ARCHÍV A fehér ötven árnyalata: semmi felesleges kacat, lom, giccs vagy csicsa

Puritán, de nem rideg. Egyszerű, de hangulatos. Visszafogott, de nem merev. Hófehér, de nem hideg. Elegancia, kényelem, nyugalom. Fény, föld, tűz, fa, levegő, víz - életünk természetes esszenciái, ahogy a praktikus skandinávok szeretik. (Cikkünk a Nőileg magazin 2016. júniusi lapszámában jelent meg.)

„Egyszerűség, elegancia. Pasztellek és fehér, fehér, fehér – feketével, kékkel, tundrát idéző árnyalattal. A skandináv stílusú otthonok natúr, visszafogott alapszínű bútorait színes textíliákkal tehetjük mozgalmasabbá. Az otthonosságot a részletek teremtik meg: puha, mintás textíliák, színes kiegészítők és zöld növények. A kiegészítők is természetbarát anyagokból készülnek. Fonott kosarak, gyertyatartók, egyszerű formájú üvegek, vázák, kerámia dísztárgyak: mindennek gyakorlati haszna van.

Semmi felesleges kacat, limlom, giccs, csicsa. Sallangmentes dekorációk, helytakarékosság. Rend és rendezettség.

Az északi népek lakberendezési stílusa nagyon racionális és roppant találékony. Az iglukat, a kandalló előtt terpeszkedő jegesmedvebundát természetesen felejtsük el! Az illúzióját viszont megteremthetjük hosszú szőrű fehér, bézs szőnyeggel, ágytakaróval. Nem jellemző a művészeti értéket képviselő tárgyak felsorakoztatása sem, de ez nem jelent kopárságot, és azt sem, hogy ez a stílus dísztelen ” – így foglalta össze a talán egyik legközkedveltebb és legnépszerűbb lakberendezési stílusra jellemzőket tanácsadónk, Sándor Szidónia Juliánna belsőépítész.

A monokróm hófehérséget megtörő színfoltok, a meleg fényt sugárzó álló- vagy falilámpák és a gyertyafény épp úgy hozzátartozik a skandináv otthonokhoz, mint a természetesség. A fából készült bútorok vonalvezetése egyszerű, felületük matt vagy fényes, de nem hivalkodóan csillogó. Ennek a stílusnak egyik védjegye a szellős, variációk végtelenségét kínáló, praktikus berendezés.

Hogy miért szívünk csücske még a skandináv-skanzen? Mert

a legkisebb, legsötétebb lakásból, zugból is tágas, levegős, világos teret varázsol.

„Főleg a fiatalos, „hangulatváltós” családok, párok szeretik ezt a stílust. Aki nem kedveli, találhatja hidegnek, furcsának, a szabad polcok miatt zsúfoltnak, vagy éppen ellenkezőleg, túl meztelennek. Aki viszont megszereti, egy életen át hű maradhat hozzá. Kacatokat nem tűrő mivolta, variálhatóságának gazdagsága, praktikuma fiatalossá, időtlenné teszi”- összegezte Szidi.


Skandináv variációk

Budapest és Malmö – két város, két otthon, két variáció egy stílusra. Nem csak a skandináv stílusra jellemző variálhatóságra jó példák ezek a tágasnak tűnő, ám a valóságban kis területű, mindössze 40-50 négyzetméteres lakások, de arra is ráerősítenek: otthonunk bizony hű tükre egyéniségünknek.


Fehér és mályva – eklektika a skandináv jegyében


A nappali klasszikus kanapéján fehér huzatú párnák, báránybőr, a falon a tulajdonos kedvenc színét megismétlő saját készítésű dekoráció. A fa-üveg kávézóasztalka levegős-lebegős, a vintage gyertyatartó és a hófehér cukortartó is telitalálat. Az egyszerű vonalú tartóban a mályvaszínű gyertya diszkréten „ismétli” a kanapé árnyalatát.

A fehér szőnyegtől nagyobbnak tűnik az egyébként nem táncterem nagyságú helyiség. A míves, barnára pácolt öreg szekrény nem „perel” a modern, hófehér bútorokkal.

Jegesmedve és barnamedve egy térben – mondhatnánk viccesen erre a harmonikus kombinációra.

Az állólámpa meleg fényében barátságos látványt nyújt a fehér szekrénysor. A ruhásszekrény, bár méretes, nem behemót. A fiókos komód pedig: szerelem első látásra.


A parányi hálóban a nappali fehér-mályva színvilága köszön vissza. A függöny, az állólámpa vintage textilernyője a háziasszony kreativitását, kézügyességét és ízlését dicséri.

Fehér a fehérben


Ez már Malmö. A 30-as években épült másfél szobás lakást nagyon lerobbant állapotban vásárolta meg, és saját kezűleg újította fel a tulajdonosa.

Fehéret a fehérrel – ez volt a jelszó, és ez dominál a hamisítatlanul skandináv stílusban berendezett otthonban.

Világos, letisztult és nem mellesleg kiforrott ízlésre vall itt a picike előszobától a szintén apró fürdőszobáig minden helyiség.

Hamisítatlan skandináv konyha. Az üvegajtós szekrények nagy kedvenceink. A pultot a háziasszony maga szabta-vágta méretre.


Macska és virág az ablakban, fehér kancsó, különleges gyertyatartó- hamisítatlan skandináv életkép.

Olvasósarok natúr könyvespolccal, halványszürke fotellel a nappaliban. A fehér ötven árnyalata.

korábban írtuk

Szilveszter Andrea: Kit siratok napok óta, az óvodából ballagó lányom vagy talán magam?
Szilveszter Andrea: Kit siratok napok óta, az óvodából ballagó lányom vagy talán magam?

Kellemes, halk zene szólt, és meglepően sok kisgyermek szaladgált, bójázva a pincérek között. Rövidesen egyértelművé vált, hogy ez egy óvodai ballagási ünnepség. Óvodai ballagás, ízlelgettem akkor. Ott, akkor, gyermek nélkül, fiatalon.