ARCHÍV Egy szép teríték már fél siker – Terülj, terülj, asztalkám!

Sokunknak okozott már fejfájást az ünnepi asztal megterítése, valljuk be, ha vendégeket hívunk az ünnepekre, az utolsó dolog, amit megtervezünk, az az ünnepi asztal terítése. Valahogy mindig fontosabb az, hogy milyen étel, milyen borok, hány féle rövidital, hány fogásos vacsora legyen. Pedig egy tökeletes asztal fél siker. (Cikkünk a Nőileg magazin 2015. decemberi lapszámában jelent meg.)

Fotó: Ürmösi Levente Mihály

Babos Ani dekoratőr szerint az a legfontosabb, hogy merjük régi, kincset érő evőeszközeinket, poharainkat, tányérainkat elővenni az ünnepekkor. Mindegy, hogy szentestéhez vagy szilveszterhez terítünk, ne hagyjuk a szekrényben a megörökölt vagy drága pénzen vásárolt étkészletet. De ne szaladjunk előre, lássuk, hogyan kell az előírásoknak megfelelően megteríteni egy ünnepi asztalt.

Terítési tudnivalók

Alapszabály: mindegy, hogy mekkora asztalunk van, próbáljuk meg praktikusan berendezni, ne zsúfoljuk túl, viszont figyeljünk arra, hogy ne maradjon le semmi róla. Első lépés: a terítő kiválasztása. Itt is nyugodtan vegyük elő a féltve őrzött darabokat, az ünnepnél szebb és megfelelőbb alkalom nincs arra, hogy rákerüljön az asztalra. A fehér terítő a legjobb választás, az mindenhez passzol. Nyugodtan feldobhatjuk fényes vagy áttetsző anyagokkal, itt a kulcsszó, hogy a színek harmonizáljanak.

Fotó: Ürmösi Levente Mihály

Ha terítő nélkül is mutatós vagy üvegasztalunk van, használjunk csak egy divatos alátétet. Annyi tányért és evőeszközt tegyünk az asztalra, ahány fogás lesz. A szalvétát mindig a tányér bal oldalához helyezzük, majd az evőeszközöket és a poharakat jobbról balra haladva, az ételek és italok sorrendjében tegyük ki. Pohárból legyen vizes és boros pohár mindenképp. A kanál és a kés mindig jobbra, a villa mindig balra kerül. Sokat ecsetelhetnénk azt is, hogy milyen ételt milyen tányérban szolgáljunk fel, illetve azt is, hogy mi az italok felszolgálásának etikettje, de engedje meg a kedves Olvasó, hogy ezt egy későbbi alkalomra hagyjuk.

Fotó: Ürmösi Levente Mihály

A dekoráció

Semmi sem szebb egy ésszerűen díszített ünnepi asztalnál, ezért ügyeljünk arra, hogy a dekorációs elemek örömet szerezzenek, és semmiképp ne zavarják az asztalnál ülőket a beszélgetésben. Vigyázzunk, ne tegyünk túl magas gyertyatartót és túl sok gyertyát sem az asztalra. A magas gyertyatartótól a vendégek nem látják egymást, a túl sok gyertya zavarhatja őket a szabad mozgásban.

Fotó: Ürmösi Levente Mihály

Szakemberünket egy karácsonyi és egy szilveszteri asztal megterítésére kértük, feladata az volt, hogy színben és díszítésben a mai trendeket kövesse, mindezt úgy, hogy bárki számára elérhető legyen. „Az a tapasztalatom, hogy értékeinket nagyon ritkán tesszük ki az asztalra, pedig a karácsony az a pillanat, amikor mindent bele kell adni” – fogalmaz Ani, „igenis, fektessünk hangsúlyt arra, hogy hogyan tálalunk, és mivel díszítünk.”

Fotó: Ürmösi Levente Mihály

A jég színei

Babos Ani javaslatára a karácsonyi asztalhoz használjuk a jég színeit: a türkizt, az ezüstöt, valamint a zöldes árnyalatokat, egyébként ezek a 2015-ös év dekorszínei. Ma már nagyon trendi a dekoratőrt házhoz hívni, és megkérni, öltöztesse ünneplőbe lakásunkat, ünnepi asztalunkat. Ani szerint jó megoldás bérelni az asztalterítőt vagy székhuzatokat, egy jó dekoratőr szívesen kiadja ezeket, hiszen számára a két ünnep között éppen holtszezon van. Minimális anyagi ráfordítással maximális hatást lehet elérni vele. Akkor vagyunk szerencsésebbek, ha otthon minden adott, és csak a fantáziánkat, valamint ízlésünket kell bevetnünk a tökéletes asztaldíszítés érdekében.

Fotó: Ürmösi Levente Mihály

Ani napokkal azelőtt kigondolja, hogy milyen legyen a díszítés, és idejében nekilát. Azt mindenki maga tudja, hogy az ünnepi asztal terítése és a karácsonyfa feldíszítése mennyi időt vesz igénybe, ha úgy érezzük, hogy szentestére nem készülünk el mindkettővel, akkor az asztalt nyugodtan megteríthetjük akár egy nappal előtte is. A karácsonyfa legyen látható, mutatós, az adventi koszorú lehet jó nagy. Használjunk bátran angyalkákat, rénszarvasokat, gyertyákat, gömböket, legyen érezhető a karácsony. A lakás többi részét nyugodtan díszítsük fel már az első adventi gyertya gyújtása előtt.

„Aranyos" szilveszter

Ha az újév köszöntésére hívunk vendégeket, díszítésnek az erdei gyümölcsök színeit – a bordót, a pirosat, a rózsaszínt – nyugodtan vigyük bele, de itt is megmaradhatunk az ezüst vagy az arany dominanciájánál. Az asztal legyen letisztult, de merjünk bevállalósak lenni, vendégeink döbbenjenek meg, vegyék észre az újat.

Fotó: Ürmösi Levente Mihály

Itt kicsit lazábbra vehetjük a terítést, de fontos, hogy a karácsonyi díszeket tüntessük el az asztalról. Legyen látható, hogy melyik évbe lépünk át, az évszámot tegyük képkeretbe, vagy olyan szalvétát válasszunk, amelyiken írja az évszámot. Ha van otthon kéményseprőnk vagy malackánk, nyugodtan tegyük fel az asztalra, szerencsét hoz(hat) az új évben.

Fotó: Ürmösi Levente Mihály

A szilveszteri asztaltrendek leginkább a büféstílus felé húznak, érdemes külön szekciókban elrendezni a poharakat, tányérokat, evőeszközöket, szalvétákat. Ma már csak az éttermekben szolgálják fel az ételt szilveszterkor, ha vendégeket hívunk, nyugodtan válasszuk a svédasztalos megoldást.

korábban írtuk

Eltér a hagyományostól, de hasonlóan ünnepi – Szárnyas receptek az ünnepi asztalra
Eltér a hagyományostól, de hasonlóan ünnepi – Szárnyas receptek az ünnepi asztalra

A babona szerint karácsonytájt és szilveszterkor nem szerencsés szárnyashúst enni, hisz az elkaparja a jövő évi szerencsét. Hiedelmek ide vagy oda, a székely családok zömében szenteste töltött káposzta kerül az ünnepi asztalra.