ARCHÍV Ha ősz, akkor immunerősítés?

Számos tévhit él az immunerősítéssel kapcsolatban. Gyakran felmerülő kérdések, hogy egyáltalán szükség van-e erre, mikor és milyen készítményhez nyúljunk, ha tenni akarunk az egészség megőrzése, a szervezet megerősítése érdekében. A szakemberek szerint fölöslegesen nem kell beavatkozni az immunrendszer munkájába. (Cikkünk a Nőileg magazin 2014. novemberi lapszámában jelent meg.)

Számos tévhit él az immunerősítéssel kapcsolatban. Gyakran felmerülő kérdések, hogy egyáltalán szükség van-e erre, mikor és milyen készítményhez nyúljunk, ha tenni akarunk az egészség megőrzése, a szervezet megerősítése érdekében. A szakemberek szerint fölöslegesen nem kell beavatkozni az immunrendszer munkájába.

Tipikus hiba a szülőknél, hogy amikor közösségbe kerülve a gyerek orra folyni kezd, nekifognak az immunerősítésnek. Ilyenkor minden szülő megijed, és gyorsan adagolni kezdi gyerekének a különböző készítményeket. Ez azonban csapda, ugyanis az immunerősítés azt jelenti, hogy az immunrendszert stimuláljuk, felzaklatjuk, és bizonyos immunsejtek száma megnő.

Dr. Albert Kinga: az immunrendszer stimulálásával rosszat is tehetünk

Viszont a megnövekedett sejtszám révén elősegítjük azt is, hogy a légúti vírusok könnyebben megtapadjanak, ezáltal a gyermek fogékonyabbá válik a vírusfertőzésekre, minél jobban stimuláljuk, annál biztosabb, hogy összeszed egy újabb légzőszervi betegséget – tájékoztatott dr. Albert Kinga sepsiszentgyörgyi allergológus és klinikai immunológus.

Nélkülözhető a szintetikus készítmény

Habár a két kategória nem különül el teljesen, fontos, hogy megkülönböztessük a vitaminkészítményeket az immunrendszert serkentő készítményektől. Az előbbieket adhatjuk a gyereknek abban az esetben, ha valamilyen hiányállapot lép fel a szervezetben. A szakember azt tanácsolja, közösségbe járó kisgyermekek esetében az immunstimuláló készítményeket inkább a nyári vakáció idején ajánlott szedni, de ha egy mód van rá, inkább ne avatkozzunk be szintetikus készítményekkel, hiszen az immunrendszer elvégzi a maga dolgát. Persze segíthetjük úgy, ha sokat van a gyerek levegőn, mozog, sportol, sok zöldséget és gyümölcsöt eszik. A gyerekek immunrendszere folyamatos érésben van.

Leginkább a várandós kismamák és a 10–12 év alatti gyerekek esetében ajánlott odafigyelni az immunerősítésre.

Ők azok, akik olyan közegben fordulnak elő gyakrabban, ahol nagyobb az esélyük a vírusfertőzésre.

D-vitamin, a mindenható

Eddig az édesanyák a csecsemők és kisgyermekek csontrendszeri zavarainak megelőzésére alkalmazták leginkább, azonban ma már azt is tudjuk, hogy a terhes anyáknak adott D-vitamin- pótlás jelentősen csökkenti a születendő gyermek asztmás betegségre való hajlamát.

Kisgyerekkorban pedig a D-vitamin hatásos, természetes immunstimulálóként működik, viszont a felnőtteknek is nagyon ajánlott ezt a vitamint szedni, hiszen rengeteg pozitív hatása van.

A D-vitamin készítmény szedése mellett, ha csak tehetjük, töltsünk minél több időt napon a hidegebb évszakokban is.

A kakaótól nem kell félni, sőt

Ez is természetes immunreguláló szer, így érdemes például az egyik legjobb természetes prebiotikumot, a kakaót beépíteni a kisgyerek étrendjébe, hiszen nagyon sok pozitív hatása van. Sok szülő fél tőle, és tiltja, de a gyermek életkorának függvényében, nyugodtan adhatunk kakaós süteményt, házilag készített kakaós italokat, csokoládét. Természetesen mértékkel!

A joghurtok és különböző tejkészítmények fogyasztása is ajánlott, hiszen kiváló probiotikum- források.

Elmondhatjuk róluk, hogy lokálisan a bélrendszerben serkentik az immunrendszert, fokozzák az aktivitását. Savanyíthatunk házilag is tejet, így nap mint nap beépíthetjük étrendünkbe. De lassan itt a savanyú káposzta szezonja is, amely nemcsak probiotikum, hanem sok C-vitamint is tartalmaz, amit savanyítás után sem veszít el, tehát nagyszerű természetes immunerősítő szer – ajánlja a doktornő. „A patikába betérve nyugodtan kérjünk segítséget az ott dolgozóktól, szívesen adnak tanácsot. Ugyanis egyre több termék áll rendelkezésünkre, ám a szakember segít kiválasztani a legmegfelelőbbet“ – hangsúlyozza a gyógyszerész, Benedek Erika.

C-vitamin-cink a fáradékonyság ellen

A patikus a C-vitamint is ajánlja, véleménye szerint meghűlés esetén nyugodtan be lehet venni az 1000 milligrammot is. „Vásároljunk lassú felszívódásút, ezek hosszan hatnak.

Mivel a C-vitamin vízben oldódik, a vizelettel hamar ürül, ezért érdemes a hosszú felszívódásút megvásárolni.

Többféle változatban létezik: tabletta, por, szopogatós- illetve rágótabletta formában is. Ám hamar bomlik, így nem szabad nagyobb adagot elkészíteni, feloldani teában, vízben a gyermeknek, mert fél óra múlva már nem ugyanaz a hatása. Csak annyit oldjunk fel, amennyi egyszerre elfogy“ – nyomatékosítja a gyógyszerész. A C-vitamint sokszor kombinálják cinkkel. A szervezet csökkent ellenálló képessége, fokozott fáradékonyság, elhúzódó sebgyógyulás jellemzi a cinkhiányos állapotot. Segíti az immunrendszer normális működését is fenntartani. „Jó szolgálatot tesz a haj- és körömerősítésben is, a hajhullás vagy körömtöredezés ősszel-télen sokszor a cinkhiány jele” – mondja a szakember.

Életmódváltással is megelőzhető a kór

Egyre többen tudják, de még mindig nem elegen, hogy az egészség megőrzése befektetést, erőfeszítést igényel – véli a Marosvásárhelyen élő dr. Felméri Judit homeopata szakorvos. „Azt hisszük, az élet megúszható betegségek nélkül. Pedig a kisebb betegségeknek megvan a maguk szerepe, megtanítanak védekezni a nagyobb bajok ellen” – hangsúlyozza.

Dr. Felméri Judit szerint nagyanyáink módszerei ma is kiváló szolgálatot tesznek

A homeopata orvos azt vallja, hogy egyetlen termék vagy praktika sem pótolhatja a törődést, a meghitt családi együttléteket, a felszabadult játékot, a testmozgást, a friss levegőt, az elegendő és pihentető alvást, a kiegyensúlyozott táplálkozást. Itt az anyatejes táplálás óriási fontosságát is kiemeli. „A középkor nagy betegségei, járványai is nagyobbrészt a higiéniai szabályok betartásának és az életmódváltásnak köszönhetően szorultak vissza” – mutat rá a szakember. A múltnál maradva, dr. Felméri Judit homeopata szakorvos megjegyzi,

a betegségek megelőzésére kitűnő módszerek azok, amelyeket még nagyanyáink is használtak, így a víztaposás, a hideg-meleg fürdők, a gyógyböjtök, a dögönyözés, a gyógyteák vagy a fokhagyma fogyasztása is.

A rügykivonatokra érdemes odafigyelni

A homeopátiás immunerősítés alapvető módja a szakorvos által felírt alkati szer időnkénti ismétlése. Az akut betegségek homeopátiás kezelése is erősíti az immunrendszert. Dr. Felméri Judit azt tanácsolja azoknak, akik nem jutnak el homeopátiás orvoshoz, és feltűnően sokszor betegednek meg, hogy megelőzésre az Oscillococcinum, az Echinacea D6, az Influenzinum (influenzajárvány alatt) vagy a Ferrum phosphoricum D12 (a hűlés első jeleinél már) közül válasszanak. Fontos azonban azt is szem előtt tartani, hogy nem érdemes egyszerre túl sokféle szert szedni, hiszen ezek még semlegesíthetik is egymás hatását. Ha valaki a hiánybetegségei miatt nyomelemek, vitaminok, étrend- kiegészítők szedésére kényszerül, a közbeiktatott szünetekben szedhet például rügykivonatokat. A gemmoterápia (rügyterápia) viszonylag fiatal, a homeopátiából nőtte ki magát. E szelíd, mellékhatások nélküli gyógymód immunerősítésre is alkalmas.Echinacea: sok mindent tud/ Fotó: pixabay.com

A természetes alapanyagon a lényeg

A gyógyszerészek véleménye szerint az őszi-téli idényre érdemes komoly immunerősítéssel felkészülni. A hideg időhöz hirtelen kell alkalmazkodnia a szervezetnek, a gyermek pedig, amint bekerül a közösségbe, már el is kapja az éppen aktuális fertőzéseket.

A vitamin, ásványi anyagok, a táplálék-kiegészítők nem gyógyszerek, így nyugodtan használhatjuk őket szervezetünk roborálására. „Mindenképpen természetes alapanyagú készítményeket érdemes vásárolni“

– mondja Benedek Erika csíkszeredai gyógyszerész. Népszerű a bíbor kasvirág és a keskeny levelű kasvirág, közismert nevén az echinacea (képen). Stimulálja az immunrendszert, gátolja a vírusok szaporodását, növeli az antibiotikumok hatását. „Ha természetes immunerősítőre vágyunk, a kasvirágot nyugodt szívvel tudom ajánlani” – mondja a patikus.

Közreműködött: Sipos Betti, Trella-Várhelyi Gyopár, Vetési Júila

Kiemelt kép illusztráció: Shutterstock

korábban írtuk