokban – ahol egy lakás ára a csillagos eget éri –, sokan folyamodnak ehhez a megoldáshoz. 

A beépített bútorok nem utolsósorban környezettudatos megoldásnak számítanak: mivel tömör fából készülnek, jóval időtállóbbak a tucatárunak számító furnérlemezzel borított társaiknál.

Színük, textúrájuk, tapintásuk is közelebb áll a természeteshez, a skandináv lakberendezés természetközeliségük, naturalizmusuk miatt alkalmazza őket. De esztétikailag is minőségibb megoldásnak tartják őket a falemezesekénél, hiszen az egyedi terek egyedi megoldásokat kívánnak, és ezeket sokszor dizájnerek, belsőépítészek álmodják meg. Az esztétika mellett ugyanakkor a beépített bútorok legfőbb elve a funkcionalitás, amikor a lakástulajdonos úgy alkothatja meg saját otthonát, hogy minden a legkézenfekvőbb helyen legyen. 

„Ápol és eltakar”

A beépített bútorzat legbanálisabb és legismertebb eleme a gardróbszekrény, amely számos lakásban helyet kap – legnagyobb előnye, hogy jóval nagyobb tárolóhelyet biztosít, mint a hagyományos szekrény, miközben jóval kisebb helyet foglal, vagy legalábbis a lakásnak azon részén, amelyet amúgy sem tudnánk másra használni. Ráadásul „ápol és eltakar”, azaz tolóajtaja mögé bármi bepasszírozható, legyen az porszívó vagy mosógép. Utóbbira tükör is szerelhető, ami – mint ismert – nagyítja a teret.

A beépített bútorok nagy előnye a helymegtakarítás. Ezekkel a lakás olyan kis szegletei is funkcionálisan kihasználhatók, amelyek csak a port gyűjtenék, legyen szó az emeletre vezető lépcsőfeljáróról vagy az ablakok körüli falrészről. Mindkettő szolgálhat könyvespolcként és ruhásszekrényként is, annak függvényében, hogy mire van nagyobb szükség, de az ablakpárkány alatti részen akár olvasópad is kialakítható. 

Bárhol alkalmazható az előszobától a hálóig

A beépített bútorok nagy előnye, hogy a lakás bármely részében alkalmazhatók az előszobától a nappalin keresztül a fürdőszobáig. Előbbibe számos szekrényt „rejthetünk el”, akár a plafonig bővítve a tárolóhelyek számát, de utóbbiban is beépített szekrénybe, polcrendszerbe bújtathatjuk a tartalék törülközőket, a mosógépet. Sőt, ha még több helyet akarunk spórolni, utóbbit a kagyló alá is becsempészhetjük, feltéve, ha rendesen megerősítjük, hogy ne okozzon majd problémát a centrifugálás. 

A konyhában már szokványos megoldásnak számít, hiszen itt a legfontosabb, hogy sok minden elférjen kis helyen. A legújabb trend azonban nem elégszik meg a falra szerelhető és lenti szekrények alkotta standard megoldással, egyre gyakoribb a teljes falat beborító szekrénysor, amelynek a háztartási gépek – főzőlap, sütő, mikrohullámú sütő, mosogatógép – is a részévé válnak, és a megszokott helyett akár magasabban is lehetnek, ahol a tulajdonosnak a leginkább kézenfekvő. De nem ritkán az asztal is a bútor beépíthető részévé válik, és annak függvényében nyitható, csukható, bővíthető, hogy épp tésztát kell gyúrni rajta, otthoni íróasztalnak használjuk, vagy a baráti társaság jelentkezett be ebédre. 

A hálószobában a már említett gardróbszekrény mellett az ágytábla vagy akár a pipereasztal is lehet a beépített bútorzat része, ahogy a balkonon is alkalmazhatunk ilyen megoldásokat növényeink számára, de kényelmes ülőke- és heverőmegoldások is vannak. Egy korlát fölé szerelt deszkalappal pedig az otthoni munkanapokra kültéri íróasztalt, nyáresti koktélpartikra italpultot is barkácsolhatunk, így otthonunk valamennyi eleme a kényelmes kikapcsolódást szolgálja. 

Fotó: Shutterstock

korábban írtuk

Visszahozza az árát a minőségi termék, és zöldebb is
Visszahozza az árát a minőségi termék, és zöldebb is

Túl szegények vagyunk ahhoz, hogy olcsó termékeket vásároljunk – mondogatták eleink, és talán soha nem volt olyan igaz a mondás, mint ma. Elég csak arra gondolni, hogy a fast fashion termékei néhány használat után a kukában végzik (legtöbb még portörlőnek sem jó), az olcsó elektronikai cikkek rövid ideig működnek, javításuk drága, így szintén a szeméttelepeket gyarapítják. Nemcsak mi járunk pórul, ha a jobb minőségű, tartósabb, ám drágább ruhadarab, kütyü helyett az olcsót választjuk, hanem a környezetet