Heti összefoglaló: korszakok és ami utánuk marad

E heti inspiráló, elgondolkodtató írásainkból válogattunk.
Hirdetés

Szeptemberi lapszámunkból

Aki örökölt traumákat hordoz, hajlamos a szülei elutasítására, és ezt gyakran fizikálisan megnyilvánuló tünetekkel is alátámasztja. Ezek olyan elvarratlan szeretethiányból adódó terhek, amelyekkel érdemes szembenézni, megbocsátani, s helyre állítani az egyensúlyunkat lelki és testi szinten egyaránt.

Az örökölt traumák feloldhatók – ha magunkra mondunk igent

Fontos, hogy jó kérdéseket tegyünk fel a gyerekeknek

Egyetlen gyerek sem akar „rosszul” viselkedni vagy „rosszul” tanulni. Mindannyian elfogadásra, elismerésre, szeretetre, tiszteletre vágynak és arra, hogy kompetensnek érezhessék magukat.

Mi történt veled? Mire van szükséged?

A mi iskoláinkban is jelen van a zaklatás minden ismert formája

Egy közösségben azért is valósulhat meg ismételten a zaklatás, mert a többség, a szemlélők (bystanderek) hallgatásukkal vagy éppen helyeslő biztatásukkal lehetővé teszik ezt – Van olyan kutatás, amely már egyenesen kimondja: a kortárszaklatás népegészségügyi probléma.

Bullying, terror a gyerekek között – Iskolák, mondjatok nemet a kortárszaklatársra!

Mindennek rendelt ideje van – A málnát málnaéréskor szedd!

“Valami édeni öröm akkor szedni a málnát, amikor málnaérés ideje van. Az a piros egyszerűen utánozhatatlan, az az illat mennyei, az az íz gyönyörűséggel tölt el. Nem hiába olvasunk a Bibliában is oly sokszor arról, hogy mindennek rendelt ideje van, hogy a helyén mondott szó olyan, mint az arany…”

Házimunka. Málnaszedés.

Nem hiszek az agresszióban, de a hamis családképben sem

Még mielőtt a gyerekek megszülettek volna, eldöntöttük a feleségemmel, hogy soha nem fogunk előttük veszekedni. Mélyen egyetértettünk abban, hogy lehetőség szerint meg kell kímélni őket a szülői veszekedés látványától.

Hirdetés

 

Lehet-e suttogva veszekedni?

Régebb akkor diétáztunk, ha lebetegedtünk

„Te, fiam, olyan ételeket esznek mostanában, hogy az embernek az esze meg kell álljon! Például megfőzik a laskát, rálöttyintenek egy kicsi paradicsom pasztát, s a közepébe biggyesztenek valami burjánt. Hát étel ez, Henikém? Nem mondom, egyszer meg lehet enni, de ehhez nagy főzőtudomány nem kell.” Nagyi ezúttal a konyha titkait osztja meg velünk és az unokával.

Nagyi szemszögéből a világ – Eszel te rendesen?

Amikor még ceruzán tekertük a kívánt helyre a kazetta szalagját

„Feltettük a lemez A oldalát, és húsz percet csak Hungáriára buliztunk. Aztán cseréltünk. Persze, volt, hogy hozott magával valaki egy magnót vagy kazettofont, s arról már külföldi slágerek is szóltak.”

Diszkókorszak a vasfüggönyön innen

Minden is volt benne

Valamikor a kilencvenes évek második felében bukkantam rá a „fiókra”. Azt hiszem mifelénk szinte minden lakásban van ilyen kacatos fiók. Az ilyen fiókok emlékeket rejtenek. Nem családi fotókat vagy szerelmes levelet, hanem személytelenebb tárgyakat: folyóiratokat, kivágott újságcikkeket, sztárfotókat, recepteket, esetleg képeslapokat, tájékoztató füzetkéket.

Egy korszak emléke: Dolgozó Nő

Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock

Hirdetés