ARCHÍV Kiszínezni élet(ter)ünket – A meleg színek kitűnnek, a semlegesek nyugtató hatást keltenek

A lakásfelújítás talán legyorsabb és leghatékonyabb formája a meszelés, újrafestés: egy-két jól megválasztott, stratégikus szín teljesen felfrissítheti otthonunkat. A megfelelő színek megfontolt kiválasztása azonban nagyon fontos, hisz a választott színnel, színben hónapokat, akár éveket fogunk élni. Kirmaier Zsuzsa dizájner egyszerű tippekkel és trükkökkel, meszelési gyorstalpalóval segít. (Cikkünk a Nőileg magazin 2015. júniusi lapszámában jelent meg.)

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Előkészületek

Könnyítsük meg életünket – tanácsolja Zsuzsa –, festés előtt nejlonnal vagy papírral ragasszuk le bútorainkat, vagy, ha megoldható, hordjuk ki a kifestendő szobából. Az igen precíz munka a meszelés esetében nem mindig jön össze, ezért az ablakkereteket papír ragasztószalaggal vonjuk be, így ha a kényes, nehezen elérhető felületen rá is festünk a keretre, nem kell azt utána mosni, súrolni.

„A festes előtt ki kell javítani a fal egyenetlenségeit, vagyis glettelni kell” – hangsúlyozza a szakember. Nincs mese,

a pepecs-munkát is el kell végezni, hisz a szép új festék csúnyán fog kinézni a hepehupás falfelületen.

Ha még nem csináltunk ilyet, akkor lehetőleg hívjunk segítségül olyasvalakit, akinek nem újdonsag ez a munka – tujda például azt, hogyan kell spaklit használni –, vagy forduljunk szakemberhez. A glett felvitele után hagyjuk jól kiszáradni a felületet, hiszen egyébként lepattog majd a rá felvitt festék. Miután a glett megszárad, simára csíszoljuk a falat, majd alapozófestéket, úgynevezett falfixet viszünk fel rá. A falfixre azért van szükség – magyarázza Zsuzsa –, mert így a festés is jobban megmarad, valamint a sötétebb árnyalatok sem lesznek foltosak.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Színes falakról álmodunk

Ne siessük el a színválasztást! „Színek, fények és árnyékok vesznek körül minket, és még akkor is, ha sokszor nem vagyunk tudatában, ezek befolyásolják hangulatunkat, gondolkodásunkat, az elménket. Fontos a kiegyensúlyozottság, a harmónia, a belső béke, amit nemcsak gondolkodásmódunk és a mindennapi hatások, hanem környezetünk egyaránt meghatároz.

„Ellentétben a ruházatunkkal – amit nap mint nap kedvünkre változtathatunk –, a lakásunk színét nem tudjuk ugyanilyen könnyen átfesteni”

– int a dizájner. A színek helyes kiválasztásában egyébként a szakboltokban található színpaletták is segíthetnek, illetve, ha tanácstalanok vagyunk, forduljunk szakemberhez.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Életünk helySZÍNE

Egy-egy jól megválasztott szín nagy hasznunkra lehet: kiemelhetjük vele lakásunk egyik-másik területét, illetve elterelhetjük a figyelmet más pontjairól. „Szoktam mondani, hogy bátraké a világ, de ha nem értünk hozzá, akkor lehet, hogy azt a bizonyos valami különlegeset nem a falak színével kell bevigyük a lakásba” – teszi hozzá Zsuzsa. Fontos tehát, hogy

ne essünk túlzásokba: válasszunk egy domináns színt, amit a figyelem központjába helyezünk, és e mellé egy-két kiegészítő, enyhébb színváltozatot.

Zsuzsa mejegyzi: „Ha úgy érezzük, készen állunk valami igazán különleges, extravagáns színre, gondoljunk arra, hogy a festés olyan, mint a főzés: az exotikus fűszerek használatához tapasztalatra, tudásra, és nem utolsósorban sok bátorságra van szükség!”

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

TIPP

Ha szeretjük a kontrasztot, mondjuk kék-narancssárga kombinációra vágyunk, jó tudni, hogy ezeket nem egyenesen arányosan kell elosztani a lakásban, mert hosszútávon kellemetlen, nyomasztó hatásuk lesz.

Ha például ugyanazt a színt választjuk világosabb, illetve sötétebb árnyalataiban, vigyáznunk kell arra, hogy ne legyen egyhangú, monoton a hatás.

A szakember tanácsa, hogy a sokféle színű falfesték helyett inkább használjunk kiegészítő, színes dísztárgyakat, növényeket, akváriumot, hogy ezek megtörjék a monotonitást.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Színkisokos

Jó tudni – magyarázza Zsuzsa –, hogy léteznek aktív színek (mint például a piros, sárga, narancssárga) és passzív színek (például a kék, zöld meg a lila), illetve semleges színek (mint a fehér, fekete, szürke, barna vagy a bézs). Egyébként

a meleg színek kitűnnek környezetükből, míg a semleges színek nyugtató hatást keltenek.

Meszelésben is arany középút, summázott a dizájner: figyeljünk a harmóniára, hogy életterünk a kiegyensúlyozottság érzését keltse.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

TIPP

Barátunk, a világháló

Manapság több lakberendező program is elérhető az interneten, néhányat ingyenesen is letölthetünk, így akár három dimenzióban tervezhetjük meg a meszelést. Népszerű és nagyon sokoldalú a Google SketchUp (www.sketchup.com), ám egyelőre csak angolul elérhető.

Kétnyelvű, magyar és angol viszont a Sweet Home 3D (http://www.sweethome3d.com), ahol nem muszáj letölteni a szoftvert, hisz a programot online is használhatjuk.

Illetve, ha kedveljük az IKEA bútorait, vagy csak egyszerűen szívesen lapozzuk a katalógusait (valljuk be, ezt mindnyájan imádjuk), akkor próbáljuk ki a szobatervező programjukat (www.ikea.com).

korábban írtuk

„Hit nélkül nem lehet, vagy nem is érdemes élni” – B. Fülöp Erzsébet és Bob Mikós belső útkeresései
„Hit nélkül nem lehet, vagy nem is érdemes élni” – B. Fülöp Erzsébet és Bob Mikós belső útkeresései

A marosvásárhelyi B. Fülöp Erzsébet (Bözse) színésznő és állatorvos férje, Bob Miklós sokáig nem találták azt, amire szükségük volt, végül a keleti filozófia felé fordultak. Ma már keresztény buddhistáknak vallják magukat.