ARCHÍV Mindenki találhat legalább egy olyan darabot, amely jól áll neki – Fel a kalappal!

Az elmúlt századokban a kalap sokkal többet jelentett egyszerű ruhadarabnál: a fejfedő a társadalmi státuszt és a családi állapotot is jelezte. Manapság legfőképpen csak nyaraláskor, strandon viselünk kalapot, pedig remek kiegészítő, minden évszakban választhatunk magunknak egy-egy stílusos darabot. Mire figyeljünk kalapválasztáskor? Ebben segít Albert Izabella stílustanácsadó. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. augusztusi lapszámában jelent meg.)

Régen úrinő nem ment utcára kalap nélkül, annyira megszokott volt, ám az idő múlásával kikopott, most már vonzzák a figyelmet. Emiatt a legtöbben nem szívesen viselnek kalapot az átmeneti időszakokban – tavasszal vagy ősszel, amikor nincs akkora gyakorlati haszna a fejfedőnek.

„Sokféle modell létezik, mindenki találhat legalább egy olyan kalapot, amely jól áll neki, és ami kifejezi a személyiségét.

Ami jó hír, hogy nincsenek különösebb szabályok a viselésre, és ez szabadságot ad a választásban” – mondja a stílustanácsadó.

Fontos az arc formája

Kalapot nemcsak a fejtetőn lehet hordani, de kissé hátra tolva is, főként, ha frufrut viselünk, vagy előre tolva, ha széles a homlok. Ezenkívül lehet egyenesen vagy ferdén hordani – minden irányban más megjelenést, más hangulatot kölcsönöz viselőjének.

„A kalap kiválasztásakor elsősorban az arc formáját érdemes figyelembe venni: ha hosszabb az arcunk, akkor a kis koronás és széles karimájú kalap jobban áll, ha pedig széles az arc és rövid, akkor a magas koronájú, keskeny karimájú kalap a javasolt, mert hosszabbítja az arcot. Emellett azt is át kell gondolni, hogy milyen frizurával hordjuk” – figyelmeztet Izabella. Rövid, vékony haj esetén a keskeny karimás kalap az előnyösebb, ha azonban hosszú és dús a hajunk, akkor válasszunk szélesebb karimájú darabokat. 

A tökéletes kalap fül fölé ér

Értelemszerűen évszaktól is függ, hogy mikor milyen kalapot érdemes viselni, hiszen a tél közepén nem viselhetünk szalmakalapot, vagy gyapjú kalapot sem nyáron. Mivel azonban ez a kiegészítő nagyon közel van az archoz, a szakértő azt javasolja, hogy olyan színt válasszunk, amely kiemeli a jellegzetes vonásainkat. Ha valakinek sötétebb a bőre vagy barna, javasolt a krém-, barna-, és brandy árnyalat, fehérebb bőr esetén pedig fekete, fehér vagy szürke kalap.

Ugyanakkor a megfelelő méret is nagyon fontos: ne legyen túl széles, hogy teljesen befedje a füleket, de túl keskeny sem, hogy csak a fejtetőn álljon. A tökéletes kalap a fül fölé ér, esetleg kissé rásimul a fülre, attól függően, hogy miként viseljük. 

Egy kalap alatt: nyári és átmeneti fejfedők

A szalma-, poliészter- vagy papír kalapok tökéletesek a forró nyári napokra, ősszel vagy télen jobb a gyapjúból készült fedora darab, ami tartja a meleget” – teszi hozzá a stílustanácsadó.

A kalap lehet elegáns, látványos dekorációs elemekkel, akárcsak Katalin hercegné pazar fejfedői – ezeket azonban csak különleges alkalmakkor lehet viselni. 

A casual kalapokat, mint például a fedora kalapot, könnyen integrálhatjuk a hétköznapi öltözékbe, nyáron viselhetjük farmerrel és pólóval, de lehet maxi ruhával, miniszoknyával és tornacipővel is. Tavasszal vagy ősszel egészítsük ki ezt egy bőr- vagy farmerdzsekivel, esetleg kardigánnal. Estélyekre jobb a kisebb, díszes kalap, amely ékszerként is funkcionál. 

A kevesebb több – kalaposan is

Jómagam a kiegyensúlyozott öltözék híve vagyok, ezért nem ajánlom az extravagáns ruhák és kiegészítők egyidejű viselését. A nappal hordott ruhák általában egyszerűbbek, így ehhez a stílushoz illik a különlegesebb kalap. Az esti-, bulis szettek elegánsabbak, érdekesebbek, ezért azokhoz az egyszerű kalap illik.

Ha minőségi darabot szeretnénk, akkor a kézzel készített, odaadással készült kalap a nyerő. Az ár magasabb, mint a fast fashion esetében, de ha hosszú távon gondolkodunk, akkor érdemes befektetni.

Az olcsóbb, sorozatgyártásban található kalapokat pedig akkor érdemes megvásárolni, ha csak ismerkedünk a kalap viselésével” – összegez a stílustanácsadó. 

Fotó: Shutterstock

korábban írtuk

A napszemüveg öltöztet – de melyik az előnyösebb?
A napszemüveg öltöztet – de melyik az előnyösebb?

Csakúgy mint egy tűzpiros rúzs vagy egy igazán elegáns ruha, egy jól választott napszemüveg is öltöztet. No de melyek azok a tényezők, amelyeket jó tudnunk, ha olyan napszemüveget szeretnénk, ami kiemeli az arcunk formáját? (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. júliusi lapszámában jelent meg).