Heti összefoglaló: amit otthonról hozunk, és amilyennek a világot látjuk

E heti inspiráló, elgondolkodtató írásainkból válogattunk.
Hirdetés

Véleményeket ütköztetünk, de tudunk beszélni a szexről?

Évek óta rákérdezek teljes évfolyamokra az általános iskola hetedik-nyolcadik osztályában, hogy hányan tudnak otthon, a szüleikkel a szexről beszélni. Hát, nem sokan, és hiába, hogy fiatalok a szülők, ez a tabu csak nem akar oldódni. Persze, vannak üdítő és követendő példák is, de azért többnyire még ott is kimerül a „mostantól vigyázni kell a fiúkkal” mondatok ismételgetésében a „felvilágosítás”, ahol egyáltalán előkerül a téma.

Szex és kommunikáció. Megy ez neked?

Hová lett az otthonka s a cicanadrág?

Nagyi másmilyen ruhadarabokra esküszik, mint az unokája. Másfajta divatot követ, bár ő valószínűleg nem nevezné annak – csupán egy belülről jövő, íratlan szabályrendszernek, amely megszabta: mit illik viselni és mit nem.

Nagyi szemszögéből a világ – Egyik tongyóbb, mint a másik

Az utazás több, mint kipipálandó kulturális látnivalók összessége

„Elhatároztam, hogy az idei nyaraláson különösen figyelek a kedvességre, nagyvonalúságra, az enyémre és másokéra is. És nem telt el úgy nap, hogy ne történt volna velem vagy mellettem valami szívet melengető.”

Úton lenni, otthon lenni – Éljünk bárhol is, végső soron annyira hasonlóak vagyunk

A mában él, de gondol a holnapra

Hirdetés

„Én elég szegény családból származom, és nálunk sosem volt habzsolás, egészen kicsi koromban megtanultunk a kenyérrel bánni, a kenyér ugye egy szent dolog. Most kidobunk két szelet kenyeret, vagy odaadjuk a disznóknak, mert már a kutya se eszi meg, régebb ilyen nem volt. És ez így kialakult bennem. Ma, ha egy táborban lekapcsolom a villanyt abban a helyiségben, ahol senki sincsen, a tízéves kikacag, s azt mondja, úgy csinálsz, mint nagyanyám. Vagy például a Hargitán, ahol felnőttünk, ahol alig van víz, ott megtanulod a takarékos vízhasználást.”

Fodor Emese: Start után csak versenyző vagyok

Egyszerre nőttem fel magyar-, román- és cigányzenén

Koszorus Krisztina, vagy ahogyan sokan ismerik, Koszika szókimondó lány, karakteres véleményét vállalja mindig, minden témában, minden helyzetben. Ő a Koszika & The HotShots zenekar frontembere, menedzsere, zeneszerzője, szövegírója egy személyben.

Koszika: Az anyatejjel szívtam magamba a népzenét

Augusztusi lapszámunkból

Biztosan láttál már, kedves Olvasó, kisgyereket elmélyülten rajzolni. Sokszor még a nyelve is kilóg a szájából olyan önfeledtséggel merül el a belső és külső képek varázslatos birodalmában. Megszűnik ilyenkor a külvilág, mintha egy búra venné körül, és ha egy kérdéseddel megpróbálod megszólítani, akkor szinte hallod, ahogy csörömpölve szétesik ez a burok, és ő réveteg tekintettel rád néz s láthatóan erőfeszítésébe kerül a válaszolás. Ezek szent pillanatok: örök jelen.

Jelen lenni az életemben – A fűszáltól a csillagos égig

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Hirdetés