Bartha Krisztina: A hármas együttlét nem orvosolja a komolyabb szexuális vagy párkapcsolati problémákat

A szexuális kultúra része a többes szex – és ennek különféle változatai pl. a szex hármasban, párcserék vagy a csoportos szex műfajában az orgia és az ún. gangbang –, mégis kevés szó esik róla, mert nyilvánosan még mindig kevesen vállalják fel ezt a fajta szexuális ízlést. A többes szexre irányuló vágyak nem jelentik feltétlenül a párkapcsolaton belüli hiányt, olykor ez egyszerűen az adott személy fantáziavilágának a része, máskor – ha megvalósul – a szexuális nyitottságára utal.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Egy nagyszabású egyesült államokbeli kutatás szerint a szexuális fantáziák között vezető helyen áll a szex egyszerre több partnerrel. A megkérdezett férfiak 95 százaléka, a nők 87 százaléka szokott ilyen helyzetekről fantáziálni. A válaszok alapján,

az összes tipikus szexfantázia közül a hármas szex a legnépszerűbb.

Leginkább a 40-60-as korosztály kalandozik fejben a csoportszex irányába. A kutatók magyarázata erre az, hogy ennél a korosztálynál jelenik meg leginkább a hosszú távú partnerrel kapcsolatban az unalom és a monotonitás kérdése, amin egy harmadik fél bevonásával – legalábbis az álmodozás szintjén – segíteni lehet. Egy magyarországi kutatás során a válaszadók egyötöde nyilatkozta azt, hogy volt már hármas vagy többes szexuális élményben része. Szintén ebből a vizsgálatból derült ki, hogy nem mutat kifejezetten felívelő tendenciát ez az irányzat. Az, hogy mostanság mégis többet hallunk arról, hogy a közelebbi vagy távolabbi ismerősi körben kik nyitottak a hármas vagy a csoportos szexre, inkább abból adódik, hogy

a témát elkezdtük nyitottabban kezelni.

Az elkötelezett párkapcsolatokban többnyire két esetben kerül szóba a hármas szex kérdése. Az egyik az, amikor a partnerek nyitottak, és a rugalmasságuk lehetővé teszi a téma felvetését, és a szexről való beszélgetéseik során felmerül mindkét félben a hármas szexszel szembeni érdeklődés. A másik esetben a partnerek a már kihűlt, erotikamentes, unalmas szexuális életet próbálják ezzel felpezsdíteni. Téves felfogás azt hinni, hogy egy hármas együttlét hosszú távon orvosolja a komolyabb, a háttérben hosszabb idő óta megbúvó szexuális vagy párkapcsolati problémákat. Ez esetben a hármas szex végzetes károkat okozhat, mint ahogy akkor is, ha csak az egyik fél szeretné ilyen módon megnyitni a kapcsolatot, és a másik kénytelen-kelletlen belemegy ebbe a formációba. A hármas szexszel kísérletezni tehát akkor érdemes, ha erős, bizalomteljes a kapcsolat és, ha egyik fél sem érez semmilyen nyomást egy ilyen helyzet kipróbálásában. Ezen a területen nagyon komolyan passzolni kell az igényeknek, és

egyik fél sem gyakorolhat nyomást a másikra, ha az nem érez vágyat erre a nyitásra.

Azoknak a pároknak jöhet be leginkább a hármas szex, akiknek alapból jó a szexuális élete, nem féltékeny típusok, és tudnak örülni annak, ha a partnerüknek örömben van része, akár az ő közreműködésük nélkül is. Ha felmerül a hármas együttlét, az első lépés az (mint sok más extrémebb kísérletezés esetén), hogy felmérjük, a fantázián túl is érdekel-e bennünket egy harmadik személy bevonása, azaz őszintén végig kell gondolni, hogy melyek a motivációink. Semmiképpen nem szabad a másik elvesztésétől való félelemből vagy megfelelési kényszerből engedni a partnerünk kívánságának, mert szinte biztos, hogy így csalódás és kudarc lesz a vége, ami eltávolítja a pár tagjait, és sérülést szül mindkét félben, sőt akár a harmadik személyben is.

A bizonytalankodók számára jó kezdés lehet a közös fantáziálás ebben a témában. Akkor vágjunk bele, ha ez a játék nem okozott feszültséget bennünk.

Érdemes ezt követően listázni mindkét félnek a vágyait, elképzeléseit, egyfajta forgatókönyvet kitalálni, ami mentén elkezdődhet a tényleges nyitás. Olyan kérdések merülhetnek itt fel, mint az ismerkedés módja, az együttlét helyszíne, a harmadik személy neme, ki mennyire aktívan akar részt venni az együttlétben, konkrét fantáziák megélése a valóságban és – természetesen – a betartandó szabályok listázása. Ez a lépés mindenképpen kulcsfontosságú, és akkor van igazi haszna, ha ítélkezésmentesen, a másik vágyai iránti kíváncsisággal, ugyanakkor a határok tiszteletben tartásával fordultok egymás felé.

A harmadik fél megtalálása történhet interneten keresztül, bár ez a legrizikósabb és talán a legkevésbé életszerű, főként ha női partnert kerestek. A harmadik fél számára ugyanis szintén veszélyes lehet két idegennel intim kapcsolatot létesíteni, ezért a szinglik közül is sokan más módon keresnek párokat az együttlétekhez.

Egy másik lehetőség a swinger klubok látogatása. Itt eleve nagyobb az esély arra, hogy az extrémebb helyzetekre nyitott személyekkel fussunk össze,

emellett arra is jó terep, hogy a saját érdeklődésünk határait is könnyebben besaccoljuk. A harmadik fél megtalálása történhet ugyanakkor egy szórakozóhelyen, különféle rendezvényeken vagy éppen ismerősi körből. Ha korábban ismeretlenek voltunk egymás számára, akkor érdemes pár alkalmat rászánni az ismerkedésre, ezekből a találkozásokból egyértelműen kiderül, hogy van-e kémia a hármasban. Ha bármilyen kényelmetlenséget él át a partnerek egyike (vagy a harmadik fél), ha rossz előérzete támad, akkor még mindig vissza lehet lépni.

Érdemes előre végiggondolni a szituációt, és minél több szabályt és részletet megbeszélni, hogy az új helyzetet minél könnyedebben kezeljük.

Az együttlét után szintén beszéljük meg a történteket, így egyértelműbbé tehetők az élmény közben talán csak felsejlő érzések. Azt is fontos lehet ennek kapcsán tisztázni, hogy megismételnénk-e az édeshármast, vagy csak egyszeri alkalomról volt szó. Azt is határozzuk el előzőleg, hogy mennyi időt fogunk szánni egymásra a szexparti alatt. Még az együttlét előtt fontos megvitatni olyan részleteket is, mint például, hogy a harmadik személlyel a pár tagjai találkozhatnak-e külön-külön. Fontos a partnerek közötti udvariasság, az elutasítás elfogadása és a határozott nem kimondása az együttlét bármelyik szakaszában.

Előre szögezzük le, hogy aktus közben kinek mit szabad és mit nem.

Például, ha az egyik fél nem akar anális vagy orális szexet az új partnerrel, akkor ezt tiszteletben kell tartani. Az együttlét során igyekezzünk odafigyelni a kommunikációra, figyelni arra, hogy kinek mi az élvezetes, kitől milyen jelzések érkeznek. Ha valamit eredetileg nem akartunk bevállalni, de az aktus során mégis kedvet érzünk hozzá, akkor természetesen ezt lehet jelezni, de ennek a fordítottja is igaz. Amennyiben a helyzetben valami mégsem esik jól, amiről korábban másként vélekedtünk, akkor azt fontos jelezni a többiek irányába. A nemet mondásra vonatkozó érveket nem kell feltétlenül közölni, minden helyzetben jogunk van hozzá. Természetesen ugyanez vonatkozik a harmadik félre, neki is fontos beszélni az igényeiről, határairól és elvárásairól.

Az édeshármasnak számos technikai megvalósítása lehetséges. Ebben a szabályokat kizárólag a résztvevők fantáziája és igényei állítják fel,

lehet két aktív partner és egy, aki csak nézi, de az is működhet, ha minden partner aktívan részt vesz az együttlétben. A legnépszerűbb és legegyszerűbben kivitelezhető póz a hármas szexben az ún. Tower Bridge. Ebben a pózban a befogadó mögött áll az egyik partnere, míg ő a szájával kényezteti a harmadik résztvevőt.

Az első hármas együttléthez mindig társul némi szégyenlősség, izgatottság vagy akár félénkség is. Ez mindhárom félre egyaránt igaz, így próbáljátok meg ezt a feszültséget humorral, empátiával és lazasággal kezelni. Fontos közölni, ha valami nem kényelmes, de ha már energiát és időt szántunk erre a tapasztalatra, akkor érdemes annak a lehetőségét meghagyni, hogy megéljük a pillanatot, és a legjobb módon jöjjünk ki a helyzetből. Igyekezzünk távol tartani magunktól az aggodalmaskodó gondolatokat (amelyek egyébként a hagyományos szexuális életben is megjelennek), ne foglalkozzunk azzal, hogy éppen milyen szerepet töltünk be a hármasban, legyünk minél aktívabbak.

A hármas (vagy csoportos) együttlét izgalmas lehetőség, de gondoljuk át jól, hogy nekünk és a kapcsolatunknak való-e. Ne feledjük, hogy az élményt nem lehet meg nem történtté tenni. A következő részben a hármas szexszel kapcsolatos rizikókról fogok írni.

korábban írtuk

Ménessy Kinga Kitty: Háromnál több beszélő ne legyen!
Ménessy Kinga Kitty: Háromnál több beszélő ne legyen!

Szakmai ártalom, hogy minden rendezvényen dolgozom egy picit. Nyilván csak fejben, és soha nem a hibákat keresem. A hivatalos eseményeken azonban nagyon tudok bosszankodni, amikor alapvető szabályokat nem tartanak be.