ARCHÍV Dundi. Piszkafa. Gyermekünk súlyos gondjai

Kóros elhízás, kóros soványság. A gyermekkori túlsúly vagy annak ellentéte komoly egészségi probléma, elbagatellizálni nagy hiba. Felelőtlenség egy legyintéssel elintézni, mondván: „Majd lefogy!” „Majd meghízik!” Milyen fizikai, lelki okai és okozatai lehetnek a gyermekkori, szó szerint súlyos problémának, miben és miként segíthet a család, a szakember? (Cikkünk a 2019-es Nőileg magazin áprilisi lapszámában jelent meg.)
Hirdetés

Dietetikussal és pszichológussal jártuk körbe a témát, hogy milyen okai lehetnek a gyermekkori testsúlyproblémáknak, illetve ha nem kezeljük ezt kellő figyelemmel és fegyelemmel, milyen egyéb hatásai lehetnek.

Mindenekelőtt azt szögezzük le, hogy bár genetikai és hormonális eredete is lehet a kóros elhízásnak, soványságnak, ez nagyon kevés százalékban fordul elő. Sokkal erőteljesebb hatásuk van a táplálkozási szokásoknak. Elhízott szülőknek nem törvényszerű, hogy a gyereke is túlsúlyos legyen, a szülők táplálkozása viszont nagyban befolyásolja a gyerekek étkezési szokásait.

Nem kell beletörődni, van segítség, állítja Nagy Bea /fotó: Rab Zoltán

Honnan tudhatom, hogy gyermekünk megfelelő testsúllyal rendelkezik-e? Drd. Nagy Beáta dietetikus, táplálkozás-szakértő minden szülőt arra sarkall, bátran hívják segítségül az internetet. Itt ugyanis kiszámolhatják gyermekük testtömegindexét egyszerű és megbízható kalkulátorok segítségével (pl. retter.hu, babafalva.hu, egeszsegkalauz.hu).  A gyerek életkorát, nemét, súlyát és magasságát kell megadni, ezen értékek adják majd azt a százalékot, amely a tápláltsági szintet mutatja.

BMI-százalékos mutató

<3% – jelentős súlyhiány

3–10% között – sovány gyerek

10–75% között – megfelelő

75–90% között – súlyfölösleg

90–97% között – túlsúlyos

> 97% kóros elhízás

Nem minden súlyfelesleggel rendelkező gyerek elhízott. Van, akinél jelentős túlsúlyról beszélünk, de az könnyebben korrigálható. Obezitás, vagyis a gyerekkori elhízás esetében azonban a testtömegindex 90 százalék felett van, és ennek csökkentéséhez már szakember segítségére van szükség. A másik póluson azok a gyerekek szerepelnek, akik nem érik el a normál testtömegindexet. Itt is két kategória említhető meg.

A sovány gyerekeknél szintén egy kis odafigyeléssel növelhető a testsúly, jelentős súlyhiány esetében azonban már érdemes felkeresni egy dietetikust. Nagy Bea négy éve egy olyan kutatásban vett részt, amely során mintegy 1200 Maros megyei diákot mértek fel, és körülbelül 30 százalékuknak volt testsúlyproblémája. Hasonló európai szintű felmérések kimutatták, hogy Európában minden harmadik gyermek küzd ezzel, és ez a tendencia Romániában is egyre nagyobb.

Vajon miért lesz egyre több kövér gyerek, mi az oka a kóros soványságnak, elhízásnak? Dr. Lukács Márton Réka pszichológus szintén friss kutatásokra hivatkozva mondta el: nagyon fontos, hogy már a terhesség alatt, sőt még előtte kellene odafigyelniük a nőknek a táplálkozásra, mert az kihat a csecsemőre. A szoptatás is nagyon fontos. „Az igény szerinti táplálást ajánlja a WHO, és ez nagyon fontos a gyermekek fejlődésében, de mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy figyeljenek gyermekeik jelzéseire a kismamák.

Nem biztos, hogy mindig azért sír a gyerek, mert éhes.

Főleg, ha nemrég etettük meg. Sírhat azért, mert fáradt, álmos, vagy tele van a pelus, fáj valamije, vagy arra van szüksége, hogy foglalkozzanak vele. Ne szoktassuk a gyereket már csecsemőkorban ahhoz, hogy ha diszkomfortérzése van, cicit adunk neki, mert később, ha valami rossz történik vele, az ételhez fog nyúlni.” Ez lehet például az elhízás egyik oka. Mert ha szomorú, akkor eszik. Az alultápláltság oka lehet egy kellemetlen élmény, amely az evéshez kapcsolódik, vagy esetleg a szülők közti diszharmónia is.

Mi történik a dietetikusnál?

Dietetikusunk pácienskörének 95 százaléka súlyos obezitással érkezik hozzá, sok esetben egyenesen a kórházból magas vérnyomással, triglicerid- és koleszterinszinttel. Nem kell ezt megvárni! Bármikor lehet dietetikushoz fordulni egy jobb étrend kialakítása érdekében. Ha pedig van egy kis túlsúly, akkor egyenesen tanácsos szakembert felkeresni, aki minden fontos információt megkérdez a gyerektől, szülőtől a táplálkozással kapcsolatban. Megméri a gyermek testzsírját, hiszen van olyan eset, amikor bár elhízottnak tűnik a gyerek, a túlsúly rajta nem pluszzsír. Van, akinek a csonttömege nagyobb, másnak az izomtömege. Ha mindezeknek utánajárt, elkészül az étkezési terv.

Hirdetés

Szakemberek, akik segíthetnek

Dietetikus – étrend-kialakítás

Gyermekgyógyász – egészségi problémák kivizsgálása

Gyógytornász – testfejlődési problémák feltárása, korrigálása

Pszichológus – lelki gátak felszabadítása, támogató terápia

Szerencsére a gyerekeknél kevés odafigyeléssel óriási eredményt lehet elérni. Figyeljünk a porciókra, az ételek minőségére, az elkészítési módra, az adagokra, arra, hogy mikor étkeznek, ugyanakkor nagyon fontos a folyadékbevitel, ami víz legyen. Támogassuk abban őket, hogy sportoljanak valamit, és tornaóráról se mentsük fel a gyereket, inkább a tornatanárral beszéljük meg, hogy megfelelően kezelje ezt a helyzetet.

Nem kell megijedni a diétától. Mindig a család addigi étkezéséhez mérten alakítja ki a dietetikus az étrendet, vagyis nem lesz drasztikus a változás. Annak a családnak, amely tradicionálisan étkezett, nem okozhat gondot teljes kiőrlésű pirítóst, főtt tojást, káposztát, sárgarépát, zöldpaszulyt, borsót, sütőben sült csirkecombot enni. A mennyiséget és az elkészítési módot kell nagyon szigorúan venni, mert ezeken alapszik a siker.

Pubertáskorban kiemelt odafigyelést igényel mindenféle diéta, hiszen alapvetően nőnek a zsírsejtek. Ilyenkor anyagcseréjük gyorsabb, és kalóriaszükségletük sokkal magasabb. Ezért az étrend kialakításánál mindezekre a tényezőkre figyelnek, hiszen nem szabad 500 kalóriánál többel csökkenteni a napi tápanyagbevitelt, mert az negatívan befolyásolná a fejlődést. Ha havonta 1 kg lemegy, azt már sikernek könyvelhetjük el.

A szülőn múlik

Nincs más opció, ez a siker alapja. Ezt a helyzetet az egész családnak fel kell vállalnia. „Nem várhatjuk el egy gyerektől, hogy párolt brokkolit egyen natúr csirkemellel, ha a család többi része csülkös bablevest eszik, és rántott húst szalmakrumplival.”

A szülők felelőssége, hogy segítsenek a gyerekeknek abban, hogy sikeres legyen a diéta.

Első körben beszéljünk róla sokat: miért szükséges a váltás, és hogy elsősorban nem esztétikailag fontos ez, hanem egészség szempontjából. 

A gyerekek táplálkozása azért is a szülőn múlik főleg, mert ő az, aki bevásárol, aki főz vagy ételt rendel, aki édességet, snacket, csipszet, üdítőitalt vásárol a gyereknek, ő az, aki nem ösztönzi arra, hogy elmenjen sportolni, aki ételt csomagol az iskolába, vagy csak egyszerűen pénzt ad, hogy vegyen valami uzsonnát a gyereke. A diéta betartásában következetesnek kell lenni. Néha egy-egy kihágás megengedett. Attól, ha elfogyaszt egy héten egy sor csokoládét, megiszik hétvégén egy kólát, még nem dől össze a világ. A szülő minta a gyerek számára. Ismert tény, hogy ha az anya folyton a súlyával foglalkozik, figyeli magát, a gyerek is ezt fogja tenni. Ha mindent megeszik, a gyerek is ugyanezt követi.

Nem utolsósorban támogassuk a gyermeket abban, hogy kifejezze az érzéseit, hogy legyenek kapcsolatai, a szülő mutassa ki, hogy elismeri, szereti, támogatja őt. Éreznie kell, hogy fontos, és figyelnek rá, mert amúgy is számtalan negatív hozadéka lehet annak, hogy társai esetleg csúfolják: előjöhet szorongás, félelem, csökken az iskolai teljesítmény, a tanulás iránti motiváltság, az önbizalom és a koncentráció.

Bár lassan elcsépeltté válik életmódváltásról beszélni, Nagy Bea szerint az egyetlen és igazán hasznos út egy testsúlyproblémával küzdő gyerek esetében az életmódváltás, és a legjobban ez a szó fejezi ki azt, hogy mit érdemes tenni. Egy-egy ilyen váltáskor fontos az egyensúlyt megtalálni és nem a tiltásokra rágörcsölni.

Kiemelt kép: Shutterstock

Friss lapszámunkat alább kérheted:

Hirdetés