ARCHÍV Sáfrányos tagliatelli süllő-filével

Már az ókori Rómában is nagy becsben tartották a sáfrányt, a különleges aromájú fűszernövényt nemcsak a gasztronómiában, hanem afrodiziákumként is használták. A sáfrányt a lila virágzatú növény megszárított bibéjéből állítják elő, gyűjtése kézimunkát igényel, ezért a fűszer ára vetekszik az aranyéval.

Amennyiben sáfránnyal főzünk, a fűszernövény illatát és zamatát adó illékony vegyületekkel harmonizáló, nem aromás szőlőfajtákból előállított bort kínáljunk a fogás mellé, ilyen a chardonnay, a sauvignon blanc vagy a rizling.

Hozzávalók: 250 gramm száraz tagliatelli, 250 gramm süllő- vagy más fehérhúsú halfilé, 2 cikk fokhagyma, 2 dl száraz vagy félszáraz fehérbor, kevés vaj, 2 dl tejszín, egy csipet sáfrány, só, fehérbors, kevés felaprózott petrezselyemzöld.

Elkészítés: a fokhagymacikkeket törőn átnyomjuk, és a megolvasztott vajon üvegesre pároljuk. A halfiléről eltávolítjuk a bőrt, és nagyobb kockákra vágjuk, majd a fokhagymához adjuk, és 2-3 percet sütjük. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük a borral és felforraljuk. Időközben feltesszük forrni a vizet, amelyben roppanósra főzzük a száraztésztát. Amikor felforrt a szószalapunk, hozzáadjuk a halhoz a tejszínt és ismét felforraljuk. A tésztát leszűrjük és a halhoz adjuk. Szűréskor a tészta keményítős vizéből tegyünk félre egy bögrényit, hogy a szószt ezzel hígítsuk, ha szükséges. A tésztát összeforgatjuk a szósszal, amennyiben szükséges, a forró vízzel picit hígítjuk, hogy ne legyen száraz. Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

Megjelent a Nőileg magazin 2014. novemberi lapszámában.

korábban írtuk

Nem vész el, csak átalakul? Életben tartható-e a vágy?
Nem vész el, csak átalakul? Életben tartható-e a vágy?

Egyre kevesebben hisznek benne, és egyre többen vallják: a változatosság a fűszer. A szexről beszélünk. Hosszan tartó monogám kapcsolatban. Utánajártunk, hogy szükségszerű-e a szenvedély, a tűz eltűnése a hosszú kapcsolatokból, és létezik-e ellenszere annak, amikor szürkülni kezd a házasélet – ha egyből nem is ötven árnyalattal. Kiderült: mint minden a világban, a hálószobai légkör is változik. Az nem mindegy, hogy ezt hogyan értelmezzük, és mit kezdünk vele. (Cikkünk a Nőileg magazin 2016. szeptemberi l