ARCHÍV Környezetbarát gardrób – Hogyan lehet „zöldebb” a ruhatárad?

Gyapjú, len, bioselyem, biopamut – természetes anyagok, melyek egyre nagyobb teret kapnak a divatiparban, és amelyek felhasználásával „zöldebb” ruhák készülnek. Ezek használatával pedig mi magunk is környezetbarát, de nevezhetjük úgy is, hogy „bolygómentő” gardróbot tudunk kialakítani. (Cikkünk a Nőileg magazin 2021. augusztusi lapszámában jelent meg.)

Sokat hallottunk már arról, a textilipar az egyik leginkább környezetszennyező iparág, így nem meglepő, hogy az utóbbi években egyre többen (vásárlók és vállalkozók egyaránt) gondolkodnak azon, hogyan lehetne az öltözködést, a ruhagyártást környezetbaráttá, fenntarthatóvá tenni.

Megdöbbentő adatok

Kezdjük néhány sokkoló adattal. Tudtad például, hogy egyetlen pamutpóló gyártásához 2700 liter vízre van szükség? Bizony engem is meglepett ez a mennyiség. A divatipar évente 150 milliárd ruhadarabot készít és 2 millió tonna szén-dioxidot termel. Ha tudatosabban vásárolnánk, illetve a ruhák is természetbarát, környezetkímélő módon készülnének, egy picit fellélegezhetne a bolygó. Szerencsére azt tapasztaljuk már, hogy egyre több fast fashion márka is odafigyel és környezetbarát kollekciókat adnak ki, melyek ökológiai lábnyoma sokkal kisebb.

Érzékenység a természetesség iránt

Az alapanyagokat tekintve ahhoz, hogy egy ruha „zöld” legyen, bio és újrahasznosított textilekről lehet beszélni. Használhatók például len, kender, gyapjú, gyapotból nyert biopamut, selyem, szójabab vagy bambusz. Ma már nem kell nagyítóval keresni azokat a ruhakészítőket, akik környezetbarát módon terveznek, alkotnak gyermek- vagy felnőtt ruhákat. Erdélyben is megtaláljuk őket.

Márton Andrea a lenből készült ruháira kézzel hímez különböző mintákat. Ettől lesznek egyediek.

Márton Andrea például lenvászonból készít gyerekruhákat. A természetes anyagok szeretete édesanyjától ragadt rá, aki varrónő és ruhatervező volt, és az egyszerűség, a letisztult formák, a természetközeli színek, anyagok szeretetére nevelte. Nem volt kérdés, hogy Andi is ezekhez nyúl.

A lenvászon könnyen tisztítható, szépen lehet játszani az anyag természetes gyűrődésével, ami az egyszerű szabású gyermekruháknak „rakoncátlanságot", játékosságot kölcsönöz, és szépen lehet rá hímezni.

A nyáriak mellett téli ruhákat is készít Andi vastagabb szövésű anyagból. „Az édesanyák előnyben részesítik a természetes anyagból készült ruhákat, próbálják a minimálisra csökkenteni a gyermekükre kerülő műszálas holmikat. Van igény nemcsak lenvászonból, hanem gyapjúból, kenderből, gyapotból vagy akár régi, nem használt ruhadarabokból újraszabott, átalakított, azaz újrahasznosított ruhákra is. Azokban az édesanyákban, akikkel a munkám során kapcsolatba kerülök van egyfajta érzékenység a természetesség iránt. Ez motivál, hogy továbbra is kizárólag természetes anyagokkal dolgozzak.”

Akarni kell a változást

Kelemen Kinga gyermekei születése után kezdett környezetbarát ruhákat készíteni. Nem akart beállni a gyorsfogyasztásra szakosodott divatmárkák mögé, ahol a ruhaneműk alapanyagának legtöbbje kőolajszármazék: műszál vagy kevert szál, ami nem csak testidegen, de szemétként sem bomlik le, mikro-plasztik formában is végtelen időkig szennyezi a földet. „Ehhez nem akartam hozzájárulni, és amikor nem találtam megfizethető áron alternatívát, elkezdtem magam varrni. Először a gyerekeimnek, aztán a baráti körnek, végül vállalkozóként.” A kolozsvári műhelyében gyerek és felnőttruhákat készítenek természetes anyagokból, újrahasznosított és új textilekből egyaránt.

Kelemen Kinga anyaként érezte úgy: változtatni kell

Főként merinói gyapjúból illetve nyáron lenből dolgoznak. A merinói gyapjú attól különleges, hogy nem szúr. Egyedi technikával a pamuthoz hasonló vékonyságú textíliát gyártanak belőle, mely használatakor úgy viselkedik, mint egy második bőr. Az izzadságot nem szívja magába, hanem az rögtön elpárolog a felületéről, miközben nem hűti le a testet, nem fázunk és nincs benne melegünk, nem mellesleg antibakteriális és véd a káros napsugaraktól is.

Ha te is változtatnál öltözködési szokásaidon, érdemes körülnézni, mert biztosan találsz olyan ruhakészítőt a környezetedben, aki természetes anyagokat használ. Légy tudatos vásárló, és már attól is zöldebb lesz a gardróbod.

Ötletek zöld gardróbhoz Ne vegyél száz cuccot. Inkább áldozz rá egy picivel többet, de amit megveszel, az jó minőségű legyen, ami hosszabb ideig kiszolgál. És ezek nem is tucatáruk, így egyedi és különleges darabjaid lesznek. Ha turkálóban vásárolsz, már azzal is véded a környezetet. Ne vedd félvállról a mosási útmutatót! Próbálj szín szerint mosni, tartsd be a hőfokra vonatkozó előírást, és használj kímélő mosószert. Ezzel jelentősen meghosszabbodik a ruhák élettartama.

korábban írtuk

Visszahozza az árát a minőségi termék, és zöldebb is
Visszahozza az árát a minőségi termék, és zöldebb is

Túl szegények vagyunk ahhoz, hogy olcsó termékeket vásároljunk – mondogatták eleink, és talán soha nem volt olyan igaz a mondás, mint ma. Elég csak arra gondolni, hogy a fast fashion termékei néhány használat után a kukában végzik (legtöbb még portörlőnek sem jó), az olcsó elektronikai cikkek rövid ideig működnek, javításuk drága, így szintén a szeméttelepeket gyarapítják. Nemcsak mi járunk pórul, ha a jobb minőségű, tartósabb, ám drágább ruhadarab, kütyü helyett az olcsót választjuk, hanem a környezetet