Ilyet még tuti nem láttál: a sörivó székely nő prototípusa

Mindig szándékosan kerülöm, hogy olyan, márkák üzenetei által generált vitákba szóljunk bele, amelyekről egyértelműen lerí, hogy az ingyen reklámra hajtanak. A Csíki Sör bizonyára most is jó poénnak, olcsó viccnek fogta fel a „karantén videóját”, és úgy tűnik, gőzük sincs, hogy milyen kártékony, amit csinálnak. Ha pedig tudják, még förtelmesebb és még inkább szót érdemel.
Hirdetés

Igyekszem nem sértő lenni, de közben ami fröcsög a gondolataimban, nem vetíteném ki a Facebookra. A hazai sörünk valósággal lealázta a székely (hazai) nőt szombaton közzétett videójában. Felelős beosztású női kollégáit fogta be egy kis ingyen reklámra, megalázó, lealacsonyító helyzetbe hozva ezzel a Nőt. A nőt, aki folyamatosan küzd a sztereotípiák ellen, háromszorosan teljesít az előrejutásért, az egyenlő jogokért, a vezetői képességeinek elismeréséért, és sorolhatnám, hogy mennyi akadályt jelentettek és jelentenek azok az előítéletek, amelyek társadalmunkat még ma is átszövik.

És akkor itt van ez a videó, melyben a női munkatársak, pár korty sörtől kivetkőzve magukból villantanak,

háttérben franciaággyal, egyértelműen a szexualitással összekapcsolva önmagukat. 

Kellett ez, Hölgyeim?!

Mit akartatok ezzel üzenni? Ha egy kicsit iszunk máris szexuális tárgyak leszünk? Vagy a férfiak, ha megitatják az asszonyt, számíthatnak egy kis etyepetyére?! Leszámítva, hogy erősen kétlem, hogy a népviseletet is fel kell használni egy ilyen ócska üzenethez, még csak kattintásra sem méltattam volna a videót, ha nem tűnik szembe, hogy mindezt a szakmai státuszukkal erősítették…

 

Nem vagyok álszent. Iszogatunk mi is ezt-azt, kinek mi kedvére való, jólesik a beszélgetésekhez, akár még az esti gyűléseink is kreatívabban mennek egy pohár jó borral a kézben, és hogy ki mivel csalogatja párját a hálószobába, hát különösebben nem érdekel, legyen az ő dolga. De ne keverjük a szerepeket:  nő, szakember, anya, szerető, feleség és még sok más, amelyeknek meg kell felelnünk. Mi küzdelem volt már eddig, hogy megértse a társadalom, mennyi helyzetben kell helytállnunk!

Elkeserítő, amikor mi, nők, alámegyünk önmagunknak, nem szólunk, amikor a társaságunkban disznó viccekkel röhögve megaláznak. Hányszor láttam, hogy maga a hölgykoszorú is térdet csapkodva hahotázik, legfeljebb kínosan mosolyog. 

Miért nem szólunk, vagy miért hallgatunk el, amikor leintenek azzal a megjegyzéssel, hogy ugyan, ez csak vicc, mit mind kell állandóan emancipálódni?! 

Hirdetés

Nem szólunk, amikor pejoratív hangsúllyal fehérnépeznek, nem tesszük szóvá, ha a kéznyújtásunk fölött átnéznek, ha kislányoznak szakmai körben, ha általánosítva beskatulyáznak egy feltételezésbe.

Nem agresszióról beszélek.

Csak azt mondom, tedd szóvá, kérd ki magadnak!  

Sejtésem szerint a videóban szereplő hölgyek komoly szakértelemmel végzik a feladatukat. Nem is érdekel, hogy kényszerből vagy jókedvükből adták-e magukat egy ilyen lealacsonyító reklámhoz. Lehet, és kell is nemet mondani. A sztereotípiák fenntartásáért mi magunk is felelősek vagyunk!    

Kiemelt kép: Shutterstock

Hirdetés