ARCHÍV Harmónia az egyszerűben – ez a monokróm

El tudnád képzelni, hogy az otthonodban vagy egy szobában mindössze egy szín uralkodjon? A fürdőd csupa szürke legyen, vagy tán az egész nappalid. Sokan vannak, akiket elriaszt, hogy egy színre redukálják a különböző helyiségek színeit, ám ezt a lakberendezési stílust is lehet nagyon ízlésesen alkalmazni. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. márciusi lapszámában jelent meg.)

Van egy kedvenc színed? Ne gondolkodj tovább, válaszd otthonod színének. Még trendi is leszel, hiszen napjainkban nagyon hódít a monokróm lakberendezés, ami annyit tesz, hogy egy színben gondolkodva rendezzük be, festünk ki egy adott helyiséget. S bár úgy tűnhet, ez egyhangúvá teszi a belteret, sőt, leegyszerűsíti a feladatot, ám mégsem könnyű szép és harmonikus monokróm helyiségeket kialakítani. Vannak írott és íratlan szabályok, amelyeket jó betartani, és biztosra vesszük, így a végeredmény mindenkit lenyűgöz majd. Egy dolog biztos, a színekhez kicsit érteni kell.

Mert megnyugtató

Ezért ajánljuk. A monokróm kialakításoknak pihentető hatásuk van, nyugalmat sugároznak, így leggyakrabban hálószobák vagy fürdőszobák esetében szokták alkalmazni, de gyerekszobában is egyre gyakoribb.

Egy, legtöbb két szín

Ez az egyik fő szabály a monokróm lakberendezésnél, hogy többnyire egy színnel illik dolgozni. Ha mégis két színt szeretnénk, akkor a fehéret vagy a feketét kell társítani a kiválasztott szín mellé.

Az egy színvilágú tér nemcsak hangulatos, de elegáns is lesz.

Általában egy kiválasztott színt - mondjuk a zöld - társíthatunk egy semleges színnel: fehérrel, fával, a merészebbek akár feketével is.

Lazíts rajta

A monokróm hatáson lazíthatsz egy kicsit, ha ugyanazon szín különböző tónusait használod. Nem kell a kanapénak beleolvadnia a fal színébe. Mark McCauley lakberendező és dizájner arra esküszik, hogy

lentről fölfelé egyre halványabb színeket érdemes használni, ez adja meg a szoba harmóniáját,

hiszen ez történik a természetben is: ahogy haladunk a földtől az ég felé egyre halványodnak az árnyalatok. Szóval a padló, a szőnyeg lehet sötétebb árnyalatú, a szekrények, bútorok vagy a függönyök kapjanak közepes árnyalatot, és a mennyezet legyen a legvilágosabb.

Játssz a formákkal, arányokkal

A formákkal és a meghatározott szín árnyalataival lehet zsonglőrködni.

A monokróm lakberendezésnél sokkal nagyobb hangsúly kerül a formákra, textúrákra, hiszen nincs egy kirívó, feltűnő szín, ami elvonná a figyelmünket.

Van egy másik lakberendezési szabály is, amit érdemes követni, mégpedig egy hármasszabály: azaz minden tárgyból, de akár növényből is, mellyel dekorálnánk, hármat tegyünk egymás mellé. Kettő túl kevés, a háromnál több túl sok általában.

Jól alkalmazkodik

A monokróm stílus bármely más lakberendezési stílussal összeegyeztethető, legyen az vintage, modern, minimalista, retro, tradicionális, mediterrán vagy éppen indusztriális. Bármelyik stílus is a kedvencünk, kipróbálhatjuk azt egyszínű változatban is.

A fekete-fehér

A monokróm divat egyik híres úttörője, Coco Chanel mondta, hogy a fekete és a fehér kombó annyira tökéletes, hogy nincs is szükségünk másra. A tökéletes belső kialakításához néha csupán ez a két kontrasztos árnyalat is elegendő.

Egy szépen megkomponált fekete-fehér térben nagyobb hangsúlyt kapnak az érdekes formájú bútorok, dísztárgyak,

illetve, ha mégis választunk egy színt a fekete és a fehér mellé, azzal könnyen feldobhatjuk a különböző helyiségeket, és ha időről időre lecseréljük ezt az egyet, egyszerűen és olcsón megváltoztathatjuk vele a szoba hangulatát.

Fotók: Shutterstock

korábban írtuk

Egy kis rusztik-romántik: felüdítő, ha az élettér nem túl megrendezett
Egy kis rusztik-romántik: felüdítő, ha az élettér nem túl megrendezett

Megörökölsz egy darabot a nagymamától vagy régiségkereskedőnél csábulsz el: a népies bútornak nem kell rögtön a sufniban kikötnie, még akkor sem, ha modern panellakásban élsz. Mutatjuk, hogyan lehet az etno az otthon része. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. januári lapszámában jelent meg.)