ARCHÍV Izzasztó csapatsport és felhőtlen szórakozás – Női(leg)esen bowlingoztunk

Nehéz „csak” írni egy sportról. Főleg annak tudatában kihívás, hogy egyre többen tudjuk, hogy a bowling egy igazi, „csudajómókás", nagy kacagásos, „hangosdrukkolós" szórakozás is. Ezt egy Nőileges csapatépítőn mi is megtapasztaltuk. (Cikkünk a Nőileg magazin 2015. márciusi lapszámában jelent meg.)

Fotó: Mihály László

Talán a világ egyik legrégebbi játéka: az ókori Egyiptom területén, egy piramis belsejében talált golyók és bábuhoz hasonló formák időszámításunk előtt 3200-ból származnak. A játék eljutott Babilóniába, majd a rómaiak Julius Caesar idején eljuttatták Észak-Olaszországba is.

A jelenkori bowlinghoz nagyon hasonló játék kialakítását több nemzet, régió is magáénak vallja.

Az angolok például egy nyolcszáz évvel ezelőtti, Londonról szóló írással kívánják bizonyítani áhított elsőségüket. Az akkor még szabadtéri játékot nemesemberek játszották. Az első fedettpályás bowling említése 1445-ből származik, szintén Londonból. Más elmélet szerint a jelenkori bowlingjátékhoz hasonló időtöltés Németországban alakult ki időszámításunk után 300 körül.

Ez nem szórakozás volt, hanem a korai keresztények megtisztulási szertartásának szerves része.

A hollandok hasonló játékában a kilenc bábut gyémánt alakban állították fel, és csak a középső bábut kellett ledönteni. Az első holland bevándorlók által aztán elkerült a bowling Amerikába is, ahol kialakult a mai napig játszott formája, amely szerint tíz bábu háromszög alakban kerül felállításra.

Fotó: Mihály László

Lebovits Gábor, egy csíkszeredai bowlingklub tulajdonosa talán álmában is fel tudná sorolni a sportág kialakulásának sarokszámait, az országokat, amelyek fejet hajtottak a játék előtt. Amit viszont azonnal hozzáfűzne a történeti áttekintéshez, hogy manapság nem csak a játék izgalmáról szól a bowlingpálya. Együtt van benne a sport, a közösség, az ifjúsági nevelés, az egészséges életmód, a verseny, a család – vallja.

A sztori

A csíkszeredai bowlingpálya első mérföldkövén azt írta: szerelem, barátság és kitartás. Gábor most már egyszerűnek látja a hat évvel ezelőtti indulást: adott volt a bowlingért rajongó, vendéglátásban, kivitelezésben jártas budapesti üzletember, aki csíkszeredai lánynak udvarolt, és a pénzügyekben jártas gyerekkori barátja, akit meggyőzött arról, hogy jó és szükséges Csíkszeredában megépíteni Hargita megye első olyan sport- és szabadidő komplexumát, amelynek nyolc sávos bowlingpályája nemzetközi versenyek megtartására is alkalmas, ráadásul lehetőség van snooker-, biliárd- és darts- játékra is. Hamar kiderül, hogy

nem csak üzleti vállalkozásban gondolkodott.

Miért ne lenne része a csíkszeredai pálya és a később léterjött bowlingcsapat a romániai bajnokságnak? Rövid időn belül létrejött egy lokális sportközösség, és a korábban szinte ismeretlen bowling nemcsak meghonosodott a régióban, hanem egy sikeres versenysporttá vált. Az elért sikerek alapján Csíkszereda rákerült a „bowling térképére”, és meghatározó tényezővé vált az országban, a Sportklub 2012-ben Hargita megye 5. legeredményesebb sportklubja lett, amelyet csak a hagyományos -és látványsportban szereplők előztek meg.

Fotó: Mihály László

A szabályok

A modern bowlingot csapatban és egyénileg is lehet játszani. A játékban egy játékosnak tíz alkalommal, alkalmanként két gurításra van lehetősége. Ha a bábuk a gurítási lehetőség első golyójával egy gurításból letarolásra kerülnek – ezt nevezzük strike-nak –, akkor a következő két gurítás eredményét a gép automatikusan hozzáadja a tarolás eredményéhez. Abban az esetben, ha a játékos a gurítási lehetőség második golyójával dönti le az összes álló bábut – ez a spare –, csak a következő első gurítás eredménye adódik hozzá pluszba a pontszámokhoz. Ha nem sikerül a két dobásból sem ledönteni az összes (10) fát, akkor a ledobott fák száma adja a mező értékét. Érvénytelennek számítanak azok a gurítások, amikor belépünk a pályára, illetve azok, amikor a golyók a pályán kívüli csatornákba érkeznek.

Gyerekek is játsszanak!

Hála a gyereksegítő speciális gurító állványnak és a gyerek gurításakor bekapcsoló, oldalra gurulást akadályozó „bumper”-nek, a gyerekek sikítva ünneplik a tarolást jelentő „strike”-ot.

„Két alapvető dologra helyezzük a hangsúlyt: az egyik a helyi kisközösségi, például családi, iskolai, munkahelyi, baráti rendezvények, a másik pedig a versenysport, ezen belül is az utánpótlás-nevelés.

A kulturált szabadidő-eltöltés és szórakozást biztosító, hasznos időtöltés része az életminőség javulásának, és a sport fontos az emberek fizikai és mentális egészségének megőrzésében, az ifjúság nevelésében – összegez a tulajdonos, és mi elhisszük neki.

Fotó: Csedő Attila

Gurításra fel hát!

– hangzott a főszerkesztői felhívás a nemrégiben tartott Nőileg csapatépítő tréningen is, ahol az egész napos elméleti program után igazi felüdülés volt a gurító- és kacagóizmokat is jócskán megmozgató közös bowlingozás.

„Izomlázam volt tőle a fejem búbjától a lábfejemig, de remek csapatépítő szórakozás! Nem kell profin játszani, mégis van sikerélményed, és rekordidő alatt képes kihozni belőled a versenyszellemet. Én beleszerettem, ezután is fogok járni!” Kitty

Legtöbbünk az esélytelenek nyugalmával, de titkon a kezdők szerencséjében bízva gyürkőzött neki az első Nőileg Bajnokságnak a székelyudvarhelyi Septimia szabadidőközpontban. Tudjuk, nem a győzelem, a részvétel a fontos, de azért eláruljuk, kik lettek a Nőileg bowling bajnokai.

„Nem csupán csapatépítésre, hanem saját képességeink és készségeink fejlesztésére is alkalmas. Igazi fizikai és mentális tréning, már most várom a következőt!” Noémi

Fotó: Csedő Attila

Míg mi hősiesen izzadva küzdöttünk a pályán, néhányan körmüket, izmaikat féltve csak a pálya szélén gurítottak. Le néhány sört. A kétfős csapatokat sorsolással döntöttük el, irigykedtünk is becsülettel arra a két kolléginára, akinek férfi csapattárs jutott.

A kezdők szerencséje és a tapasztalt sportemberek fölénye egyaránt érvényesült:

a dobogó harmadik fokára a sportéletben igencsak tájékozott, de műkörömmel – tehát kisebb esélyekkel – játszó Melánia és szerény személyem állhattunk. Egyrészt, mert úgy tartottuk illendőnek, hogy győzni hagyjuk a kisebb egóval rendelkezőket, másodsorban pedig azért, mert a szomszédos vásárhelyi csapattal a komoly harc helyett igen összebratyiztunk. Hathatós férfi segítséggel tehát második lett a Trella Gyopi – Boda Gergő páros, s az ugyancsak műkörömmel és szűz kézzel gurító Kittynk fölényesen nyerte a bajnokságot, a nagy sportember hírében álló főszerkesztőnkkel, Noémivel alkotva egy csapatot.

„Nekem a versenyhelyzet mindig jó adrenalinbomba. Hamar kiestem, ennek ellenére végig szurkoltam az egész játékot, a mozgás kiváló volt. Olyan izmokat mozgattunk meg, amikről szinte nem is tudtuk, hogy léteznek.” Kinga

Aki nem szállt be, bánhatja, s ezúttal a (mű)körmöknek sem esett bántódása. Igaz, hétfőn a számítógép egerét sem tudtuk görgetni néhányan, annyira fájt a csuklónk, mások farizmaik fájdalmára panaszkodtak, s olyan (férfi) játékos is akadt, aki a bowling után állítása szerint „szűzlánylépésekkel” járt… Egyszóval: imádtuk, remek sport, főleg annak, aki bírja.

Fotó: Csedő Attila

„Nem szeretem a bowlingot. És ezen nem tudott változtatni a Nőileg-kórus sem, nem sikerült meggyőzniük a gurigázás szépségeiről, így a pálya széléről, műbőr fotelben tespedve néztem, ki hány bábut dönt le, s izgultam, hogy kinek hány körme bánja a csatát. Nem vagyok az a vérmes szurkolótípus, de azon kaptam magam, elragad a drukkerhév, és hangosan hajrázok hol ennek, hol annak a csapatnak. Egész jól szórakoztam, bár a négyórás „futam”, bevallom, kicsit hosszú volt. De nem gurultam be, és latolgattam is magamban: következő alkalommal beállok én is.” Emese

korábban írtuk

Amikor bringát vettél neki, megtanítottad használni – Megtetted ugyanezt az okostelefonnal is?
Amikor bringát vettél neki, megtanítottad használni – Megtetted ugyanezt az okostelefonnal is?

Gondolom, te is meglepődnél, ha azt olvasnád egy ismeretlen számról érkező üzenetben, hogy „B@szódj meg, [a te neved]!”. Felnőtt fejjel sem könnyű kezelni egy ilyen helyzetet, mert a meglepetés ereje iszonyú, hát akkor egy gyereknek?