Hogy ne dilizz be karácsonykor?

Minden évben eldöntöm: majd idén..., majd idén más lesz. Nem én leszek ismét az az idegbajos anyuka, aki december 23-án még fejvesztve szaladgál egyik játéküzletből a másikba, túlvállalja magát, és ötfogásos vacsorára készül.
Hirdetés

Ki nem került még olyan helyzetbe, hogy szó szerint körmére égett a karácsonyi gyertya?! Mert mindent maga akar megoldani, mindenkinek a legjobb ajándékot akarja, a legfinomabb ünnepi ételeket tervezi… Majd éjjel kettőkor még ajándékokat csomagol, karácsony napján jól összevesz a férjével, mert nem úgy s nem oda aggatja a díszeket, ahová kellene. Meg egyébként is, hogy jön ő ahhoz, hogy nyugodt és nem stresszel? De majd idén! Öt tipp, megszívlelésre:

1. Milyen legyen a karácsony?

Valamiért sokunkban az a tévképzet él, hogy csak akkor lehet szép és boldog az ünnep, ha előtte kivikszoljuk az egész lakást, hatféle aprósüteményt sütünk, minden évben újba öltöztetjük a karácsonyfát, és ráadásul még személyes, saját készítésű ajándékokkal is meglepjük szeretteinket. De nem biztos, hogy a család minden tagja így gondolja ezt. Van még idő, üljünk le a párunkkal, és beszéljük meg. Lehet, ő úgy véli, az a legjobb, ha nincs nagy felhajtás, sem különleges vacsora, csak együttlét, kis töltött káposzta és egy jó film… vagy puzzle-kirakás. Akár.

2. Legyen kosaras karácsony?

Ha mégis nagyobb társaságot várunk karácsonyestére, szervezzünk kosaras vacsorát, azaz mindenki hozzon egy tálnyi ételt. Azt is megbeszélhetjük, hogy a vendégek hozzák a köretet vagy a desszertet, így csak a sülttel kell foglalkoznunk. Illetve ha a vendégek is beszállnak, azon sem kell gondolkodnunk, hogy vajon mit szeretnek, hisz minden bizonnyal olyan ételt hoznak, amit szívesen elkészítenek és elfogyasztanak maguk is.

3. Használjunk ajándéktasakot!

Hirdetés

Valóban nagyon szép az egyedi módon csomagolt ajándék, de ha harminc csomagot kell elkészíteni karácsony előtt, nem biztos, hogy van időnk és türelmünk a csomagolással bíbelődni. Remek alternatíva az ajándéktasak. Nem is kell feltétlenül a drágább színes, mintás fajtát vásárolnunk: vegyünk barna papírtasakot, amelyre karácsonyi matricát lehet ragasztani, vagy egy-egy fenyőágat kötni.

Ajándékdobozt bárkinek készíthetünk

4. Ha nem tudod, mit ajándékozz

Minden családban van jolly joker: olyan, akinek egyszerűen nem tudjuk, hogy mit vegyünk. Készítsünk hát ajándékdobozt! Színes doboz alját tömjük ki fenyőággal, forgáccsal stb., és tetszőlegesen rendezzünk el benne két-három apróságot: pici kézkrémet, ajakbalzsamot, karácsonyi csuprot, lányoknak, nőknek arc-, hajmaszkot, néhány szem édességet, vagy, mondjuk, három-öt macaront, szép, egyedi karácsonyi díszt, színes zoknit és így tovább. Gyakorlatilag bármi jöhet. Több ilyen csomagot is készíthetünk, hisz ezeket az apróságokat gyorsan be lehet szerezni, és minden dobozt személyre szabhatunk.

5. Lista, lista, lista!

Ez talán a legfontosabb: még van egy kis idő, döntsük el, hogy pontosan mit is szeretnénk, és szedjük pontokba. Kit hívunk meg karácsonyeste? Hány ajándék kell? Mi van készen, és mit kell még beszerezni? Honnan vesszük a fenyőfát, és mikor? Leltározzuk fel a karácsonyi díszeket, égőket, hogy ne szenteste derüljön ki: valami eltörött, nem működik. És kérjünk segítséget! Nem kell szupernőnek lenni, karácsonykor sem!

Kiemelt kép: Shutterstock

Hirdetés